Της φυλακής τα σίδερα είναι και για προέδρους: Όχι μόνο να είναι υποψήφιος, αλλά και να κάνει το κελί του Οβάλ Όφις, έχει το δικαίωμα ο Τραμπ

FILE PHOTO Television News crews and members of the media set-up outside New York State Criminal Court EPA/Peter Foley




Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορήθηκε από δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, μια ιστορική πρωτοτυπία που είναι μόνο η αρχή ενός μακρού νομικού δρόμου.

Η δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης ξεκίνησε έρευνα το 2018 για πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνογραφική ηθοποιό Στόρμι Ντάνιελς, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016, για να αποκρύψει μια υποτιθέμενη εξωσυζυγική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Το ποσό δεν είχε δηλωθεί στους λογαριασμούς της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, μια πιθανή παραβίαση της πολιτειακής εκλογικής νομοθεσίας, και καταγράφηκε ως «νομικές αμοιβές» στους λογαριασμούς της εταιρείας του, η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη. Μετά από τρεις μήνες ερευνών και την ακρόαση πολλών μαρτύρων, το σώμα ενόρκων υιοθέτησε κατηγορητήριο την Πέμπτη, το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζει στη Φλόριντα, πρόκειται να παρουσιαστεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη για να ενημερωθεί επισήμως για τις κατηγορίες εναντίον του.

Δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφία, αλλά μάλλον όχι χειροπέδες

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά για έναν Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θα πρέπει να υποβληθεί σε μια σχολαστική νομική διαδικασία. Θα πρέπει να δηλώσει το όνομά του, την ηλικία, το επάγγελμά του, να υποβληθεί σε δακτυλικά αποτυπώματα και να φωτογραφηθεί (το περίφημο «mugshot»), όπως προειδοποιήθηκε.

Θα γίνει «περπάτημα», αυτή η πορεία του κατηγορούμενου περικυκλωμένου από αστυνομικούς σε δημόσιο χώρο, κατά την οποία “πυρπολείται” από φωτογράφους και κάμερες;

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Joe Tacopina, ο Τραμπ δεν θα δεχθεί χειροπέδες, αλλά μπορεί να χρειαστεί να περάσει μέσα από τις αίθουσες παρουσία των ΜΜΕ. Οι δημοκρατικοί εισαγγελείς «θα προσπαθήσουν να διασκεδάσουν παρελαύνοντάς τον», είπε ο Me Tacopina στο κανάλι NBC.

Αυτή η εικόνα θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά όχι απαραίτητα εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ: μια ανάλυση των New York Times έδειξε πώς ο πρώην πρόεδρος ήξερε πώς να αξιοποιήσει αυτό το κατηγορητήριο που τον βαραίνει, να ξεκινήσει την εκστρατεία του με τους υποστηρικτές του καταγγέλλοντας ένα «κυνήγι μαγισσών».

Στη συνέχεια, ο πρώην πρόεδρος θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώπιον του οποίου θα δηλώσει «αθώος», είπε ο δικηγόρος του. Ο φάκελος θα πρέπει να ανατεθεί, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, στον δικαστή Χουάν Μέρτσαν, ο οποίος επέβλεπε τη δίκη για φοροδιαφυγή του Οργανισμού Τραμπ πέρυσι. Αυτός ο δικαστής «ΜΕ ΜΙΣΕΙ», έγραψε την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ με κεφαλαία γράμματα.

Έως 4 χρόνια φυλάκιση

Ο δικηγόρος του Me Tacopina ανέφερε ότι σκόπευε να υποβάλει «αμέσως» πολλές προσφυγές για να προσπαθήσει να ακυρώσει την κατηγορία του πελάτη του. Θα μπορούσε να επικαλεστεί ότι η έρευνα ήταν εξαρτημένη, ή ένα τυπικό ελάττωμα, το οποίο θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία.

Αν χάσει την υπόθεσή του, η κανονική απονομή της δικαιοσύνης προβλέπει τρία σενάρια μετά από κατηγορία.

Οι ποινές μπορούν να μειωθούν. Αυτή η σχετικά συχνή υπόθεση είναι αρκετά απίθανη στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, δεδομένου του αντικτύπου της, ακόμα κι αν ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η υπόθεση δεν είναι νομικά πολύ στέρεη.

Ή ο κατηγορούμενος μπορεί να συνάψει συμφωνία με τους εισαγγελείς και να συμφωνήσει να δηλώσει ένοχος για να αποφύγει μια δίκη και να λάβει ελαφρύτερη ποινή. Αυτή η επιλογή φαίνεται αδύνατη, γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να διακηρύσσει την αθωότητά του.

Η πιο πιθανή περίπτωση λοιπόν είναι η δικαιοσύνη να οργανώσει δίκη, αλλά πρέπει πρώτα να σεβαστεί αρκετές διαδικασίες, με διάφορες προκαταρκτικές ακροάσεις. Και πάλι, οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσουν όλους τους δυνατούς μοχλούς για να καθυστερήσουν αυτή την προθεσμία.

Επιπλέον, τη δεκαετία του 1970, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεώρησε ότι ένας Πρόεδρος που ασκεί τα καθήκοντά του δεν θα έπρεπε να λογοδοτεί στη δικαιοσύνη, ακόμη και για γεγονότα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί, η διαδικασία θα πρέπει να ανασταλεί για τα τέσσερα χρόνια της θητείας του.

Για να οργανωθεί μια δίκη στη Νέα Υόρκη, πιθανώς ενώπιον ενός δημοφιλούς σώματος ενόρκων, το δικαστήριο πρέπει επομένως να καταφέρει να τη διοργανώσει πριν από τον Οκτώβριο του 2024, διαφορετικά ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να χάσει ξανά τις εκλογές.

Σύμφωνα με το CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περίπου 30 κατηγορίες που περιστρέφονται γύρω από λογιστική απάτη για να κρύψει τη χρήση των 130.000 δολαρίων. Σύμφωνα με την Washington Post, ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ, αναζητά κατηγορητήριο για «παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων κατά τη διάπραξη άλλου εγκλήματος, πιθανώς παραβίασης της χρηματοδότησης της εκστρατείας».

Η μέγιστη ποινή για αυτό το έγκλημα είναι τέσσερα χρόνια φυλάκιση σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Και θα μπορούσε να είναι μόνο το πρώτο για τον πρώην πρόεδρο που αποτελεί αντικείμενο πολλαπλών άλλων νομικών ερευνών.

Ακόμη και στη φυλακή, ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τραμπ πιθανώς δεν θα εμποδιστεί από τη δικαιοσύνη να είναι υποψήφιος για πρόεδρος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας κατηγορούμενος ή καταδικασμένος μπορεί να είναι υποψήφιος για οποιοδήποτε αξίωμα και να εκλεγεί. Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 1969, ο νόμος των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές ότι ακόμη και ένα άτομο που φυλακίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος – και επομένως θεωρητικά, να ασκήσει την εντολή του. Αντίθετα, στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, με εξαίρεση το Μέιν και το Βερμόντ, οι κρατούμενοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ποιες είναι οι νομικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Ντόναλντ Τραμπ;

Το Σύνταγμα προβλέπει μόνο μία εξαίρεση για την κατοχή δημόσιου αξιώματος: τη συμμετοχή σε μια «εξέγερση» κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το σενάριο δεν αποκλείεται εντελώς: Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο στην προεδρική κούρσα του 2024, αποτελεί αντικείμενο έρευνας ομοσπονδιακής δικαιοσύνης για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Μια κοινοβουλευτική έρευνα συνεστήθη κατηγορώντας τον για «έκκληση για εξέγερση», αλλά δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του σε αυτό το σημείο.

Η κατηγορία εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ αφορά αυτή τη στιγμή μόνο μία από τις λιγότερο ανησυχητικές υποθέσεις για τον πρώην πρόεδρο, μεταξύ αυτών για τις οποίες διεξάγονται έρευνες.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Oι Αμερικανοί πιστεύουν πως ο Τραμπ ψεύδεται: Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι του δίνουν ισχυρό προβάδισμα για υποψήφιο Πρόεδρο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: