“Θα έχει τα μάτια μας”: Ο Ταγίπ Ερντογάν πανηγυρίζει για την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου παρατήρησης της Τουρκίας

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά τον τουρκικό όχλο. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον πρώτο δορυφόρο παρατήρησης που εκτόξευσε η χώρα του το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Μιλώντας στην τελετή εκτόξευσης που παρακολούθησε από την Άγκυρα, ανέφερε ότι η χώρα του «σχεδίασε, παρήγαγε, συναρμολόγησε και τέσταρε τα υποσυστήματα του δορυφόρου μόνη της».

Πρόσθεσε ότι “ο IMECE θα είναι ο πιο εξελιγμένος δορυφόρος σε όρους ανάλυσης εικόνων ταχύτητας επικοινωνίας και ευελιξία. Η χώρα ανέπτυξε εγχώρια τις κρίσιμες τεχνολογίες του δορυφόρου, όπως τα συστήματα αυτόματης πτήσης και επικοινωνίας».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο δορυφόρος ΙMECE θα μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από την Τουρκία, χάρη στην πολύ υψηλής ανάλυσης ηλεκτρο-οπτική κάμερα, που επίσης αναπτύχθηκε από την εγχώρια βιομηχανία».

Είπε ακόμα ‘οτι «ο IMECE έχει τα μάτια μας σε πολλούς τομείς, ειδικά στην εθνική άμυνα, τη διαχείριση καταστροφών, τη γεωργία, τη δασοκομία, το περιβάλλον και την πολεοδομία».

Είναι ο πρώτος εγχώριος και εθνικός δορυφόρος παρατήρησης της Τουρκίας με ανάλυση υψομέτρου. Ο IMECE εκτοξεύτηκε με επιτυχία στο διάστημα στις 09:48 ώρα Τουρκίας από τη διαστημική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του που θα διαρκέσει πέντε χρόνια θα τραβήξει φωτογραφίες από πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Την εκτόξευση παρακολούθησαν ακόμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ μαζί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό, Γιασάρ Γκιουλέρ, τον διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγό, Ατίλα Γκιουλάν και τον πρόεδρο της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Μιλώντας για τη σημασία της προόδου σε αυτά τα θέματα, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε την ανάγκη υπεροχής στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο στις δραστηριότητες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων θεσμών.

  • «Είμαστε ένας από τους λίγους στρατούς του ΝΑΤΟ με διαστημική ικανότητα»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι «ως Τουρκία, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα και ενεργούμε με αυτή τη συνείδηση. Με το δορυφορικό σύστημα IMECE, θα αποκτήσουμε μια νέα ικανότητα από αυτή την άποψη».

Πρόσθεσε πως το δορυφορικό σύστημα IMECE είναι ο πρώτος δορυφόρος αναγνώρισης και παρατήρησης με υπομετρικό ηλεκτρο-οπτικό σύστημα για αναγνώριση, επιτήρηση στόχων.

Ο δορυφόρος IMECE θα αυξήσει την ισχύ της Τουρκίας στο διάστημα μετά τους δορυφόρους Göktürk -1 και Göktürk-2.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι ο δορυφόρος θα είναι υπό τη Διοίκηση Δορυφορικού Τάγματος Αναγνώρισης εντός της Διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Είμαστε ένας από τους λίγους στρατούς του ΝΑΤΟ με διαστημική ικανότητα», είπε ακόμα ο Ακάρ και συμπλήρωσε πως «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η δύναμη και το μέγεθος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Καλαλήγοντας ο Ακάρ σημείωσε:

«Θα είναι μεγάλη αξία για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ στην οποία βρισκόμαστε και θα φέρει μεγάλη συμβολή και σε αυτούς. Σύμφωνα με το όραμα του «Αιώνα της Τουρκίας», στοχεύουμε να φέρουμε τη χώρα μας σε μεγαλύτερη και ισχυρότερη θέση».

Άρθρο-κόλαφος: Η Ουάσιγκτον να σταματήσει να κάνει τη χάρη στον Ερντογάν, ο Μπάιντεν να του πει ότι πρέπει να τερματιστούν όλες οι κινήσεις εναντίον των ΗΠΑ και των εταίρων τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: