Θα χάσει ο Ερντογάν το προπύργιό του; Γιατί οι Τούρκοι της Γερμανίας τον ψηφίζουν; Θα συμβεί το ίδιο και αυτή τη φορά;

Στιγμιότυπο από προεκλογική περιοδεία του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή φωτογραφίας Turkish Presidency




Στο άρθρο του στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) ο Can Merey, δημοσιογράφος ερευνητικού ρεπορτάζ, τουρκικής καταγωγής, αναφέρεται στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.

Σημειώνει ότι από αυτή την εβδομάδα ψηφίζουν οι Τούρκοι του εξωτερικού, συνολικά 3,4 εκατ. ψηφοφόροι -ποσοστό 5,6% του εκλογικού σώματος- εκ των οποίων το 1,5 εκατ. θα ψηφίσει στη Γερμανία.

Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, αναζωπυρώνεται στη Γερμανία η συζήτηση περί ενσωμάτωσης των Τούρκων που ζουν στη χώρα, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι σε μεγάλο ποσοστό ψηφίζουν υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) και του ΑΚΡ: στις εκλογές του 2018, όπως αναφέρεται ενδεικτικά, ο Τούρκος Πρόεδρος έλαβε ποσοστό 53% των ψήφων, την ώρα που στη Γερμανία το ποσοστό του ανήλθε στο 65%.

Ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι πριν το 2014 οι Τούρκοι του εξωτερικού έπρεπε να μεταβούν στην Τουρκία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ωστόσο ο Erdogan αντελήφθη τη δυναμική των ψηφοφόρων αυτών και εισήγαγε το δικαίωμα ψήφου των Τούρκων του εξωτερικού στις χώρες όπου διαμένουν.

Εν συνεχεία σχολιάζεται ότι το γεγονός ότι σε τόσο μεγάλο ποσοστό οι εκλογείς του εξωτερικού ψηφίζουν υπέρ του Erdogan έχει να κάνει με ένα αίσθημα «πληγωμένης υπερηφάνειας», καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος φροντίζει να υπενθυμίζει στους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τι έχει κάνει για αυτούς η κυβέρνησή του, όταν μάλιστα παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Münster έδειξε ότι το 51% των πολιτών τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία αισθάνονται «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Πάντως, ο βουλευτής του SPD και πρόεδρος της Γερμανο-Τουρκικής Εταιρείας, Macit Karaahmetoglu, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η τάση αυτή θα ανακοπεί και ότι δεν θα επανεκλεγεί ο Erdogan, καθώς η απογοήτευση των Τούρκων -και αυτών που ζουν στη Γερμανία- είναι πολύ μεγάλη, μια και βλέπουν, όπως εξηγεί, πώς το προεδρικό σύστημα του Erdogan έχει οδηγήσει την Τουρκία στο χείλος του γκρεμού.

Ο ίδιος, μάλιστα, εκφράζει την άποψη ότι το να ψηφίζουν οι Τούρκοι για τις τουρκικές εκλογές στη Γερμανία είναι «κακή ιδέα», καθώς οι εκλογές διχάζουν την τουρκική κοινότητα, για αυτό και θα πρέπει να εφαρμοστεί και πάλι το προηγούμενο σύστημα που υπαγορεύει ότι όποιος επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, πρέπει να μεταβεί στην Τουρκία.

Τίτλος: «Τουρκικές εκλογές: Θα χάσει ο Erdogan το προπύργιό του, τη Γερμανία;»
Υπότιτλος: «Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία αναζωπυρώνεται στη Γερμανία η συζήτηση περί ενσωμάτωσης. Οι Τούρκοι πολίτες στη Γερμανία καλούνται να ψηφίσουν. Γιατί ψηφίζουν τόσο πολλοί εξ’ αυτών τον Erdogan –θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά;»

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND)

Οι ψήφοι των Κούρδων θα μπορούσαν να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της Τουρκίας: Ομιλεί από τη φυλακή ο ηγέτης τους, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: