Επιπλέον στελέχη ειδικών επιχειρήσεων ετοιμάζονται να μετακινηθούν στην Αίγυπτο. Πηγή εικόνας: ΓΕΕΘΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL
Ήδη το C-27 J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας έχει προσγειωθεί στο μακρινό Τζιμπουτί.
Ο υφυπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς με τους διπλωμάτες κάνουν όποια κίνηση απαιτεί η περίσταση για να παραληφθούν οι 27 Έλληνες. Ανάμεσά τους είναι και οι 2 τραυματίες τους οποίους θα αναλάβουν οι γιατροί που βρίσκονται στην ελληνική αποστολή.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι οι Γάλλοι έχουν οργανώσει το έδαφος στο Τζιμπουτί και οι εξυπηρετήσεις των αεροσκαφών γίνονται με ικανοποιητικό ρυθμό. Το γεγονός που σημαίνει ότι το ελληνικό C-27 δεν θα καθυστερήσει ν’ απογειωθεί ξανά.
Η πτήση από το Ασουάν στο Τζιμπουτί και πίσω ξανά στη Νότια Αίγυπτο διαρκεί σχεδόν 10 ώρες. Και αφού πρώτα ελεγχθεί και εξυπηρετηθεί το ελληνικό μεταφορικό μέσο θ’ απογειωθεί ξανά με προορισμό την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Τότε θα έχει ολοκληρώσει το πλήρωμα του αεροσκάφους την αποστολή επαναπατρισμού των Ελλήνων που έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη με τα διασταυρούμενα πυρά και τις εκρήξεις από ρουκέτες κ.ο.κ.
Όταν το C-27 προσγειωθεί στο Ασουάν θ’ αποβιβάσει τον υφυπουργό Εθνικής άμυνας, τους διπλωμάτες, γιατρούς και μέρος του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων και θα συνεχίσει το ταξίδι του.
Την ίδια στιγμή άλλο αεροσκάφος της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών στο οποίο θα επιβαίνουν στελέχη ειδικών επιχειρήσεων θα φεύγει από την 112 Πτέρυγα Μάχης με προορισμό τη Νότια Αίγυπτο. Η στρατιωτική ηγεσία έχει σημειώσει κατά τις συσκέψεις την ιδιαίτερη σημασία ύπαρξης δυο πτητικών ελληνικών μέσων κοντά στο πεδίο ώστε με κάθε παράθυρο ευκαιρίας να μεταφέρονται με ασφάλεια οι Έλληνες πολίτες που κινδύνευσαν στο Σουδάν.
Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο πεδίο του Χαρτούμ στο Σουδάν θα κρίνει οποιαδήποτε μετακίνηση πληθυσμού προς την ελευθερία. Οι μεγάλοι περιφερειακοί παίκτες βρίσκονται στην φλεγόμενη περιοχή και οι προσπάθειες τους στρέφονται στους τρόπους εκείνους που ο άμαχος πληθυσμός, κυρίως πολίτες ξένων κρατών, θ’ απομακρυνθούν με ασφάλεια.
Όμως ο τακτικός στρατός του Σουδάν και η μονάδα άμεσης επέμβασης, δηλαδή οι δύο ένοπλες ομάδες που έχουν δημιουργήσει το απόλυτο χάος αυτή τη στιγμή στη χώρα, ακόμη κι αν συμφωνούν ολιγόωρες εκεχειρίες, στην πραγματικότητα αυτές δεν έχουν υπάρξει.
Το αποτέλεσμα είναι, τα κομβόι που σχηματίζονται για να οδεύσουν προς την βάση που περιμένουν προσγειωμένα μεταφορικά στρατιωτικά αεροσκάφη, να πέφτουν στα διασταυρούμενα πυρά.
Και εκεί ακριβώς καταγράφεται το μεγάλο πρόβλημα, διότι δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν ν’ αναχωρήσουν από το Σουδάν αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στον χώρο στάθμευσης των οχημάτων τους για να μπορέσουν να ενταχθούν σε μια αυτοκινητοπομπή.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη περισσότερο δραματική καθώς οι επικοινωνίες όσο περνούν οι ημέρες, καθίστανται αδύνατες. Αυτό συτμβαίνει επειδή οι κάτοικοι του Χαρτούμ που βρίσκονται στο επίκεντρο των μαχών είτε ξεμένουν από μπαταριές στα τηλέφωνά τους, είτε γιατί υπάρχουν γενικότερες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.
Από το Χαρτούμ ο δρόμος προς την ασφάλεια και την ελευθερία απέχει μόλις 22 χλμ. Εκεί βρίσκεται η αεροπορική βάση την οποία έχουν ασφαλίσει τμήματα ειδικών επιχειρήσεων δυτικών κρατών και που προσγειώνονται τα μεταφορικά αεροσκάφη.
Αν βεβαίως υπήρχε επάρκεια σε θωρακισμένα μεταφορικά μέσα η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική για την ασφαλή μεταφορά των εγκλωβισμένων. Όσα υπάρχουν όμως δεν αρκούν για μια πολυεθνική αυτοκινητοπομπή που θα οδηγούσε τον κόσμο αυτό εκτός του φλεγόμενου από τον εμφύλιο Σουδάν.
Για όλες τις χώρες η πρόκληση της ασφαλούς απομάκρυνσης πολιτών αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, καθώς κι ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα και σε δεύτερη μοίρα στρατιωτικό.
Για την Ελλάδα φαίνεται τελικά πως το μεγάλο στοίχημα είναι η ενεργοποίηση των συμμαχιών που έχει ήδη δημιουργήσει. Μέσω της διπλωματικής αυτής οδού προφανώς εκτελείται και το σχέδιο της ασφαλούς απομάκρυνσης Ελλήνων που διαμένουν στο Χαρτούμ.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE