«Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ναβάλνι» λέει η ομάδα του Ρώσου αντιφρονούντος: Τον σκοτώνουν λίγο – λίγο με δηλητήριο μέσα σε κελί απομόνωσης

Ενας ακτιβιστής με προσωπείο Πούτιν μέσα σε αντίγραφο του κελιού απομόνωσης ή ‘Shizo’ στο οποίο βρίσκεται ο Ναβάλνι. ΕPA, YOAN VALAT




Ως ευρισκόμενος σε κρίσιμη κατάσταση περιγράφεται πλέον ο Αλεξέι Ναβάλνι που αντιμετωπίζει έντονους πόνους στο στομάχι μέσα στη φυλακή, πιθανώς ως αποτέλεσμα δηλητηρίασής του με βραδείας δράσης τοξική ουσία, δήλωσε άνθρωπος του στενού του περιβάλλοντος την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του ο Ρουσλάν Σαβεντίνοφ είπε ότι την περασμένη εβδομάδα κλήθηκε ασθενοφόρο στην σωφρονιστική αποικία IK-6 στο Μελέκοβο, περίπου 250 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, όπου κρατείται.

«Η κατάστασή του είναι κρίσιμη, είμαστε όλοι πολύ ανήσυχοι», δήλωσε ο Σαβεντίνοφ στον Guardian.

«Κατανοούμε ότι η κατάσταση πρέπει να είναι πολύ άσχημη αν έχει κληθεί ασθενοφόρο», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι αρχές της φυλακής αρνήθηκαν να εισαχθεί ο Ναβάλνι στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχε άλλη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι από τότε που έφτασε το ασθενοφόρο, είπε ο Σαβεντίνοφ, καθώς «οι αρχές της φυλακής κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον απομονώσουν».

Ο Ναβάλνι επικοινωνεί με τον έξω κόσμο μέσω των δικηγόρων του.

Ο 46χρονος εκτίει ποινές συνολικού ύψους 11,5 ετών με κατηγορίες, όπως απάτη και περιφρόνηση του δικαστηρίου, τις οποίες οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι επινοήθηκαν από το ρωσικό καθεστώς του Πούτιν για να τον φιμώσουν.

Οι ανησυχίες για την υγεία του Ναβάλνι έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και οδήγησαν σε μια σπάνια αίτηση νωρίτερα αυτό το έτος από μια ομάδα Ρώσων νομοθετών και γιατρών που χρησιμοποίησαν τα πλήρη ονόματά τους απαιτώντας καλύτερη ιατρική περίθαλψη, παρά τον κίνδυνο για αυτούς να διωχθούν ως αντιφρονούντες...

Ο Σαβεντίνοφ λέει ότι η ομάδα του τώρα πιστεύει ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάζεται σιγά σιγά. «Η θεωρία μας είναι ότι τον σκοτώνουν σταδιακά, χρησιμοποιώντας αργής δράσης δηλητήριο που εφαρμόζεται μέσω της τροφής», είπε.

«Μπορεί να ακούγεται σαν παράνοια, αλλά μετά τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ , φαίνεται απολύτως εύλογο. Έχασε 8 κιλά σε δύο εβδομάδες, αυτό δεν έχει ξαναγίνει και οι γιατροί δεν του λένε γιατί πονάει τόσο πολύ», είπε.

Ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με νόβιτσοκ, ένα σοβιετικό νευροτοξικό παράγοντα, σε ένα ταξίδι στη Σιβηρία το 2020. Έλαβε θεραπεία στο Βερολίνο και κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς ότι ο Ναβάλνι μπορεί να δηλητηριαζόταν αργά, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι το Κρεμλίνο δεν παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του και ότι είναι θέμα της ομοσπονδιακής σωφρονιστικής υπηρεσίας.

Ο Σαβεντίνοφ είπε ότι οι αρχές της φυλακής προσπαθούν να «σπάσουν» τον Navalny τοποθετώντας τον συνεχώς σε ένα κελί τιμωρίας, ακόμη και για μικρές παραβάσεις των κανόνων της φυλακής ή χωρίς να δώσουν καμία απολύτως εξήγηση.

«Από τον Αύγουστο, ο Ναβάλνι έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο του σε ένα κελί τιμωρίας» (shizo), είπε ο Σαβεντίνοφ.

«Δεν μπορεί κανελις να κοιμηθεί σωστά στο shizo, δεν υπάρχει πρόσβαση στο κατάστημα τροφίμων της φυλακής και είναι δύσκολο να γράψετε και να διαβάσετε γράμματα λόγω του κακού φωτισμού», πρόσθεσε.

Η Marie Struthers, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ευρώπη, δήλωσε: «Οι αρχές των ρωσικών φυλακών χρησιμοποιούν τις σκληρές μεθόδους που εξευγενίζουν εδώ και χρόνια για να προσπαθήσουν να σπάσουν το πνεύμα του Αλεξέι Ναβάλνι κάνοντας την ύπαρξή του στη ποινική αποικία αφόρητη, ταπεινωτική και απάθρωπη.

Με πληροφορίες από The Guardian

Τέξας: 18.000 αγελάδες σκοτώθηκαν ύστερα από έκρηξη σε κτηνοτροφική μονάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: