Ο κ. Δένδιας χορεύει μόνος του αλλά το τανγκό χρειάζεται δύο: Πάνε και έρχονται υπουργοί στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να απειλεί την Κύπρο (video)

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάνει δηλώσεις στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, STR




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Πράγματα και θάματα συμβαίνουν στις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας και θα έλεγα ότι δεν τους προλαβαίνουμε τους Έλληνες και τους Τούρκους υπουργούς.

Μέχρι να φύγει ένας, πάνε άλλοι δύο στην Τουρκία. Και ομιλούμε για τους πιο σημαντικούς υπουργούς: των Εξωτερικών, της Άμυνας και της Μετανάστευσης.

Στο πρόσφατο παρελθόν, οι κ. Νίκος Δένδιας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Νότης Μηταράκης έχουν υποστεί τα πάνδεινα από τους Τούρκους ομολόγους τους: τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Χουλουσί Ακάρ και τον φασίστα Σουλεϊμάν Σοϊλού, όχι πως και οι άλλοι δύο είναι καλύτεροι.

Τους καθύβρισαν, τους απείλησαν και τους κατήγγειλαν στα διεθνή φορά για τα μύρια «εγκλήματα». Και ήρθε ο σεισμός, η τιμωρία της φύσης, και όλα άλλαξαν. Αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι αυτό: Άλλαξαν;

  • Και αν άλλαξαν, τι ακριβώς άκουσε ο κ. Δένδιας από τον μπουνταλά Τσαβούσογλου και έπεισε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αυτή τη φορά ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας είναι ένας …άλλος άνθρωπος.

Ακόμα και σήμερα ακούμε στα αυτιά μας τις βαρύτατες κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του κ. Μητσοτάκη. Μέχρι που του είπε ότι δεν τον αναγνωρίζει -και ομιλούμε για τον εκλεγμένο, με δημοκρατικές διαδικασίες, Πρωθυπουργό της χώρας.

Ο θρασύτατος Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει από τον ελληνικό λαό να τον …αλλάξει. Προφανώς νομίζει ότι νοθείες δεν γίνονται μόνο στις εκλογικές αναμετρήσεις της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο της ερμαφρόδιτης αυτής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πρώτο θύμα ήταν η Κύπρος. Ο κ. Δένδιας συμφώνησε να υποστηρίξει για την Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) τον αντιπρόσωπο της Τουρκίας, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ας ευχηθούμε ότι δεν θα εκλεγεί ο Τούρκος αντιπρόσωπος, διότι θα είναι μία μεγάλη ήττα και για την ελληνική και για την τουρκική διπλωματία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τα έκανε …σαλάτα και φοβάμαι πως θα το πληρώσει πολιτικά. Διότι για να βελτιωθούν οι σχέσεις δεν χρειαζόταν να χαριστεί η ελληνική ψήφος στην Τουρκία.

Εκτός αν ο κ. Δένδιας έχει εξασφαλίσει ότι μετά τις τουρκικές εκλογές -αν επανεκλεγεί ο Ερντογάν- δεν θα ξεκινήσει τα ίδια. Και εννοώ την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Εάν ο κ. Δένδιας έχει καταφέρει να αλλάξει θέσεις η Τουρκία, τότε θα τον θεοποιήσουμε με τη σημασία της λέξης. Και προσωπικά θα σταματήσω να εκφράζω τα δικαιολογημένα παράπονα μου.

Μέχρι της στιγμής δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι ο σεισμός συνέφερε τον Ερντογάν και τον έκανε ένα κανονικό σύμμαχο, που θα σταματήσει απ’ εδώ και πέρα να ενοχλεί τους γείτονές του.

Η Ελλάδα, ως γνωστό, δεν σταματά στο Καστελόριζο. Ο Ελληνισμός φτάνει και στην Κύπρο, η οποία από το 1974 παραμένει ημικατεχόμενη Πατρίδα, όταν οι προδότες της Χούντας των Αθηνών την πρόσφεραν στο πιάτο στην Τουρκία, σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσιγκερ.

Η Ιστορία έχει μιλήσει για το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος εναντίον του ξεροκέφαλου Μακάριου και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε. Το διπλό έγκλημα είχε την αφή, είχε το “άγγιγμα” από ελληνικό προδοτικό χέρι…

Με τα παραπάνω δεδομένα η Αθήνα έχει ευθύνες για την Κύπρο, την οποία είναι υποχρεωμένη να στηρίζει και να υποστηρίζει μέχρι να απελευθερωθεί και να επανενωθεί σε μία Πατρίδα για όλους τους Κύπριους. Μέχρι να συμβεί αυτό δεν έχει δικαίωμα να διαπραγματεύεται με την Τουρκία και να αγνοεί τη Λευκωσία.

Δηλαδή, δεν γίνεται να τα βρει η Ελλάδα με την Τουρκία και να θυσιαστεί η Κύπρος με ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν, του πιο φιλοτουρκικού κειμένου που κατατέθηκε ποτέ ενώπιον του κυπριακού λαού.

Οι πολίτες της Κύπρου καλώς το καταψήφισαν και το νίκησαν. Έτσι έπρεπε. Και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν. Και το λέω κομψά για να το ακούσει ο αγαπητός κ. Δένδιας, ο οποίος έμαθε για την Κύπρο και τους ήρωες της από τις αφηγήσεις του αγαπημένου του πατέρα για τον συμμαθητή του, Γρηγόρη Αυξεντίου, τον ημίθεο υπαρχηγό της ΕΟΚΑ.

Για όλο αυτό που συμβαίνει δεν έχει μιλήσει ο Πρωθυπουργός, τον οποίο επαναλαμβάνω ότι καθύβρισε και πρόσβαλε ο Ερντογάν. Το ότι δεν μίλησε έχει για μένα μεγάλη σημασία. Προφανώς δεν έχει πειστεί ότι τα πράγματα είναι όπως φαίνονται.

Φαντάζομαι ότι το επόμενο βήμα, μετά τις επισκέψεις των κ. Δένδια, Παναγιωτόπουλου και Μηταράκη, είναι ένα ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Έχουν καταντήσει …αξιοθέατο!!!

Νομίζω ότι δεν πρέπει να βιαστεί. Για να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός την κατοχική χώρα και να συναντήσει τον Ερντογάν, δικαιούται να ακούσει μία συγνώμη από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας.

Θέση μου είναι ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτή τη δήθεν βελτίωση των σχέσεων για προεκλογικούς λόγους. Εάν δεν του «βγει», όπως ο ίδιος επιθυμεί, θα ακούσουμε αστραπές και βροντές, όπως (άκουσε) ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Θα περιμένουμε υπομονετικά τη νέα φάση αυτής της διαδικασίας που ξεκίνησε ο κ. Δένδιας, πιστεύοντας ότι θα επικρατήσει η ειρήνη. Αλλά το τανγκό χορεύεται πάντα από δύο κύριε υπουργέ…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Όλη η εμπιστευτική έκθεση: “Χλωμή” η απόκτηση των αμερικανικών F-16 από την Τουρκία, “βράχος” ο Μενέντεζ, πιο εύκολα τα πράγματα για τα F-35 της Ελλάδας (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: