Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου αποκαλύπτει στον Φιλελεύθερο: Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο εξοπλιστικό πλάνο της Κύπρου

Ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Γιωργάλλας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη και έχει δημιουργήσει νέες σημαντικές προοπτικές κάλυψης των εξοπλιστικών αναγκών, τονίζει ο υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Σημειώνει παράλληλα πως «η απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων και εξοπλισμού» είναι «μια μακρά κα απαιτητική προσπάθεια, η οποία εντάσσεται στο εξοπλιστικό μας πλάνο».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” (Ανδρέας Πιμπίσιης) ο ΥΠΑΜ αναφέρεται στους στόχους που θέτει η νέα κυβέρνηση σ’ ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας και μιλά για τις διμερείς και άλλες συνεργασίες. Κάνοντας εκτενή αναφορά στις αλλαγές που έχουν γίνει σ’ ότι αφορά τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

– Τι αλλάζει στην αμυντική πολιτική της Κύπρου με την ανάδειξη νέας κυβέρνησης;

– Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υφιστάμενο status quo της παρατεταμένης τουρκικής κατοχής, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, οι συνεχείς προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, καθώς και η συνεχής ανάδυση νέων ασύμμετρων απειλών, έχουν καταστήσει ως αναντίλεκτη ανάγκη και προτεραιότητα την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης και της αποτρεπτικής ισχύoς της πατρίδας μας.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πολιτική αξιοποίησης των υδρογονανθρακικών πόρων αλλάζουν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας επιτακτικότερη την ανάγκη αυτή.

Είναι δε δεδομένο ότι, σε ένα σύγχρονο συγκροτημένο κράτος, η αλλαγή στη διακυβέρνηση δε συνεπάγεται ακύρωση και παραμερισμό των όσων σημαντικών έχουν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Μια τέτοια παρωχημένη πρακτική μόνο κακό μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας. Αναγνωρίζουμε όλοι ότι οι προκάτοχοί μου στο Υπουργείο Άμυνας έχουν αφήσει σημαντική παρακαταθήκη.

Σας θυμίζω σε ποιο επίπεδο βρισκόταν η Κύπρος στα θέματα άμυνας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τις προηγούμενες δεκαετίες και σε ποιο βρίσκεται σήμερα. Παράλληλα σας θυμίζω όλες τις διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στους τομείς άμυνας και ασφάλειας που έχουν συναφθεί τα τελευταία χρόνια σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς επίσης και τις συνεκπαιδεύσεις στρατιωτικών τμημάτων της ΕΦ με αντίστοιχα τμήματα ξένων προηγμένων στρατών τα τελευταία χρόνια, οι οποίες προσδίδουν νέα εφόδια και εμπειρίες στο προσωπικό μας.

Τηρώντας πιστά το πρόγραμμα της προεδρίας Νίκου Χριστοδουλίδη θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε, με στοχευμένες αποφάσεις, να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αναβαθμίσουμε τις υφιστάμενες και να θεσμοθετήσουμε νέες συνεργασίες με στρατούς ξένων χωρών. Πέραν τούτου να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Παρών σε μια ιστορική για τα δεδομένα της Κύπρου τελετή που αφορούσε την υπογραφή συμφωνίας SPP με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει για την Κύπρο αυτή η συμφωνία και ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες;

– Τον Οκτώβριο του 2022, ανακοινώθηκε η απόφαση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο State Partnership Program (SPP), το οποίο αφορά στη συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του New Jersey.

Μέσω του προγράμματος αυτού, παρέχεται η δυνατότητα στην απόκτηση εμπειρογνωμοσύνης και δυνατοτήτων σε συγκεκριμένους στρατιωτικούς τομείς, όπως αυτός των επικοινωνιών, των πληροφοριών, της κυβερνοάμυνας, των ιατρικών διαδικασιών, της εκπαίδευσης προσωπικού και της ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων. Παρέχεται επίσης, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα ανταλλαγής τεχνογνωσίας στις πρακτικές εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, υποστήριξης στην αντιμετώπιση καταστροφών και έρευνας και διάσωσης.

Αυτή η απόφαση αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθόσον συντείνει σημαντικά στην εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας την αναβαθμισμένη σχέση εμπιστοσύνης που μας συνδέει και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

Η υπογραφή τέτοιων ειδικών συμφωνιών με τον ισχυρότερο και πιο προηγμένο στρατό στον κόσμο είμαστε πεπεισμένοι ότι προσδίδουν νέα δεδομένα στη μικρή μας πατρίδα σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην υπογραφή της συμφωνίας Ανταλλαγής Υπηρεσιών Υποστήριξης σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (Acquisition and Cross – Servicing Agreement – ACSA), η οποία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Μέσω αυτής έχει καταστεί δυνατή η υποστήριξη σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας. Πλέον, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έχουν τη δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης με την Κυπριακή Δημοκρατία, να προσεγγίζουν λιμάνια στην Κύπρο, και να τους παρέχεται με απρόσκοπτο τρόπο η απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες. Παράδειγμα η πρόσφατη επίσκεψη του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου USS San Juan στο λιμάνι Λεμεσού

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι, αυτή την περίοδο, αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς φοιτούν, στο πλαίσιο του προγράμματος ΙΜΕΤ (International Military Education & Training) σε στρατιωτικές ακαδημίες. Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε στρατιωτικές πρακτικές, αναδεικνύει την υφιστάμενη συνεργασία με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ -ΕΔΩ

Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου προκαλούν συναγερμό στο Προεδρικό Μέγαρο: Τρέχουν να προλάβουν στην Κύπρο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: