Ο ΔΗΣΥ επιλέγει την σκληρή αντιπολίτευση στον Πρόεδρο της Κύπρου: Μεγαλοστέλεχος της κυπριακής Δεξιάς επιτίθεται στον Χριστοδουλίδη για τον ΙΜΟ

Το ανώτερο στέλεχος του ΔΗΣΥ, και αποτυχόν υποψήφιος αναπληρωτής πρόεδρος, Μιχάλης Σοφοκλέους. Φωτογραφία via Facebook, @Michalis Sophocleous




Αιχμές κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για τον τρόπο χειρισμού του IMO (Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού) εξαπέλυσε το μεγαλοστέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και υποψήφιος για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, Μιχάλης Σοφοκλέους.

Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει:

«Για τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), η Κύπρος είχε ουσιαστικά 2 επιλογές:

1. Να διεκδικήσει η ίδια τη γραμματεία με Βασίλη Δημητριάδη και τη στήριξη ΕΕ.

2. Να μην πράξει το (1) πιέζοντας για ανταλλάγματα στο θέμα Τουρκικού εμπάργκο.

Τελικά έκανε το αδιανόητο: Τίποτα».

Ο κ. Σοφοκλέους ανήκει στην “αντι-χριστοδουλική” πτέρυγα του ΔΗΣΥ και είναι φανερό ότι προσπαθεί να επηρεάσει τη νέα πρόεδρο Αννίτα Δημητρίου να ακολουθήσει την σκληρή γραμμή εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου.

  • Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τελετής απονομής των βραβείων ΘΟΚ και κληθείς να σχολιάσει αντίδραση από τον τέως Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Βασίλη Δημητριάδη για τη διαχείριση της Κυβέρνησης σε σχέση με την Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ, είπε τα εξής:

«Αν υπήρχε η οποιαδήποτε ευχέρεια η Κυπριακή Δημοκρατία να διεκδικήσει με αξιώσεις τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ, με τον κ. Δημητριάδη, μπορείτε να φανταστείτε οποιοδήποτε λόγο να μην το πράξουμε; Ανάμεσα σε πολλά άλλα δεδομένα αν πετυχαίναμε ένα τέτοιο στόχο, ποιος θα ευνοείτο;

Θα χαιρετιζόταν το γεγονός ότι η Κυβέρνηση – διότι είναι οι Κυβερνήσεις που ψηφίζουν – πέτυχε ένα τέτοιο στόχο. Άρα, δεν υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν προσεγγίζουμε τέτοια θέματα με οποιαδήποτε άλλη σκοπιά πέρα από το γεγονός να πετυχαίνουμε τους στόχους μας».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Δημητριάδη ότι έχει στοιχεία που μπορεί να τα προσκομίσει, ο Πρόεδρος είπε ότι:

«Έχουμε Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε Διπλωματικές Αποστολές, γίνονται συζητήσεις, ανταλλαγή υποστήριξης σε πολλά, είναι όλα αυτά που λαμβάνονται υπόψη. Και αν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο, γιατί να μην το διεκδικήσουμε; Ανάμεσα σε άλλα, θα ευνοείτο από μια τέτοια εξέλιξη η δική μας Κυβέρνηση.

Δεν γνωρίζω άλλοι πώς προσεγγίζουν τέτοια θέματα, εμείς, όμως, δεν προσεγγίζουμε τέτοια θέματα με τις αιχμές που κάποιοι θέλουν να αφήσουν. Εμάς μας ενδιαφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία να πετυχαίνει τους στόχους της.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τον Βασίλη, είμαστε φίλοι με τον Βασίλη, γνωρίζω πάρα πολύ καλά, γενικότερα για την επιστροφή του στην Κύπρο, την παρουσία του που ήταν πετυχημένη στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, άρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα».

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι χθες ο (ΔΗΣΥ) ενέγραψε για συζήτηση και αυτεπάγγελτη εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, το ζήτημα της υποψηφιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Στην ανακοίνωση του, το κόμμα της Δεξιάς αναφέρει:

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενέγραψε για συζήτηση και αυτεπάγγελτη εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, το ζήτημα της υποψηφιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Θέση μας είναι το ότι η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί για το θέμα, για το αν εξετάστηκε σε βάθος η πιθανότητα υποψηφιότητας και αν θα μπορούσε να τύχει στήριξης και ανταπόκρισης.

Την ίδια ώρα οφείλουν να γίνουν γνωστά τα κριτήρια και οι διαδικασίες, πέραν του ζητήματος της εκλεξιμότητας, αν αυτό έπρεπε να είναι το μοναδικό κριτήριο, και επιπρόσθετα αν αυτό το κριτήριο είναι πιο σημαντικό από την παρουσία της χώρας μας στην εκλογική διαδικασία για έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς Οργανισμούς.

Καταληκτικά, με μια Τουρκία που μεταξύ άλλων επιβάλλει εμπάργκο στα πλοία με κυπριακή σημαία, το ζήτημα της υποψηφιότητας για την Προεδρία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού άπτεται των διεθνών συμφερόντων της χώρας μας και της κρατικής μας υπόστασης και θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για τους χειρισμούς που έγιναν ή δεν έγιναν.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντά για το πρόβλημα στον ΙΜΟ: Το δημιούργησε η απόφαση της Αθήνας για υποστήριξη της Τουρκίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: