Λευκωσία και Κάιρο θα προχωρήσουν από κοινού στην εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, συμφώνησαν Χριστοδουλίδης και αλ Σίσι

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El-Sisi. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων επιθυμούν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αίγυπτος. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που προέκυψε από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τις πληροφρίες του καναλιού OMEGA, οι Υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών κατά τη χθεσινή διμερή τους συνάντηση στο Κάϊρο, αποφάσισαν να καλέσουν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή και την Αιγυπτιακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε από κοινού συναντήσεις με στόχο να εξετάσουν τρόπους ανάπτυξης των κοιτασμάτων τους.

Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις όσον αφορά στους τρόπους βέλτιστης και ταχείας ανάπτυξης των κοιτασμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο να αποτελεί μια από τις επιλογές για εκμετάλλευσή τους.

Σε μία περίοδο ενεργειακής αβεβαιότητας, Κύπρος και Αίγυπτος επιδιώκουν την επίσπευση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, καθώς και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο τη μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι δύο Κυβερνήσεις έθεσαν ως προτεραιότητα την μεταξύ τους ηλεκτρική διασύνδεση και αποφασίστηκε η επανέναρξη των συζητήσεων των δύο τεχνικών επιτροπών, με συνάντηση στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη , «συμφωνήθηκε όπως συσταθεί επιχειρηματικό συμβούλιο των δύο χωρών με στόχο των σχέσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και εκφράστηκε η βούληση για από κοινού στήριξη τους στη συμπερίληψη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, στον κατάλογο των έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος της ΕΕ».

  • Στο κάδρο και η Τουρκία

Στην ατζέντα της συνάντησης του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του κ. Αλ Σίσι βρέθηκε και η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με την Αίγυπτο, με την Λευκωσία να θεωρεί πως μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία του θετικού κλίματος που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι:

«Οι σχέσεις Κύπρου – Αιγύπτου δεν μπορούν, ούτε ετεροπροσδιορίζονται από τις σχέσεις που η Αίγυπτος μπορεί να έχει με άλλη χώρες είτε με την Τουρκία. Αυτό που εμείς θεωρούμε ως θετικό είναι αυτή η καλλιέργεια του θετικού κλίματος μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας να παραμείνει και θεωρούμε ότι αυτό θα μπορεί να υποβοηθήσει και τις δικές μας προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο με συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Η Τουρκία, διά του παράνομου “πρέσβη” στα κατεχόμενα ζητά τα ρέστα από τον πρόεδρο της Κύπρου για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: