Και στο καρφί και στο πέταλο ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης από τους Δελφούς: Η αποθέωση της Ελλάδας και οι «γκρίζες ζώνες» του στα ελληνοτουρκικά

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης (Α) και o διευθυντής της αγγλόφωνης Καθημερινής, Αθανάσιο Έλλις (Δ) φωτο Hellas Journal




Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης μίλησε για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Oι  τοποθετήσεις του ήταν αποθεωτικές για την Ελλάδα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επισημαίνοντας ότι δεν θα αλλάξει τίποτε ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών στην Ελλάδα. Όμως για τα ελληνοτουρκικά δημιούργησε «γκρίζες ζώνες» επιχειρώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις και ουσιαστικά μιλώντας για συνευθύνη στο πρόβλημα.

Μιλώντας με τον διευθυντή της αγγλόφωνης Καθημερινής, Αθανάσιο Έλλις ο κ. Τσούνη απάντησε αρχικά σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και ειδικότερα για τις διαμορφούμενες σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα.
Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν αυτόν τον πόλεμο αλλά δεν υπάρχει πλέον καμία άλλη επιλογή από το να νικήσει ο ουκρανικός λαός. Γιατί αν γίνει αποδεκτή η αλλαγή συνόρων δια της βίας μια φορά, αυτό δεν θα σταματήσει ποτέ. Και κανείς δεν γνωρίζει ποιος θα είναι ο επόμενος.

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα, ο κ. Τσούνης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΗΠΑ για να λυθούν τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής και αυτό το απέδειξε και στην περίπτωση της Ουκρανίας καθώς ήταν από τις πρώτες χώρες που συστρατεύθηκε και αυτό από θέση αρχής.

Επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα γίνει ένας πολύ μεγάλος ενεργειακός κόμβος καθώς θα έχει διαθέσιμη 2 ή 3 φορές περισσότερη ενέργεια από αυτή που μπορεί να καταναλώσει.

Στο ερώτημα ποια είναι η θέση των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές της Ελλάδας σημείωσε ότι είναι προφανές πως δεν ανακατεύεται. Και κάνοντας μια παρενθετική αναφορά στο παρελθόν παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει μεγάλα λάθη το 1967 και το 1974 (σ.σ. πραξικόπημα και τουρκική εισβολή) κάτι για το οποίο απολογήθηκε και ο πρόεδρος Κλίντον σε επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Συμπλήρωσε όμως ότι την τελευταία δεκαετία, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων στην Ελλάδα και προέδρων στις ΗΠΑ οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά από ποτέ και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα.

Όλα… πήγαιναν εξαιρετικά καλά έως τη στιγμή που ο Αθανάσιος Έλλις έκανε την κρίσιμη ερώτηση για την απόκτηση των F-16 από την Τουρκία.
Ο κ. Τσούνης αν και αρχικά σημείωσε ότι υπάρχουν διαδικασίες στις ΗΠΑ για την εξέταση του αιτήματος της Τουρκίας αλλά και νομοθέτες που διαφωνούν, όπως ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα στο άμεσο μέλλον ίσως είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου που θα έχει F-35 στον αεροπορικό της στόλο.
Όμως, στη συνέχεια απαντώντας στον πυρήνα του ερωτήματος είπε ότι θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε η Τουρκία να παραλάβει τα F-16 καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα έχουμε αφήσει τα προβλήματα πίσω μας.

Μιλώντας ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά υποστήριξε ότι «κανείς δεν έχει το μονοπώλιο του σωστού και του λάθους», μίλησε για απεμπλοκή και για ειρηνική επίλυση μέσα από διάλογο. Και προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές θα γίνει μια «ειλικρινής» προσπάθεια και από τις δύο πλευρές ώστε να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα, υποστήριξε ο κ. Τσούνης, αλλά μπορούμε να συζητήσουμε.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία αλλά είναι πρόθυμες να μεσολαβήσουν εφόσον ζητηθεί η συμβολή τους.

Δελφοί, αποστολή Hellas Journal

Θεοδωρικάκος στο Φόρουμ Δελφών: Στη Μύκονο θα στείλουμε ακόμη και ΜΑΤ αν χρειαστεί – Επί υπουργίας μου αποτάχθηκαν 34 επίορκοι αστυνομικοί

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: