Η προειδοποίηση έρχεται από τη Γαλλία: “Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στην Τουρκία”

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγό του Εμινέ επιμένουν να φωτογραφίζονται με παιδιά… Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Σε άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde, ο πρώην πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στην Τουρκία Marc Pierini υποστηρίζει ότι η ενδεχόμενη εκλογή του Kemal Kilicdaroglu, ηγέτη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, θα διευκόλυνε τις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις, προειδοποιεί ωστόσο ότι θα δημιουργούσε άλλα ζητήματα, κυρίως για τη Συρία και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στην περίπτωση εκλογής του Kilicdaroglu, είναι σαφές ότι ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας θα επιστρέψουν.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστροφή στο κράτος δικαίου, η αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, η εξυγίανση ενός μέχρι πρότινος άκρως πολιτικοποιημένου συστήματος δικαιοσύνης, η εμφάνιση ενός και πάλι ελεύθερου Τύπου στην Τουρκία θα αποτελούσαν λόγους ικανοποίησης για τους ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες, καθώς και για τους δυτικούς επενδυτές.

Η απτή συνέπεια μιας τέτοιας αλλαγής τόνου θα ήταν η επανέναρξη ενός πολύπλευρου διαλόγου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδο, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: εξωτερική πολιτική, εμπορικές σχέσεις  και οικονομικές σχέσεις, θεωρήσεις, μετανάστευση, περιβαλλοντικά ζητήματα, στρατηγική αυτονομία, Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα και, γιατί όχι, αμυντική βιομηχανία..

Η άλλη, άκρως στρατηγική συνέπεια θα προκύψει από την προεκλογική υπόσχεση της “Συμμαχίας των Έξι” να επιστρέψει στη θεσμοθετημένη διπλωματία και να εξομαλύνει τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.

Αυτό θα σήμαινε την τροποποίηση της σημερινής “ισορροπημένης πολιτικής” μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, μέσω της οποίας η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια στρατηγική ασάφεια που ωφελεί μόνο τη Μόσχα και όχι την ειρήνη. [..]

Ωστόσο, ζήτημα τίθεται, σύμφωνα με τον Pierini, εάν θα μπορέσει τελικά η νέα τουρκική ηγεσία να αντέξει την αναπόφευκτη ρωσική πίεση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τακτικές πίεσης που είχαν προσεκτικά τεθεί σε εφαρμογή κατά την εποχή Erdogan: πωλήσεις φυσικού αερίου με τον αγωγό TurkStream, το πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας Akkuyu, ρωσικός τουρισμός ή αγορές αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον, ζήτημα τίθεται αναφορικά με  την επιστροφή των Σύρων προσφύγων,  καθώς τέτοιες πρωτοβουλίες θα περιπλέξουν αναπόφευκτα τον αγώνα των δυτικών δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στην κεντροανατολική Συρία.

Ακόμη πιο αμφιλεγόμενη, σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη της Ε.Ε., θα ήταν η διαχείριση του Κυπριακού ζητήματος. 

‘Το καθεστώς της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι πράγματι ένα συναινετικό θέμα στην Τουρκία και η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε τo 2004, χωρίς να έχει προηγηθεί μια συνολική συμφωνία για το μέλλον του νησιού δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από το σύνολο της τουρκικής πολιτικής τάξης.

Η χορήγηση στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2004 του καθεστώτος χώρας που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ δεν βοήθησε καθόλου να διαλυθεί αυτή η απογοήτευση.

Καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής για την εσωτερική ισορροπία μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο ή για τα δικαιώματά τους στους πιθανούς φυσικούς πόρους στα χωρικά ύδατα του νησιού, και δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για περισσότερη ευελιξία σε αυτά τα ζητήματα μετά την πιθανή άφιξη ενός νέου προέδρου στην Τουρκία’.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας εναλλαγής στην κορυφή του τουρκικού κράτους, ή ακόμη και μιας συγκατοίκησης μεταξύ ενός νέου προέδρου και ενός κοινοβουλίου που έχει παραμείνει ως επί το πλείστον πιστό στο ΑΚP, καταλήγει ο Pierini.

Τονίζει ότι ο κατάλογος των προς συζήτηση θεμάτων είναι τεράστιος, θετικός και ακανθώδης ταυτόχρονα, αλλά προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την επαναπροσέγγιση με μια χώρα εταίρο που βαραίνει το μέλλον ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

ΠΗΓΗ: Le MondeMarc Pierini – Elections en Turquie : « Les dirigeants européens doivent se préparer à l’éventualité d’une alternance au sommet de l’Etat turc »

Ο Τσαβούσογλου δεν κρύβει τη …χαρά του! Αφήνει υπονοούμενα για τα F-16, ισχυρίζεται… Πίστευε κανείς αυτό που γίνεται με την Ελλάδα; ερωτά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: