Η Ελένη Χρονοπούλου τα λέει έξω από τα δόντια: Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες (video)

FILE PHOTO: Η Ελένη Χρονοπούλου με ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει ότι κατήγγειλε βιασμό και πρόκληση σωματικής βλάβης στις αρχές του 2020. Photo via Facebook@EleniChronopoulou




Η γυναίκα που κατήγγειλε, τον Αλέξη Γεωργούλη στις βελγικές Αρχές για σεξουαλική παρενόχληση και ξυλοδαρμό, είναι η Ελένη Χρονοπούλου, νομική σύμβουλος στην Κομισιόν και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Όπως κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ, το όνομά της διέρρευσε από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δεν είναι σαφές ποιους κατονομάζει. Το βέβαιον είναι ότι το όνομα διέρρευσε αρχικά σε ελληνική ιστοσελίδα και μετά δημοσιεύθηκε σε όλα τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι βέλγικες αρχές έχουν καταθέσει αίτημα άρσης της ασυλίας του Γεωργούλη και το θέμα έχει παραπεμφθεί στο νομικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα βήματα.

Μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος της, η κ. Χρονοπούλου έσπασε τη σιωπή τους και μίλησε καθαρά και ξάστερα. Έγραψε τα εξής στον λογαριασμό της στο Facebook:

«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης.

Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης.

Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων.

Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση.

Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

ΣΥΜΦΩΝΑ με το Πρώτο Θέμα: Αθώος, σε πλήρη άγνοια γύρω από το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα των βαρύτατων καταγγελιών εις βάρος του δηλώνει ο ευρωβουλευτής (τέως ΣΥΡΙΖΑ και της Ομάδας της Αριστεράς, νυν ανεξάρτητος) Αλέξης Γεωργούλης.

Παρόλ’ αυτά, επί του παρόντος η εισαγγελία Βρυξελλών διεξάγει έρευνα σε σχέση με συγκεκριμένη καταγγελία εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη περί σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης της Ελένης Χρονοπούλου, δικηγόρου και μέλους του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, εκτός της κας Χρονοπούλου, ο Γεωργούλης φέρεται ως ύποπτος για επιπλέον δύο παρόμοια περιστατικά βιασμού και κακοποίησης. Τα θύματα αυτών των ενεργειών, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, θα προβούν οσονούπω σε επίσημη καταγγελία κατά του Αλέξη Γεωργούλη.

Καθώς από ώρα σε ώρα σχεδόν προστίθενται νέα στοιχεία στην υπόθεση, ως αξιόπιστο οδηγό για το τι ακριβώς ισχύει θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει την ανακοίνωση της βελγο-ελληνικής ομάδας νομικής υπεράσπισης του Αλέξη Γεωργούλη, η οποία αναφέρει επί λέξει ότι:

«Ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 από το Γραφείο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση.

» Την ίδια ημέρα ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια.

» Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

» Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Me Cédric Vergauwen και Me Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται αθώος.

» Έως τότε, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση πέραν αυτής της αθωότητας του. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, Me Cédric Vergauwen, Me Olivia Venet, Σταματίνα Μαλλά».

  • Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και το «καμία ανοχή» του Τσίπρα

ΣΥΜΦΩΝΑ με την Καθημερινή: «Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο τον Αλέξη Γεωργούλη να κάνει λόγο για «καταφανώς ψευδή και συκοφαντική καταγγελία».

«Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια.

Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται -μάλλον όχι τυχαία- λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας», ανέφερε στη δήλωσή του.

Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε για το θέμα:

«Στηρίζουμε την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη και περιμένουμε την κρίση των βελγικών αρχών. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: μηδενική ανοχή στη σεξουαλική παρενόχληση»,

«Υπήρχαν φήμες και για τον λόγο αυτόν ο κ. Γεωργούλης κλήθηκε αρμοδίως για να απαντήσει αν υπήρχε κάτι και το αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ANT1.

  • Κούλογλου για Γεωργούλη: «Είχε κληθεί αρμοδίως από τον Παπαδημούλη και είχε διαψεύσει τις φήμες»

Κατόπιν, ο ευρωβουλευτής διευκρίνισε πως ο Αλέξης Γεωργούλης είχε κληθεί από τον επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, όταν υπήρξαν οι φήμες, και τις είχε διαψεύσει.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στο Mega, είπε πως «ο κ. Γεωργούλης πέρα από τις εξηγήσεις που έχει να δώσει στο δικαστήριο, θα πρέπει να δώσει και εξηγήσεις στον κόσμο που τον ψήφισε. Ζητήσαμε την έδρα του πίσω χθες. Δεν έχει απαντήσει ακόμα».

  • Τσίπρας για υπόθεση Γεωργούλη: Καμία συγκάλυψη, καμία σκιά

Για τις καταγγελίες εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη και την αποπομπή του από το κόμμα μίλησε από το Λαύριο και ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

«Ο μέχρι χθες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Γεωργούλης, κατηγορείται για κάτι πολύ σημαντικό. Ο καθένας μπορεί να κριθεί από τη Δικαιοσύνη. (…) Για εμάς δεν υπάρχουν “ναι μεν αλλά” σε θέματα έμφυλης βίας, σε θέματα βίας κατά των γυναικών. Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη, όσο ψηλά κι αν είναι κάποιος. Να μάθουμε στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

  • ΠΑΣΟΚ: Οργισμένες αντιδράσεις και επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Θέση για την υπόθεση Γεωργούλη έχει πάρει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο από το απόγευμα της Δευτέρας έκανε λόγο για «σοβαρά ποινικά αδικήματα» που «ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται πρωτίστως από τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη. Κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος», ανέφερε το Γραφείο Τύπου του κόμματος.

Τόσο αυτή η ανακοίνωση, όσο και άλλες παρεμβάσεις που ακολούθησαν σήκωναν τους τόνους κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία», σημείωνε η Χαριλάου Τρικούπη.

«Κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές από τον ΣΥΡΙΖΑ που κόπτονται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου, τη διασφάλισης των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου αλλά και του θύματος, είναι οι ίδιοι που έσπευσαν να διαρρεύσουν ονόματα ουσιαστικά παραβιάζοντας οποιαδήποτε έννοια ποινικής προδικασίας», δήλωνε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Μάντζος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η επιτομή του φαρισαϊσμού. Βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την ανακοίνωση του κ. Γεωργούλη, η οποία είναι ένα μνημείο χυδαιότητας», σημείωνε ο Παναγιώτης Δουδωνής, γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Mega.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Έέως τη στιγμή της ετυμηγορίας του Ευρωκοινοβουλίου για την ασυλία του, ο Αλέξης Γεωργούλης είναι πολύ πιθανόν να έχει δεχτεί επιπλέον καταγγελίες, και πάλι για άσκηση σεξουαλικής και σωματικής βίας, τουλάχιστον στη μία από τις δύο περιπτώσεις.

Διότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, μία γυναίκα, πρώην μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη, η οποία έχει ήδη αποταθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλοντας τον Έλληνα ευρωβουλευτή για σεξουαλική κακοποίηση αλλά και ξυλοδαρμό.

Η κατηγορία βασίζεται σε τεκμήρια όπως η ιατροδικαστική έκθεση. Το φερόμενο ως θύμα έχει προσλάβει δικηγόρο στην Αθήνα και προτίθεται να υποβάλει επίσημη καταγγελία στην ελληνική δικαιοσύνη.

Το δεύτερο άτομο που ετοιμάζεται να στραφεί κατά του Αλέξη Γεωργούλη είναι ένας πρώην συνεργάτης του, ο οποίος βίωσε τραυματικές εμπειρίες στο γραφείο του, λόγω των εξαιρετικά κακών εργασιακών συνθηκών.

Την επικείμενη αποκάλυψη νέων παρεκτροπών του Αλέξη Γεωργούλη επιβεβαιώνει η κινηματική ομάδα υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων «Υπέροχες Γυναίκες». Αν και αντιμετωπίζεται με κάθε επιφύλαξη, στη σελίδα της ομάδας στο Instagram αναφέρεται ρητώς ότι:

«Την τελευταία ώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχει και δεύτερη καταγγελία, καθώς στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυκλοφορεί η πληροφορία ότι προ διετίας μια ασκούμενη στο Ευρωκοινοβούλιο από τη Θεσσαλονίκη κατήγγειλε πως είχε βγει για ποτό με τον Αλέξη Γεωργούλη και την επομένη βρέθηκε κακοποιημένη σωματικά, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

» Είναι για ακόμα μια φορά τρομακτικό πώς τα φερόμενα θύματα στοχοποιούνται πάντα πολύ περισσότερο από τους φερόμενους θύτες, και πώς η κακοποίηση μιας γυναίκας δεν σταματάει εκεί, αλλά συνεχίζει με το δεύτερο κύμα του τραύματος που φέρνει μαζί του η ενοχοποίησή της! Μια καταγγελία κακοποίησης γίνεται πολιτικό παιχνίδι τις τελευταίες ώρες και κανένας δεν αναρωτιέται, τρία χρόνια τώρα που έχει γίνει η καταγγελία, πώς αυτός ο άνθρωπος μας εκπροσωπεί ως χώρα στην Ευρώπη! #yperoxesgynaikes».

  • Ποια είναι η Ελένη Χρονοπούλου

Το όνομα της Ελένης Χρονοπούλου έγινε γνωστό περίπου έναν χρόνο πριν όταν εξελέγη τέταρτη στη σειρά κατάταξης μεταξύ των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεωρείται στενή συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η Ελένη Χρονοπούλου σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο. Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος επί 6 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και για θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως νομική σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών). Είναι δύτρια και δρομέας.

  • Το χρονικό

Η καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη έχει υποβληθεί προ τριετίας. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN, Μαρία Αρώνη, η καταγγελία – η οποία αφορά σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό – έγινε ανώνυμα, δηλαδή η κ. Χρονοπούλου δεν είχε αποκαλύψει το όνομα του δράστη. Το όνομα του Αλέξη Γεωργούλη αποκαλύφθηκε τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο Αλέξης Γεωργούλης και η Ελένη Χρονοπούλου φέρεται να είχαν σχέση εκείνη την περίοδο.

Σύμφωνα πάντως με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΙ, Έφη Κουτσοκώστα, η καταγγελία έγινε ανώνυμα, χωρίς το θύμα να δηλώσει τα στοιχεία του.

Σημειώνεται πως ο κ. Γεωργούλης, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, ανέφερε ότι αιτήθηκε ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας ώστε να λύσει το θέμα στη Δικαιοσύνη.

https://www.youtube.com/@opentvgr/shorts

  • Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ στην δημοσιοποίηση του ονόματος

Η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε για τη διαρροή του ονόματος της Ελένης Χρονοπούλου, ενώ έδωσε σκληρή απάντηση στον Αλέξη Γεωργούλη επειδή έδωσε πολιτικές προεκτάσεις στην καταγγελία που έγινε εις βάρος του για παρενόχληση.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τονίζει σε ανακοίνωσή του: “Η υπόθεση για την οποία ζητήθηκε η άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξη Γεωργούλη, αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως από τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη. Κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος”.

Και προσθέτει: “Το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Γεωργούλη είναι προϊόν έρευνας των βελγικών αρχών έπειτα από καταγγελία, που έγινε το 2020. Οι διαδικασίες που ακολουθούν οι βελγικές αρχές, εναπόκεινται στη δική τους αρμοδιότητα και δεν “υπαγορεύονται” από τρίτους, όπως υπονοούν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές.

  • Η πρώτη δήλωση Γεωργούλη: Καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία σε βάρος μου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τις κατηγορίες, και έκανε λόγο για ψευδή και συκοφαντική καταγγελία, και ζήτησε, όπως αναφέρει, ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας.

“Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια” αναφέρει ο Αλέξης Γεωργούλης σε ανακοίνωσή του.

“Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται – μάλλον όχι τυχαία – λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας” αναφέρει ο ευρωβουλευτής.

Γκάλοπ της ΕΡΤ με στοιχεία από οκτώ δημοσκοπήσεις: Στις 4,4 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, στο 15% η «γκρίζα ζώνη»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: