Η εφημερίδα Guardian επιμένει: “Οι εκλογές στην Τουρκία μπορεί να σημαίνουν τελικά το τέλος του Ερντογάν;”, ερωτά…

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at the opening ceremony of Istanbul Financial Center in Ümraniye. Photo via Turkish Presidency




Οι δημοσιογράφοι Ruth Michaelson και Deniz Barış Narlı γράφουν στην εφημερίδα Guardian, με αφορμή τις επικείμενες τουρκικές εκλογές ότι μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει μια συντονισμένη πρόκληση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κύριος αντίπαλός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu), έχει ένα μικρό προβάδισμα. Οι εκλογές αποτελούν μια σκληρή επιλογή για το τουρκικό λαό, μεταξύ του Ερντογάν και της πιθανότητας η επανεκλογή του να εδραιώσει την μονοπρόσωπη εξουσία του και των αντιπάλων του που έχουν υποσχεθεί να αναθεωρήσουν το προεδρικό σύστημα και να επιστρέψουν την Τουρκία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας, ένας εξακομματικός συνασπισμός με επικεφαλής τον Kılıçdaroğlu και με μοναδικό στόχο την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα πρέπει να κάνουν αυτή την επιλογή εύκολη.

Μια βαθιά οικονομική κρίση και μια άτονη κυβερνητική αντίδραση στους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα τον Φεβρουάριο ολοκλήρωσαν τα 20 χρόνια υπό τον Ερντογάν και το κόμμα του το AKP, το οποίο φαίνεται έτοιμο να υποστεί απώλειες στις κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται παράλληλα με την εκλογή Προέδρου….

Το άρθρο υποστηρίζει ότι το να τεθεί απότομα τέλος σε δύο δεκαετίες διακυβέρνησης τόσο από τον Ερντογάν όσο και από το AKP δεν είναι απλή υπόθεση. Ενώ πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κούρσα για την προεδρία παραμένει δύσκολη.

Χωρίς να κερδίσει και την προεδρία και το κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις σαρωτικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Ο κίνδυνος ο Ερντογάν να παραμείνει πρόεδρος ακόμη και αν το κόμμα του υποστεί ήττα στο κοινοβούλιο θα μπορούσε να συγκεντρώσει περαιτέρω την εξουσία γύρω από την προεδρία, ακυρώνοντας όποια τυχόν επιτυχία της αντιπολίτευσης…

Ο Onursal Adıgüzel, βουλευτής και ένθερμος υποστηρικτής του Kılıçdaroğlu, δεν ανησυχεί, καθώς εκτιμά ότι το CHP θα θριαμβεύσει στοχεύοντας συνταξιούχους και αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές παρά τις κοινοβουλευτικές εκλογές», είπε. «Πριν από 2 χρόνια, ο Kılıçdaroğlu δεν θεωρούνταν ισχυρός αντίπαλος για τον Ερντογάν και τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Αλλά, πάνω από όλα, είναι ένα άτομο που μπορεί να προσφέρει ειρήνη στην Τουρκία και δεν χρησιμοποιεί τη γλώσσα της πόλωσης όπως ο Ερντογάν»(…)

ΠΗΓΗ: Ruth Michaelson και Deniz Barış Narlı – Εφημερίδα Guardian

Πολύ «κακό» για το…τίποτα: Τι λέει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μίνι πακέτο στην Τουρκία – Αμυντικά είδη και υπηρεσίες ύψους 259 εκ. δολαρίων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: