Πολύ «κακό» για το…τίποτα: Τι λέει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το μίνι πακέτο στην Τουρκία – Αμυντικά είδη και υπηρεσίες ύψους 259 εκ. δολαρίων

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν (Δ). Φωτογραφία State Department photo by Freddie Everett




ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. – Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Τουρκίας αμυντικών ειδών και υπηρεσιών για την υποστήριξη της αναβάθμισης του τρέχοντος στόλου αεροσκαφών F-16 και σχετικού εξοπλισμού με εκτιμώμενο κόστος τα 259 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Eνημερωμένη διπλωματική πηγή δήλωσε στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, ότι δεν πρόκειται για το μεγάλο “στρατιωτικό πακέτο” των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορά στην αγορά και αναβάθμιση των αμερικανικών μαχητικών F-16, και το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ζήτησε να αγοράσει αμυντικά είδη και υπηρεσίες για να υποστηρίξει τον τρέχοντα στόλο αεροσκαφών F-16, για να συμπεριλάβει:

  • Αναβαθμίσεις λογισμικού των αεροηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS).
  • Τροποποιήσεις υλικού για να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση του Πολυλειτουργικού Συστήματος Διανομής Πληροφοριών Block Upgrade II (MIDS BU II), που προμηθεύεται χωριστά. αναβαθμίσεις υλικού και λογισμικού για να συμπεριλάβουν σημαντικές τροποποιήσεις αεροσκαφών·
  • Τόσο ταξινομημένο όσο και μη ταξινομημένο λογισμικό και υποστήριξη λογισμικού.
  • Ενσωμάτωση και υποστήριξη δοκιμής· εξοπλισμός υποστήριξης·
  • Εξοπλισμός κατάρτισης και κατάρτισης· ανταλλακτικά και ανταλλακτικά επισκευής.
  • Δημοσιεύσεις και τεχνική τεκμηρίωση·
  • Υπηρεσίες μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των εργολάβων και,
  • Άλλα συναφή στοιχεία υλικοτεχνικής και προγραμματικής υποστήριξης. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 259 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλοντας στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και στη διασφάλιση της ασφάλειας της πτήσης για τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας, σημειώνει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνουμε ότι συμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης. Τονίστηκε ότι δεν πρέπει η ενέργεια αυτή να ιδωθεί ως ενθάρρυνση της Τουρκίας για τις αναθεωρητικές θέσεις της σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σημειώνουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πίεσε αφόρητα το Κογκρέσο προβάλλοντας ως σημαντικό γεγονός την “Διπλωματία των Σεισμών”, η οποία, όμως, δεν έχει ακόμα παράγει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Reuters:

Η κίνηση έρχεται αφού οι επιτροπές του Κογκρέσου έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση την περασμένη εβδομάδα. Οι πρώτες τέτοιες στρατιωτικές πωλήσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία εδώ και χρόνια — έρχονται μετά την έγκριση της Άγκυρας για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 14ης Μαΐου.

Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι η έγκριση αυτού του μικρού πακέτου θα ανοίξει αυτόματα το δρόμο για το μεγάλο πακέτο. Το Κογκρέσο θα θέλει να δει την Άγκυρα να εγκρίνει πρώτα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ακόμη και μετά από αυτό, οι νομοθέτες εξακολουθούν να έχουν ανησυχίες για μια σειρά από ζητήματα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

Στις 17 Απριλίου 2023, η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο για μια προτεινόμενη υπόθεση Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων για την αγορά από την Τουρκία αναβαθμίσεων λογισμικού αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού στον τρέχοντα στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 αξίας έως και 259 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αυτό εκτιμάται. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να φέρει τα αεροηλεκτρονικά του στόλου F-16 στα αρχικά πρότυπα.

Αυτή η υπόθεση θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ ενημερώνοντας τις επικοινωνίες και θα παρέχει επίσης αναβαθμίσεις για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, όπως ένα σύστημα αποφυγής σύγκρουσης εδάφους.

Αυτό είναι ένα ζήτημα διαλειτουργικότητας και βασικής ασφάλειας των πτήσεων τόσο για την Τουρκία όσο και για όλους τους Συμμάχους και τους εταίρους που συμμετέχουν σε κοινές αποστολές με την Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς δεσμούς άμυνας και ασφάλειας, και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα.

Το Αναντολού παραπληροφορεί πάλι: ΔΕΝ εγκρίθηκε το πακέτο των 20 δισ. που αφορά την αγορά 40 νέων F-16 στην Τουρκία και πλήρη εκσυγχρονισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: