Γιωργάλλας: Διαίρεση και τουρκική κατοχή δεν μπορούν να διαιωνίζονται, η ΕΕ να αναλάβει καθοριστικό ρόλο – Tο στάτους κβο δεν είναι επιλογή, τονίζει ο Κόμπος

Ο ΥΠΑΜ Μιχάλης Γιωργάλλας, μιλώντας στην πανηγυρική δοξολογία για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, στο Γέρι. Φωτογραφία, ΥΠΑΜ Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (https://mod.gov.cy/announcements/2023/04/02/%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%CE%AC%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CE%BD%CE%B1%CF%8C-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B7%CE%BD%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%B9/)




Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό, είπε ο Υπουργός Άμυνας (ΥΠΑΜ), Μιχάλης Γιωργάλλας, μιλώντας στην πανηγυρική δοξολογία για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην εκκλησία του Αγίου Μηνά, στο Γέρι.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ Κων/νος Κόμπος σε συνέντευξή του δήλωσε ότι «Η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας. Η διαίρεση και η τουρκική κατοχή δεν μπορούν να διαιωνίζονται»,

O κ. Γιωργάλλας,στο Γέρι, υπογράμμισε «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν δυσκολίες. Η επανάπαυση και η αναμόχλευση των παθών με σκοπό την επίρριψη ευθυνών δεν οδήγησε και δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό που χρειάζεται είναι εποικοδομητικές πρωτοβουλίες και ωφέλιμες και παραγωγικές προτάσεις, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συγκλίσεις και στη δημιουργία κλίματος συναντίληψης».

Προς αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε, «οφείλουμε να βαδίσουμε και να προβούμε σε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αρθούν οι δυσκολίες, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου, για να πετύχουμε τον πολυπόθητο στόχο, αυτόν της απελευθέρωσης και της επανένωσης της Κύπρου, με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, με βάση τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Κυβέρνηση θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο», ανέφερε ο ΥΠΑΜ.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι μια λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των ξένων επεμβάσεων, θα είναι προς όφελος όλων», τόνισε.

«Αυτό οφείλουμε στις ιερές παρακαταθήκες των Αγώνων του Έθνους μας και στους ήρωες που πλήρωσαν το τίμημα με το αίμα τους. Αυτό οφείλουμε στις μελλούμενες γενιές. Ένα μέλλον ειρήνης, προόδου και ευημερίας, που να παρέχει το αίσθημα ασφάλειας στον λαό μας», ανέφερε περαιτέρω.

Κάνοντας αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της Ελληνικής Επανάστασης, ο ΥΠΑΜ σημείωσε ότι αυτή «αποτελεί το πρώτο επιτυχημένο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Ευρώπη του 19ου αιώνα, και μοναδικό ιστορικό γεγονός – ορόσημο, με παγκόσμιες προεκτάσεις». Πρόσθεσε ότι «η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, που τοποθετείται στο κέντρο του αξιακού οικοδομήματος της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση, ο ΥΠΑΝ τόνισε ότι «η θυσία των Κυπρίων και όλων των άλλων ηρωικών μαρτύρων του ’21 αποτέλεσε το ζώπυρο που άναψε τη φλόγα και γέννησε τους επόμενους ήρωες της πατρίδας», προσθέτοντας ότι «ο επικός αγώνας της ΕΟΚΑ του ‘55 – ‘59 αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη».

Εν συνεχεία, είπε ότι «την 1η Απριλίου 1955 ο κυπριακός Ελληνισμός, πραγματοποιώντας μια ιστορική υπέρβαση άρχισε έναν υπέροχο αγώνα, που κατασυγκίνησε την οικουμένη και απέδειξε πως, εάν η θέληση του αδύναμου για επιβίωση και δικαιοσύνη είναι ισχυρή και ακλόνητη, μπορεί να επιτύχει το ακατόρθωτο».

Αναφερόμενος σε όσους έπεσαν κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, ο ΥΠΑΜ είπε ότι «ο αγώνας και η θυσία τους προσέφεραν σε όλους εμάς την Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο, διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος».

Αυτό που γίνεται εύκολα αντιληπτό και από τις δύο κορυφαίες αυτές ιστορικές στιγμές, υπέδειξε, «είναι ότι η πίστη και η αγνή υπεράσπιση της ελευθερίας διατηρούν ένα ιδιαίτερο νόημα και περιεχόμενο, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ύπαρξης του Ελληνισμού».

«Υπ’ αυτήν την έννοια, λοιπόν, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ του 1955 αποτέλεσαν μεγαλειώδεις επαναλήψεις του ίδιου ελληνικού πνεύματος», επεσήμανε.

Σήμερα, συνέχισε ο Υπουργός, «λαμβάνοντας όλα τα διδάγματα του αγώνα της ΕΟΚΑ και της Επανάστασης του ΄21, αλλά και των άλλων μεγάλων ιστορικών αγώνων και στιγμών του ελληνισμού, οφείλουμε με συλλογικότητα, αίσθημα ευθύνης, ομοψυχία, και αρραγή ενότητα, να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας».

ΥΠΕΞ – «Το στάτους κβο είναι μια πλασματική κατάσταση, η οποία μετακινείται συνεχώς προς το αρνητικότερο»

Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ο ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρεται στις κινήσεις της Λευκωσίας με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «πρέπει να πείσουμε και αυτό προσπαθούμε, όχι μόνο τους εταίρους στην ΕΕ, αλλά ευρύτερα, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στις ουσιαστικές συνομιλίες απ’ εκεί που σταμάτησαν στον Κραν Μοντανά και είμαστε οι μόνοι αυτή τη στιγμή, που ουσιαστικά έχουμε κάτι να προτείνουμε».

Αναφέρει ο κ. Κόμπος ότι η πρωτοβουλία να ενεργοποιηθεί η ΕΕ, ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης για επιστροφή της τ/κ πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και υπάρχει μια θετική ανταπόκριση.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα πώς ακριβώς θα γίνει ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε δύο αλληλένδετους πυλώνες. «Αφενός χρειάζεται πολιτική παρουσία, η οποία θα είναι αυτή που θα δώσει σε πρώτη φάση την ώθηση να επανεκκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις, αφετέρου αφορά στην τεχνοκρατική παρουσία της Ενωσης, η οποία θα πρέπει να είναι σαφώς πιο ενισχυμένη και ουσιαστική από αυτή που υπήρξε στο παρελθόν», είπε.

Κόκκινο πανί για τη Λευκωσία: Οι Εγγλέζοι παρακολουθούν την πρωτοβουλία του Νίκου Χριστοδουλίδη και φρεσκάρουν τις γνωστές απαράδεκτες ιδέες τους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: