Δεν έχουν το Θεό τους: Συνελήφθη στην Τουρκία ο Μέγας Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να κλέβει ρολόι μεγάλης αξίας μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι Τουρκικές Αρχές συνέλαβαν την Δευτέρα της Διακαινησίμου 17 Απριλίου, τον Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αγαθάγγελο Σίσκο για κλοπή ρολογιού τσέπης μεγάλης αξίας το οποίο είχε κατασκευασθεί για συλλεκτική συλλογή το 1800. Φωτογραφία από τουρκικό κανάλι, via Show Ana Haber




Ρεπορτάζ-Σχόλιο HELLAS JOURNAL

Πραγματικά δεν έχουν το Θεό τους. Το ότι ορισμένους δεσποτάδες δεν τους απασχολεί τι Ψυχή θα παραδώσουν είναι θλιβερό. Το ότι δεν σέβονται, όμως, το κύρος και την ιστορία του θεσμού που έχουν «κληθεί» να υπηρετούν, αυτό είναι εξοργιστικό.

(Διευκρίνιση: δεν μιλάμε εδώ για τους απλούς ιερείς που, πιστοί στο πνευματικό τους κάλεσμα, διακονούν με αυταπάρνηση και ταπεινότητα τον λαό του Κυρίου).

Οι πληροφορίες που φτάνουν από την Πόλη στα αυτιά μας για τα όσα εκτυλίχθηκαν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα είναι πραγματικά δύσκολο να τις πιστέψει κανείς. Άκουσον-άκουσον, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης και Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αγαθάγγελος Σίσκος συνελήφθη και κρατήθηκε προσωρινά από τις τουρκικές αρχές.

Βλέπετε ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος αντί να βρίσκεται σε κάποια εκκλησία σουλατσάριζε σε καταστήματα με ακριβές αντίκες. Εκεί ήταν που το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας τον απαθανάτισε με μεγάλη μαεστρία να κλέβει ένα ρολόι του 18ου αιώνος αξίας 500.000 τουρκικών λυρών, δηλαδή 24.000 ευρώ.

Όπως μαθαίνουμε, οι τουρκικές αρχές τον άφησαν ελεύθερο αλλά του επέβαλαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Τα κατορθώματα, όμως, του Αγαθάγγελου δεν έμειναν γνωστά μόνο στο στενό κύκλο του Φαναριού, άλλα έμελλε να γίνουν πρώτο θέμα στις ειδήσεις με τη κοινή γνώμη στη γειτονική χώρα να βλέπει σε πρώτο πλάνο τις δεξιότητες του δραστήριου Αρχιμανδρίτη μας.

Φανταστείτε, λοιπόν, τι φάκελο έχουν ήδη οι Τούρκοι για τον Μέγα μας Αρχειοφύλακα και σκεφτείτε εάν θα τον έχουν χειροπόδαρα δεμένο εάν ποτέ καταφέρει να σκαρφαλώσει ακόμα περισσότερο στην ιεραρχία του Πατριαρχείου.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη η πορεία του Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελου Σίσκου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως να τελειώσει εδώ και τώρα. Είναι εθνική υπόθεση να έχουμε ακέραιους και ηθικούς ιερείς στην πόλη για να μπορούν να κρατήσουν τις Θερμοπύλες που τους ανατέθηκαν.

Εμείς, όμως, θα προσθέταμε ότι πρέπει να τελειώσει και η πορεία του στην ιεροσύνη. Φτάνει πια αυτός ο εμπαιγμός των πιστών. Δεν γίνεται ο συγκεκριμένος κύριος να λειτουργεί, να πηγαίνουν οι πιστοί να του φιλούν το χέρι και να του ζητούν πνευματικές συμβουλές. «Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί …»

Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως. Φωτογραφία Αρχείου

Παναγιώτατε, η συγχώρεση είναι μια από τις πιο όμορφες αξίες της Χριστιανικής μας διδασκαλίας. Η συγχώρεση, όμως, απαιτεί πρώτα την ειλικρινή μετάνοια. Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς ότι ιερείς με τέτοια πνευματική «ακαταστασία» πάντα επανέρχονται και κάνουν τα ίδια και χειρότερα. Η συγχώρεση είναι πραγματικά μεγάλη δύναμη.

Αλλά το να συγχωρούμε κάποιον δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το εν λόγω πρόσωπο πληροί και τα κριτήρια για να επιτελεί το λειτούργημα του κληρικού.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς η ιεροσύνη είναι ένα πνευματικό κάλεσμα. Δεν είναι μια εργασία. Και αλίμονο για την εκκλησία μας εάν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελέσει μια επαγγελματική διέξοδο για φιλόδοξους νέους που έλκονται από τα οικονομικά και τα κοινωνικά προνόμια που ομολογουμένως προσφέρει η αυλή του Πατριαρχείου.

Μπορεί να είναι ικανοί, μπορεί να μάθουν να ακολουθούν το τυπικό, αλλά εάν δεν έχουν πραγματικά το κάλεσμα θα έχετε ένα Πατριαρχείο γεμάτο γραμματείς και Φαρισαίους.

Όπως άλλωστε το λέει καλύτερα το Ευαγγέλιο μας, «Αλίμονό σας, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές, γιατί μοιάζετε με τάφους ασβεστωμένους, που εξωτερικά φαίνονται ωραίοι, εσωτερικά όμως είναι γεμάτοι κόκαλα νεκρών και κάθε λογής ακαθαρσία».

Ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Υπεύθυνος της Συνεργασίας με το Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον

Το σκάνδαλο έχει προεκτάσεις που φτάνουν μέχρι και την Ουάσιγκτον, καθώς ο Αρχιμανδρίτης έχει οριστεί υπεύθυνος για τη συνεργασία με το Μουσείο της Βίβλου που βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Εθνικού Κήρυκα» με τον Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο μας είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει διότι ήταν μέσα στο Μετρό.

Άλλο Οικουμενικός Πατριάρχης και άλλο Ελπιδοφόρος: Δεν αντέχει… Πήγε τρέχοντας πάλι να ευλογήσει τα “διπλωματικά” όπλα των Τούρκων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: