Μπορεί να προήλθε από ανθρώπους ο κορωναϊός, λένε Κινέζοι επιστήμονες: Από την αγορά της Γουχάν αλλά όχι από ζώα…

FILE PHOTO: epa08957079 A woman wearing a protective face mask sells meat at a market in a residential area of Wuhan, China. EPA, ROMAN PILIPEY




Ο ιός Covid-19 μπορεί να προήλθε από ανθρώπους, ισχυρίστηκε Κινέζος επιστήμονας.

Οι γενετικές αλληλουχίες ιικών δειγμάτων που ελήφθησαν από την Αγορά Θαλασσινών Χουανάν στη Γουχάν – που θεωρείται ότι είναι το σημείο μηδέν της πανδημίας – ήταν «σχεδόν πανομοιότυπες» με αυτές των ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον κορωναϊό, υποδηλώνοντας ότι ο Covid-19 μπορεί να προήλθε από ανθρώπους , είπε ο Tong Yigang του Πανεπιστημίου Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου.

Ο Tong, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από το Κινεζικό Κρατικό Συμβούλιο σχετικά με την έρευνα για την προέλευση του ιού, είπε ότι περισσότερα από 1.300 δείγματα από το περιβάλλον καθώς και κατεψυγμένα δείγματα ζώων ελήφθησαν από την αγορά μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαρτίου 2020 και οι ερευνητές απομόνωσαν  τρία στελέχη ιού από περιβαλλοντικά δείγματα.

  • Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν πρόσφατες μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα σκυλιά ρακούν ήταν η προέλευση του ιού Covid-19.

Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη τύπου, ένας ερευνητής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Zhou Lei, ζήτησε παγκόσμια επιστημονική συνεργασία για τον εντοπισμό της προέλευσης του ιού, λέγοντας ότι η τοποθεσία όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο Covid-19 δεν ήταν απαραίτητα εκεί απ’ όπου προήλθε.

Η Κίνα στο παρελθόν έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις επειδή μπλοκάρει τις διεθνείς έρευνες για την προέλευση του ιού.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστικά δεδομένα από την Κίνα σχετικά με τις απαρχές της επιδημίας,  έλλειψη αποκάλυψης την οποία ο επικεφαλής του προγράμματός του για τις αναδυόμενες ασθένειες χαρακτήρισε «απλά ασυγχώρητη» .

Πάντως, μονίμως η Κίνα υποστηρίζει, ότι υπήρξε διαφανής και συνεργάσιμη με τον ΠΟΥ.

Οι συζητήσεις σχετικά με την προέλευση του ιού επανεμφανίστηκαν πρόσφατα μετά από αξιολόγηση τον περασμένο μήνα από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ότι πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος από εργαστήριο.

Το Σάββατο, ο Zhou διέψευσε τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου, λέγοντας ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο».

Με πληροφορίες από CNN

Ετοιμα τα εμβόλια για καρκίνο και καρδιακές παθήσεις έως το τέλος της δεκαετίας: «Θα σώσουν εκατομμύρια ζωές»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: