FILE PHOTO: Ο Μίκαελ Σουμάχερ το 2006. EPA/Kerim Okten
Αντιμέτωπο με σφοδρό κύμα αποδοκιμασίας είναι ένα γερμανικό περιοδικό που διαφήμισε ως παγκόσμια αποκλειστικότητα μία δήθεν συνέντευξη με τον θρύλο της Formula 1, Μίκαελ Σουμάχερ, με περιεχόμενο βεβαίως εντελώς επινοημένο και πουλώντας μάλιστα και εξυπνάδα ότι το έπραξε για να δείξει που μπορούν να φθάσουν οι εφαρμογές τεχνητής νοηοσύνης.
Το εξώφυλλο – ντροπή είναι του Die Aktuelle, με ημερομηνία 15 Απριλίου 2023. Στη φωτογραφία ο Σουμάχερ χαμογελά πλατιά και στον τίτλο διαβάζουμε «η πρώτη συνέντευξη».
La revista alemana ‘Die aktuelle’ publicó hace unos días en su portada LA PRIMERA ENTREVISTA A MICHAEL SCHUMACHER TRAS SU ACCIDENTE.
¿Dónde está el truco? Pues que las respuestas de la entrevista se han generado con Inteligencia Artificial. Son falsas pic.twitter.com/LHOShTEunk
— Orgullogamers (@orgullogamer) April 19, 2023
Το περιοδικό κάνει μάλιστα και δεύτερη πονηριά με τον υπότιτλό του που τρόπον τινά λειτουργεί και ως νομική προστασία: Γράφει «ακούγεται απατηλά αληθινή», υποδηλώνοντας ότι δεν υπήρξε συνομιλία με τον ίδιο τον Σουμάχερ.
Διαβάζοντας την αρχή του άρθρου, ίσως πιστέψει κανείς ότι πρόκειται για μια γνήσια συνέντευξη. Ξεκινά γράφοντας: «Του μίλησα μια φορά. Ρ;vτησα πώς πάει πραγματικά. Και τελικά πήρα τις απαντήσεις σχεδόν 10 χρόνια μετά το τραγικό του ατύχημα στο σκι».
«Όχι κάποια θολά και νεφελώδη μισόλογα από φίλους. Αλλά απαντήσεις από τον ίδιον! Από τον 54χρονο Μίκαελ Σουμάχερ! Εδώ είναι η απίστευτη συνέντευξη! Με λυτρωτικές απαντήσεις στα πιο καυτά ερωτήματα που όλος ο κόσμος ερωτά τόσο καιρό».
Στο τέλος του άρθρου, το οποίο δεν περιέχει πλάγιο λόγο αλλά «αποσπάσματα» που σχετίζονται με τον τραυματισμό του Σουμάχερ και την οικογενειακή του ζωή, υπάρχει μια παραδοχή της αληθινής -ψευδούς δηλαδή- φύσης της δημοσίευσης.
Ετσι καταλήγει: «Τα είπε πραγματικά ο Μίκαελ Σουμάχερ τα πάντα μόνος του; Η συνέντευξη ήταν διαδικτυακή. Βρίσκεται σε μια σελίδα που έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη».
Πολύ ηλίθιο για να είναι αληθινό.
Ό,τι κι αν ήλπιζε να κερδίσει η δημοσίευση από το συγκεκριμένο κομμάτι, το μόνο που εξασφάλισε ήταν η κατακραυγή: Ο Boris Rosenkranz, ειδικός στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σε ένα σχόλιο του με τίτλο «Πολύ ηλίθιο για να είναι αληθινό», κυριολεκτικά «σκίζει» το περιοδικό για το «αξιοσημείωτο θράσος» του να δημοσιεύσει ένα τόσο αναίσθητο περιεχόμενο.
Με πληροφορίες από Mirror
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE