Αυξάνεται ο αριθμός των παράνομων κτηματομεσιτών στα κατεχόμενα: Στο «σφυρί» οικόπεδα σε Κερύνεια και Τρίκωμο

FILE PHOTO: Το αρχοντικό Λοϊζίδου στην κατεχόμενη Κερύνεια. ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR




Αυξάνεται ο αριθμός των αλλοδαπών κτηματομεσιτών που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις γράφει ότι ο Χασάν Σουνγκούρ, πρόεδρος της ένωσης κτηματομεσιτών, ανέφερε πως ενώ το κατοχικό καθεστώς ελέγχει την ταυτότητα των πωλητών και των αγοραστών ακινήτων, δεν ελέγχει την ταυτότητα των κτηματομεσιτικών γραφείων με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των παράνομων κτηματομεσιτών.

Ο κ. Σουνγκούρ πρόσθεσε ότι επείγει η θέσπιση «νομοθεσίας» για την «ένωση κτηματομεσιτών» και υποστηρίζει ότι μπαίνουν στην αγορά αλλοδαποί κτηματομεσίτες με αποτέλεσμα η αγορά να έχει βρεθεί στα χέρια τους.

Αννέφερε επίσης ότι έχουν αρχίσει να πωλούνται ακίνητα σε όλα τα κατεχόμενα και ότι οι πωλήσεις παρουσιάζουν αύξηση ιδιαίτερα στον κατεχόμενο Άγιο Αμβρόσιο, την Κερύνεια, τον Άγιο Σέργιο και το Τρίκωμο.

Ο κ. Σουνγκούρ υποστήριξε ότι εφόσον δεν ελεγχθούν οι αλλοδαποί κτηματομεσίτες, η κατάσταση θα καταστεί ανεξέλεγκτη και θα είναι αδύνατη η είσπραξη φόρων από τη λεγόμενη κυβέρνηση.

Πάνω από τα μισά οικόπεδα προς πώληση στην κατεχόμενη Κερύνεια και το Τρίκωμο

Εξάλλου σύμφωνα με τη Γενί Μπακίς, πάνω από τα μισά οικόπεδα προς πώληση βρίσκονται στην κατεχόμενη Κερύνεια και το κατεχόμενο Τρίκωμο.

Μέχρι τις 3 Απριλίου 2023 υπήρχαν 4.229 οικόπεδα προς πώληση έναντι 6.632 τον Ιούνιο του 2022, 4.282 τον Ιανουάριο του 2023 και 4.150 τον Μάρτιο του 2023. Βάσει των στοιχείων αυτών παρατηρείται μείωση κατά 36,3% στα προς πώληση οικόπεδα κατά την περίοδο Ιουνίου 2022-Απριλίου 2023.

Το 51,79% οικοπέδων προς πώληση είναι «τίτλοι ιδιοκτησίας ίσης αξίας», το 22,53% είναι τουρκοκυπριακής «ιδιοκτησίας», το 13,19% είναι από παραχώρηση, το 0,14% είναι γη με «ξένο τίτλο ιδιοκτησίας», το 0,02% είναι οικόπεδα για κοινωνική στέγαση, το 0,78% οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί σε τέκνα «πεσόντων», το 0,76% οικόπεδα για «βετεράνους με το σύστημα βαθμολόγησης», το 0,05% εκμισθωμένα οικόπεδα και το 10,74% οικόπεδα με αδιευκρίνιστο «τίτλο ιδιοκτησίας».

Το 63% είναι χωράφια ενώ το 37% είναι οικόπεδα.

Σε ό,τι αφορά την τοποθεσία των προς πώληση οικοπέδων, το 33,08% βρίσκεται στην κατεχόμενη Κερύνεια, το 27,8% στο κατεχόμενο Τρίκωμο, το 18,4% στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και το 18,1% στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο

Θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας: Ξεκινά από αύριο με βελτιωμένες υπηρεσίες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: