Το κυβερνόν κόμμα στη Γεωργία απέσυρε το “ρωσικό νομοσχέδιο” περί ξένων πρακτόρων μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της Ρωσίας

Georgian police uses tear gas and water canon to disperse protesters as they take part in a rally to protest the so-called ‘Foreign Agents Law’ which the Georgian Parliament is going to adopt in the future, in front of the Parliament building in Tbilisi, Georgia, 08 March 2023. EPA, ZURAB KURTSIKIDZE




Το κυβερνών κόμμα στη Γεωργία ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» έπειτα από δύο νύκτες βίαιων διαμαρτυριών.

Για το εν λόγω νομοσχέδιο υπήρξαν αντιδράσεις και επικρίσεις ότι είναι εμπνευσμένο από έναν παρόμοιο ρωσικό νόμο και αντιπροσωπεύει μια στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό.

Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως «αποσύρει χωρίς όρους το νομοσχέδιο το οποίο υποστηρίξαμε χωρίς καμιά επιφύλαξη». Επικαλείται την ανάγκη να μειωθεί «η αντιπαράθεση» στην κοινωνία.

Το νομοσχέδιο απαιτούσε από τις γεωργιανές οργανώσεις, που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να καταχωρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» ή διαφορετικά να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα.

Το κοινοβούλιο έδωσε την αρχική έγκρισή του προχθές, Τρίτη, όμως δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια έξω από το κοινοβούλιο, κάτι που έκαναν και πάλι χθες, Τετάρτη.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων ύδατος για να διαλύσει το πλήθος έπειτα από ώρες μιας ως επί το πλείστον ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Οπως ανακοίνωσαν οι αρχές, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 66 ανθρώπους στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων, που ξέσπασαν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή όταν διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της βουλής με σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ και φώναζαν: “Όχι στον ρώσικο νόμο”.

Οπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, “περίπου 50 αστυνομικοί” τραυματίστηκαν.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το εν λόγω σχέδιο νόμου χαρακτηρίζοντάς το “μη συμβατό” με τις αξίες της ΕΕ και τον στόχο ένταξης της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

“Αυτό το νομοσχέδιο είναι ασύμβατο με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ. Αντιβαίνει στον δεδηλωμένο στόχο της Γεωργίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των γεωργιανών πολιτών. Η οριστική του υιοθέτηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μας“, δήλωσε ο κ. Μπορέλ.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπορέλ τονίζει ότι η ΕΕ “προτρέπει τη Γεωργία να σεβαστεί τη δέσμευσή της για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπενθυμίζει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά”.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Politico

Η Ουάσιγκτον δηλώνει “αλληλεγγύη με το Γεωργιανό λαό” καλεί τις αρχές να τον σεβαστούν-Δεύτερη μέρα διαδηλώσεων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: