Τα είπανε, τα συμφωνήσανε Πούτιν και Σι: Βάση για την ειρήνευση στην Ουκρανία το σχέδιο της «αμερόληπτης» Κίνας [videos]

Mεγαλοπρεπής έναρξη των συνομιλιών Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζιπίνγκ στο Κρεμλίνο. EPA, SERGEY KARPUHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ολοκληρώθηκε μετά από 4,5 ώρες η επίσημη συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, με τους δυο ηγέτες να εμφανίζουν μια “μαγική εικόνα” συμφωνίας, σύμπνοιας και απόλυτης συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένης.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες «επιτυχείς και εποικοδομητικές» και πρόσθεσε ότι υπεγράφησαν  συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας ενώ ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν.

Και διευκρινίσεις για να μην παρεξηγούμαστε…

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση Ρωσία και η Κίνα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας των συνομιλιών με αποκλειστικό θέμα την διασάφηση της φύσης…. της σχέσης τους, αναφέροντας ότι οι στενές εταιρικές σχέσεις μεταξύ τους δεν συνιστούν μια «στρατιωτική-πολιτική συμμαχία».

Πιθανόν η διασάφηση κρίθηκε απαραίτητη καθώς ΗΠΑ και δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της βοήθειας της Κίνας προς την επιτιθέμενη Ρωσία. Εννοείται δε ότι μέγας παράγοντας ανησυχίας της Δύσης είναι η ενδεχόμενη στρατιωτική βοήθεια της Κίνας προς την εμπόλεμη Ρωσία.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, αν και δεν συνιστούν μια στρατιωτική-πολιτική συμμαχία παρόμοια με εκείνη που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, είναι κάτι παραπάνω από μια διακρατική συνεργασία».

Οι σχέσεις αυτές «δεν συνιστούν μια συμμαχία, δεν έχουν την φύση της αντιπαράθεσης και δεν στρέφονται κατά άλλων χωρών», διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Ουκρανία και το κινεζικό σχέδιο

Ενδιαφέρον έχει ότι ο Κινέζος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση των επαφών δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει μια «αμερόληπτη στάση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Σι, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι οι συνομιλίες με τον ηγέτη του Κρεμλίνου ήταν «ανοιχτές και φιλικές».

Από κοινού Πούτιν και Σι είπαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί μόνιμα η ουκρανική κρίση, με τη ρωσική πλευρά να επαναλαμβάνει την “επιθυμία” της για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το ταχύτερο δυνατόν με βάση – προφανώς- το κινεζικό σχέδιο που ωστόσο απορρίπτεται από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας καθώς επισφραγίζει το status quo της ρωσικής κατοχής σε ουκρανικά εδάφη.

Ανησυχίες ασφαλείας…

Βέβαια και ο Πούτιν και ο Σι  επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων- κάτι που βάσει της γνωστής κρεμλινικής λογικής σημαίνει … να γίνει σεβαστή η ανησυχία ασφαλείας της Ρωσίας έναντι του “επεκτατισμού” του ΝΑΤΟ που, εξάλλου, υπήρξε το “πρελούδιο” της εισβολής στην Ουκρανία.

Συνομιλίες όταν είμαστε έτοιμοι

Ο  Πούτιν αναφερόμενος στο κινεζικό σχέδιο δήλωσε ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι.

Πρόσθεσε δε  ότι μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του έδωσαν μεγάλη προσοχή στις ειρηνευτικές προτάσεις του Πεκίνου κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους.

Οι κινεζικές εταιρίες στη θέση των δυτικών που έφυγαν…

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Είπε επίσης ότι έχει συζητήσει με τον Κινέζο ηγέτη το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Τί λέμε στο τηλέφωνο: Ο Όλαφ Σολτς δίνει πληροφορίες για τις συνδιαλέξεις με τον Πούτιν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: