Στη Νότιο Αφρική 2 όρκες serial killers σκότωσαν 19 καρχαρίες σε μια μέρα: Τους έφαγαν το συκώτι και άφησαν τα κουφάρια [εικόνες]

Image by Digital Designer from Pixabay




Ένα ζευγάρι φάλαινες δολοφόνων ξεκίνησαν ένα ακόμη φονικό ξεφάντωμα, τρώγοντας τα συκώτια 19 επταπτέρυγων καρχαριών ( Notorynchus cepedianus ) και αφήνοντας τα κουφάρια τους να ξεβραστούν στις ακτές του Pearly Beach, ενός χωριού που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Νότιας Αφρικής.

Το συγκλονιστικό μακελειό τράβηξε την προσοχή της Alison Kock (ανοίγει σε νέα καρτέλα), θαλάσσιος βιολόγος με εθνικά πάρκα της Νότιας Αφρικής που έγραψε στο Twitter σχετικά με το «διαβόητο» δίδυμο των αρσενικών όρκες ( Orcinus orca ) που είναι γνωστό ως Port and Starboard και τη φρενίτιδα των τροφών που ακολούθησε στις 23 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το δίδυμο της όρκας προκαλεί όλεθρο σε αυτόν τον τομέα. Το 2017 , το ζευγάρι έσφαξε τουλάχιστον οκτώ μεγάλους λευκούς καρχαρίες. Και σε όλες εκτός από μία, δείπνησαν αποκλειστικά στα συκώτια των καρχαριών, αφήνοντας το υπόλοιπο σώμα τους να σαπίσει.

Λοιπόν, τι συμβαίνει με τα συκώτια των καρχαριών που φαινομενικά ανοίγουν την όρεξη αυτών των αιμοδιψών όρκων;

Στο tweet της, η Kock εξήγησε ότι «πιθανότατα αρχικά μαθαίνουν από την εμπειρία όταν προηγούνται για πρώτη φορά ένα νέο είδος», που σημαίνει ότι όταν οι όρκες γνώριζαν τη θέση του συκωτιού σε έναν καρχαρία «θα το θυμούνται για πάντα και θα γίνουν πιο αποτελεσματικές [κυνηγοί]. ”

Βοηθά επίσης ότι τα συκώτια των καρχαριών είναι «πολύ θρεπτικά και έχουν μεγάλες ποσότητες λιπών και βιταμινών», είπε ο Kock στο Live Science σε ένα email. “Οι όρκες μπορεί να έχουν μάθει ότι η κατανάλωση συκωτιών καρχαρία παρέχει υψηλή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Τα συκώτια των καρχαριών είναι μεγάλα και επιπλέουν και επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού όταν σκοτώνεται ένας καρχαρίας. Αυτό καθιστά εύκολο για τις όρκες να εντοπίσουν και να έχουν πρόσβαση, σε σύγκριση σε άλλα όργανα που μπορεί να βυθιστούν στο κάτω μέρος ή να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν».

Παρόμοια με την ομαδική πάλη, οι όρκες κυνηγούν συχνά σε ομάδες ή ζευγάρια, ώστε να μπορούν να στριμώξουν τους καρχαρίες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αυτό τους δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι της λείας τους.

Δείτε φωτογραφίες από καρχαρίες μετά από επίθεση όρκας

“Μια όρκα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του καρχαρία ενώ μια άλλη πηγαίνει για να σκοτώσει”, είπε η Kock. “Αυτή η στρατηγική κυνηγιού απαιτεί υψηλή νοημοσύνη και κοινωνική συνεργασία μεταξύ των όρκας. Οι όρκες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις μεγάλες ουρές τους για να χαστουκίσουν και να αδυνατίσουν καρχαρίες ή να τους αναποδογυρίσουν για να προκαλέσουν τονική ακινησία. Η τονική ακινησία εμφανίζεται όταν ένας καρχαρίας αναποδογυρίζεται και μπαίνει σε κατάσταση που μοιάζει με έκσταση».

Η Kock είπε επίσης ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά έχει τεκμηριωθεί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αμερικής, της Βόρειας Αμερικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα αυτές οι επιθέσεις γίνονταν πιο συνηθισμένες μεταξύ των επτά βαρελιών και των λευκών στη Νότια Αφρική. Και το γεγονός ότι τόσοι πολλοί καρχαρίες πέθαναν σε μια μέρα προκαλεί ανησυχία.

«Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός για μια μέρα κυνηγιού», έγραψε η Kock στο email της. “Ωστόσο, ο πραγματικός αντίκτυπος δεν είναι στον αριθμό των επτά βράγχων που σκοτώθηκαν, αλλά στο πώς οι καρχαρίες ανταποκρίνονται στον κίνδυνο θήρευσης εγκαταλείποντας μια περιοχή, εγκαταλείποντας μερικές φορές τοποθεσίες συγκέντρωσης. Η απουσία αυτών των κορυφαίων αρπακτικών (των καρχαριών) θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο σε το τοπικό οικοσύστημα».

Με πληροφορίες από Live Science / Jennifer Nalewicki

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: