Ψαροκάικα της Κίνας έκοψαν για 14η φορά υποβρύχια καλώδια internet σε νησί της Ταϊβάν: Σχέδιο εκβιασμού βλέπουν στην Ταϊπέι

File Photo epa05801034 A handout photo released by the Coast Guard Administration of Taiwan shows a Chinese fishing vessel (L) being stopped by the Taiwanese coastguard (R) near Matsu Island in Taiwan Strait, Taiwan, EPA/TAIWAN COAST GUARD ADMINISTRATION HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Η Κίνα κατηγορήθηκε ότι έκοψε το Διαδίκτυο σε ένα από τα απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν ως μέρος της τελευταίας τακτικής εκφοβισμού της για να εξαναγκάσει την επανένωση.

Κάποιοι που ζουν στο Matsu, κοντά στη γειτονική Κίνα, δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, να κλείσουν ραντεβού γιατρού ή να λάβουν την αλληλογραφία τους.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του James Callery για την Daily Mail

Οι 14.000 κάτοικοι του Matsu βασίζονται σε δύο υποθαλάσσια καλώδια Διαδικτύου που οδηγούν στο κύριο νησί της Ταϊβάν.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν σταμάτησε να το αποκαλεί σκόπιμη ενέργεια εκ μέρους του Πεκίνου και δεν υπήρχαν άμεσες αποδείξεις που να δείχνουν ότι τα κινεζικά πλοία ήταν υπεύθυνα.

Όπως έδειξε η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει κάνει την εξάλειψη της υποδομής του Διαδικτύου ένα από τα βασικά μέρη της στρατηγικής της.

Ορισμένοι ειδικοί υποπτεύονται ότι η Κίνα μπορεί να έκοψε σκόπιμα τα καλώδια ως μέρος της παρενόχλησης του αυτοδιοικούμενου νησιού που θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, για να επανενωθεί με τη βία εάν χρειαστεί.

Η Κίνα στέλνει τακτικά πολεμικά αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού προς την Ταϊβάν ως μέρος τακτικής εκφοβισμού της δημοκρατικής κυβέρνησης του νησιού. Οι ανησυχίες για την εισβολή της Κίνας και η ετοιμότητα της Ταϊβάν να την αντέξει, έχουν αυξηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι του νησιού αναγκάστηκαν να συνδεθούν με ένα περιορισμένο διαδίκτυο μέσω ραδιοφωνικής μετάδοσης μικροκυμάτων, μια πιο ώριμη τεχνολογία, ως εφεδρική.

Αυτό σήμαινε μερικές φορές την αναμονή για ώρες για να στείλουν ένα μήνυμα, οι κλήσεις σταματούσαν και τα βίντεο δεν μπορούσαν να παρακολουθηθούν.

«Πολλοί τουρίστες θα ακύρωναν την κράτησή τους επειδή δεν υπάρχει διαδίκτυο. Σήμερα, το Διαδίκτυο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στις ζωές των ανθρώπων», είπε ο Τσεν, ο οποίος ζει στο Beigan, ένα από τα κύρια οικιστικά νησιά του Matsu.

Η απώλεια των καλωδίων Διαδικτύου είχε επίσης τεράστιες επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια.

Τα καλώδια είχαν κοπεί 27 φορές τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά δεν ήταν σαφές από ποια χώρα προέρχονταν τα πλοία, με βάση τα στοιχεία της Chunghwa Telecom.

Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν καταδίωξε το αλιευτικό σκάφος που έκοψε το πρώτο καλώδιο στις 2 Φεβρουαρίου, αλλά επέστρεψε στα κινεζικά ύδατα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που ενημερώθηκε για το περιστατικό και δεν είχε εξουσιοδότηση να συζητήσει το θέμα δημόσια.

Οι αρχές βρήκαν δύο κινεζικά πλοία στην περιοχή όπου κόπηκαν τα καλώδια, με βάση δεδομένα αυτοματοποιημένου συστήματος αναγνώρισης, παρόμοια με το GPS, που δείχνει τη θέση ενός σκάφους.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Κίνα τα κατέστρεψε επίτηδες», είπε ο Su Tzu-yun, ειδικός στον τομέα της άμυνας στο κυβερνητικό think tank, Institute for National Defense and Security Research, επικαλούμενος μια έρευνα ότι μόνο η Κίνα και η Ρωσία είχαν τις τεχνικές δυνατότητες. για να γινει αυτο.

«Η Ταϊβάν πρέπει να επενδύσει περισσότερους πόρους για την επισκευή και την προστασία των καλωδίων».

Τα καλώδια Διαδικτύου, τα οποία μπορεί να έχουν πλάτος μεταξύ 20 χιλιοστών έως 30 χιλιοστών (0,79 ίντσες έως 1,18 ίντσες), είναι εγκλωβισμένα σε χαλύβδινη θωράκιση σε ρηχά νερά, όπου είναι πιο πιθανό να πέσει σε πλοία.

Παρά την προστασία, τα συρματόσχοινα μπορούν να κοπούν πολύ εύκολα από πλοία και τις άγκυρές τους ή από ψαρόβαρκες που χρησιμοποιούν χαλύβδινα δίχτυα.

Ακόμα κι έτσι, «αυτό το επίπεδο θραύσης είναι πολύ ασυνήθιστο για ένα καλώδιο, ακόμη και στα ρηχά νερά του στενού της Ταϊβάν», δήλωσε ο Geoff Huston, επικεφαλής επιστήμονας στο Asia Pacific Network Information Centre, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που διαχειρίζεται και διανέμει πόρους του Διαδικτύου όπως Διευθύνσεις IP για την περιοχή.

Χωρίς σταθερό Διαδίκτυο, ο ιδιοκτήτης ενός καφέ Chiu Sih-chi είπε ότι το να δει το γιατρό για το κρυολόγημα του μικρού γιου του έγινε ταλαιπωρία γιατί πρώτα έπρεπε να επισκεφτούν το νοσοκομείο για να κλείσουν ραντεβού.

Μια ιδιοκτήτρια καταστήματος πρωινού είπε ότι έχασε χιλιάδες δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες επειδή συνήθως δέχεται παραγγελίες μέσω Διαδικτύου. Οι πελάτες έρχονταν στον πάγκο της περιμένοντας το φαγητό να είναι έτοιμο, ενώ εκείνη δεν είχε δει καν τα μηνύματά τους.

Αντιμέτωποι με ασυνήθιστες δυσκολίες, οι κάτοικοι του Matsu βρήκαν κάθε είδους τρόπους για να οργανώσουν τη ζωή τους.

Ένα ζευγάρι σχεδίαζε να αντιμετωπίσει την ερχόμενη περίοδο αιχμής ζητώντας από ένα άτομο να μείνει στην Ταϊβάν για να έχει πρόσβαση στο σύστημα κρατήσεών του και να μεταβιβάσει τις πληροφορίες στο άλλο μέσω μηνυμάτων κειμένου.

Μερικοί επιχειρηματίες κάτοικοι πήγαν απέναντι στην άλλη ακτή για να αγοράσουν κάρτες SIM από τις κινεζικές τηλεπικοινωνίες, αν και αυτές λειτουργούν καλά μόνο σε σημεία πιο κοντά στην κινεζική ακτή, η οποία απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα (6,21 μίλια) στο πλησιέστερο σημείο της.

Άλλοι, όπως ο ιδιοκτήτης του B&B, Tsao Li-yu, πήγαιναν στο γραφείο της Chunghwa Telecom για να χρησιμοποιήσουν ένα hot spot Wi-Fi που η εταιρεία είχε δημιουργήσει για να χρησιμοποιούν οι ντόπιοι στο μεταξύ.

Ο Wang Chung Ming, ο επικεφαλής της κομητείας Lienchiang, όπως ονομάζονται επίσημα τα νησιά Matsu, είπε ότι αυτός και ο νομοθέτης από το Matsu πήγαν στην Ταϊπέι λίγο μετά τη διακοπή του διαδικτύου για να ζητήσουν βοήθεια και τους είπαν ότι θα έχουν προτεραιότητα σε οποιοδήποτε μελλοντικό Διαδίκτυο εφεδρικά σχέδια.

Το Υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων της Ταϊβάν ζήτησε δημοσίως προσφορές από δορυφορικούς φορείς εκμετάλλευσης χαμηλής τροχιάς της Γης για να παρέχουν το Διαδίκτυο σε εφεδρικό σχέδιο, αφού είδε τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας στην εισβολή στην Ουκρανία, είπε η επικεφαλής του υπουργείου, Audrey Tang, στην Washington Post το περασμένο φθινόπωρο. Ωστόσο, το σχέδιο παραμένει σε αδιέξοδο καθώς ο νόμος στην Ταϊβάν απαιτεί από τους παρόχους να ανήκουν τουλάχιστον το 51% σε εγχώριο μέτοχο.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ψηφιακών Επικοινωνιών απηύθυνε ερωτήσεις σχετικά με την πρόοδο των εφεδρικών σχεδίων στην Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών.

Η NCC είπε ότι θα εγκαταστήσει ένα σύστημα επιτήρησης για τα υποθαλάσσια καλώδια, ενώ θα βασίζεται στη μετάδοση μικροκυμάτων ως εφεδρική επιλογή.

Πολλά νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, προτού αρχίσουν να χρησιμοποιούν καλώδια Διαδικτύου, εξαρτιόνταν από δορυφόρους -και μερικά ακόμα το κάνουν- ως εφεδρικό, είπε ο Τζόναθαν Μπρούερ, σύμβουλος τηλεπικοινωνιών από τη Νέα Ζηλανδία που εργάζεται σε όλη την Ασία και τον Ειρηνικό.

Υπάρχει και το θέμα του κόστους. Η επισκευή των καλωδίων είναι δαπανηρή, με πρώιμη εκτίμηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων Νέας Ταϊβάν (1 εκατομμύριο δολάρια) μόνο για το έργο των πλοίων.

«Τα κινεζικά σκάφη που κατέστρεψαν τα καλώδια θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν αποζημίωση για τις πολύ δαπανηρές επισκευές», δήλωσε ο Γουέν Λι, επικεφαλής του τμήματος Matsu του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος.

Ο Wang, ο επικεφαλής της κομητείας Lienchiang, είπε ότι είχε αναφέρει τα καλώδια σε μια πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα, όπου είχε συναντήσει ένα στέλεχος από την China Mobile. Προσφέρθηκαν να στείλουν τεχνικούς να βοηθήσουν. Αλλά η αποζημίωση, είπε, θα απαιτήσει την παροχή σκληρής απόδειξης για το ποιος το έκανε.

Προς το παρόν, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι κάτοικοι είναι να περιμένουν. Τα νωρίτερα πλοία για την τοποθέτηση καλωδίων είναι στις 20 Απριλίου, επειδή υπάρχει περιορισμένος αριθμός σκαφών που μπορούν να κάνουν τη δουλειά.

Mε πληροφορίες από dailymail

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: