Προτεραιότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη η εθνική ενότητα στην Κύπρο, που αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Φωτογραφία, Α.ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ, ΓΤΠ




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε την λαϊκή εντολή προτάσσοντας ότι η εθνική ενότητα αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα, για την οικοδόμηση της οποίας εργάζεται με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, και τον οποίο οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε, ανέφερε το Σάββατο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρία, τόνισε ανήμερα της επετείου ότι ατενίζουμε το μέλλον με καινοτόμο ματιά για να δημιουργήσουμε μια Κύπρο επανενωμένη, σύγχρονη, πρωτοπόρο, ειρηνική και ευημερούσα.

Σε ομιλία κατά την Πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε το πρωί, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι οδεύουμε προς το μέλλον ενωμένοι, διακρίνουμε τα μεγάλα από τα μικρά, τα ασήμαντα από τα σημαντικά και αντιμετωπίζουμε μαζί τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας.

«Εργαζόμαστε μαζί για την συνοχή της κοινωνίας και για την ανάπτυξη της οικονομίας, για το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεχίζουμε ομαλά και σταθερά για να πετύχουμε περισσότερα, ανταποκρινόμενοι στις ελπίδες και στις προσδοκίες των πολιτών για πρόοδο και ανανέωση, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας», ανέφερε ο Υπουργός.

Ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε πως ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο κακός μας εαυτός, είναι το σαράκι της φυλής, είναι ο καταραμένος διχασμός και η Κύπρος ιστορικά πλήρωσε την διχόνοια ακριβά.

«Ευθύνη ολονών μας είναι διαφύλαξη της ενότητας που αποτελεί την κεφαλαιώδη προϋπόθεση για να νικήσουμε, για να δημιουργήσουμε και να μεγαλουργήσουμε», ανέφερε.

Για την εθνική επέτειο ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι σήμερα γιορτάζουμε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και πως ο Υψηλάντης, Αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, όρισε την ημέρα αυτή «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους» για να γεννηθεί το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Επίσης σήμερα, συνέχισε, γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, όπου ο Ταξιάρχης Αρχάγγελος Γαβριήλ ανήγγειλε στην Παρθένο πως είναι ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας της, μεταφέροντας το μήνυμα της επικείμενης γεννήσεως του Θεανθρώπου.

Ανέφερε ότι σήμερα εμείς, αναλογιζόμενοι τα δεδομένα της κάθε εποχής, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε με δέος το μεγαλείο των Ελλήνων που τόλμησαν να ξεσηκωθούν και να σταθούν απέναντι σε μια αυτοκρατορία, να την πολεμήσουν και να την νικήσουν.

«Όπως εξάλλου αργότερα έπραξαν απέναντι σε μία άλλη κατά το έπος του 40. Και όπως εξάλλου έπραξαν ξανά κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Επειδή οι αυτοκρατορίες είναι πανίσχυρες μέχρι που συναντούν λαούς αποφασισμένους να αγωνιστούν ενωμένοι για την ελευθερία τους», είπε ο Υπουργός Εργασίας.


Στόχος μια Κύπρος επανενωμένη, σύγχρονη και ευημερούσα

Xαρτογραφώντας το παρελθόν, ατενίζουμε το μέλλον με καινοτόμο ματιά για να δημιουργήσουμε μια Κύπρο επανενωμένη, σύγχρονη, πρωτοπόρο, ειρηνική και ευημερούσα, ανέφερε σήμερα ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρία.

Σε πανηγυρική ομιλία του στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λάρνακα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ο κ. Χατζηζαχαρία ανέφερε ότι «το 1821 οι Έλληνες, ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πυροδότησαν μια αλυσίδα ιστορικών εξελίξεων που έμελλε να αποβούν καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για το μέλλον του απανταχού Ελληνισμού αλλά και για το μέλλον ολόκληρης της γηραιάς ηπείρου».

Πρόσθεσε ότι «υψώνοντας το λάβαρο της Επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού και πετυχαίνοντας εννέα χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1830, τη γέννηση της «Ελλάδας» με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, οι Έλληνες επηρέασαν καταλυτικά τη διαμόρφωση του γεωπολιτικού χάρτη της Ευρώπης κατά τον 19ο αιώνα. Η Ελλάς ήταν το πρώτο, ανεξάρτητο, εθνικό ελληνικό κράτος και ήταν ταυτόχρονα το πρώτο κράτος που προέκυπτε αποκοπτόμενο από τα εδάφη της αχανούς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Ο κυπριακός ελληνισμός, συνέχισε, «δεν θα μπορούσε ασφαλώς να μείνει αμέτοχος στον ξεσηκωμό των Ελλήνων που πολεμούσαν για ελευθερία και δικαιοσύνη για όλα εκείνα τα άφθαρτα ιδεώδη. Αν και η Φιλική Εταιρεία είχε εξαιρέσει την Κύπρο από την Επανάσταση, λόγω της γεωγραφικής απόστασής της από την ηπειρωτική Ελλάδα, η Κύπρος συνεισέφερε στην Επανάσταση και οικονομικά, αλλά και με βαρύ φόρο αίματος».

Η Υψηλή Πύλη, σημείωσε ο Υφυπουργός ,«φοβούμενη ότι δεκάδες επιφανείς Κύπριοι ιερωμένοι και άλλοι προύχοντες, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν την οικονομική τους δύναμη και τις γνωριμίες τους στην Ευρώπη για να οργανώσουν μια εξέγερση στο νησί, αποφάσισε να τους εξοντώσει και να δημεύσει την περιουσία τους. Ανάμεσα σε αυτούς που θανατώθηκαν, ήταν όπως γνωρίζετε, είμαι σίγουρος, και ο Μητροπολίτης Κιτίου Μελέτιος Β».

Ωστόσο, ανέφερ,ε «η συμβολή της Κύπρου δεν περιορίζεται ωστόσο στην 9η Ιουλίου με τη θανάτωση ιεραρχών, τις λεηλασίες μοναστηριών και τις σφαγές αθώων χριστιανών. Εκατοντάδες ήταν οι Κύπριοι εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο ιστορικό προσκλητήριο της εθνικής παλιγγενεσίας» είπε και σημείωσε πως «η διαδρομή του ελληνισμού είναι σπαρμένη με θυσίες για μεγάλα ιδανικά».

Σημείωσε ότι «σήμερα γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, ενώ πλησιάζει η 1η του Απρίλη, ακόμη μια ιστορική επέτειος για την Κύπρο μας» και πρόσθεσε πως «στην Κύπρο του 1955, Μάτσης, Αυξεντίου, Παλληκαρίδης και τόσοι άλλοι, ζωντάνεψαν το ελληνικό μεγαλείο του Κολοκοτρώνη, του Διάκου, του Παπαφλέσσα. Αντέταξαν κι αυτοί την υπεροχή της αγέρωχης ψυχής τους στην υλική και αριθμητική υπεροχή της παντοδύναμης βρετανικής αυτοκρατορίας».

Το διαχρονικό παλλαϊκό αίτημα των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα, είπε ο κ. Χατζηζαχαρία, «είχε εκφραστεί στο παρελθόν αναρίθμητες φορές μέσα από επιστολές, υπομνήματα, δημοψηφίσματα και άλλα ειρηνικά διαβήματα. Ωστόσο, οι ελπίδες των Κυπρίων για αναγνώριση του δικαιώματός τους να καθορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους διαψεύστηκαν» με αποτέλεσμα να ριχθούν την 1η Απριλίου του 1955 στον ένοπλο αγώνα.

Σημείωσε, επίσης, πως «με πολιτικό αρχηγό τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στρατιωτικό αρχηγό τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών αναλαμβάνει την ευθύνη του αγώνα, στον οποίο θα συμμετάσχουν όλα τα στρώματα του λαού. Οι αποικιοκράτες χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να συντρίψουν τον αγώνα, ωστόσο οι φυλακίσεις, τα βασανιστήρια και οι απαγχονισμοί δεν έκαμψαν το φρόνημα και την αγωνιστικότητα των Κυπρίων».

Ένας λαός, είπε ο Υφυπουργός Καινοτομίας «που δεν γνωρίζει το παρελθόν του και που δεν αρύεται διδάγματα από την ιστορία του, είναι ευεπίφορος στα ίδια λάθη. Το θλιβερό παρόν της μοιρασμένης μας πατρίδας μας, με τα συρματοπλέγματα, τις διαχωριστικές γραμμές, τα κατοχικά στρατεύματα μάς επιβάλλει να μελετούμε και να αντικρύζουμε με θάρρος την πορεία που μας οδήγησε εδώ».

Χαρτογραφώντας το παρελθόν, κατέληξε, «μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με ματιά καινοτόμο, που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μια Κύπρο επανενωμένη, σύγχρονη, πρωτοπόρο, ειρηνική και ευημερούσα. Μια Κύπρο αντάξια των μαχών που έδωσαν όλοι αυτοί οι εμπνευσμένοι άνθρωποι των ηρωικών μας επών».

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: