Πρώην πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ορίστηκε να διαλευκάνει τη διάλυση των τρένων: Ποιος είναι ο καθηγητής Ζηλιασκόπουλος

FILE PHOTO: Πυροσβέστης συμμετέχει στην επιχείρηση έρευνας στα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, στο σημείο όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα έξω από τη Λάρισα, Παρασκευή 03 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ




Αντιδράσεις προκαλεί η τοποθέτηση του καθηγητή Θανάση Ζηλιασκόπουλου ως μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη, ενώ ήδη σχετική ανακοίνωση έχει εκδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό επειδή ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, είχε διατελέσει από το 2010 διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ευλόγως λοιπόν, και ασχέτως με την τεχνοκρατική του επάρκεια, εγείρονται ερωτηματικά για το κατά πόσον το τελικό πόρισμα θα μπορέσει αμερόληπτα να εξετάσει διαχρονικές ευθύνες που συνετέλεσαν ή συνέβαλαν στην τραγωδία.

Η πορεία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

δημοσίευμά του από το 2011 «Το Βήμα» τον περιέγραφε ως τον «μάνατζερ που φέρνει κέρδη στα τρένα» καθώς μέσα σε ένα χρόνο φέρεται να επετεύχθη μείωση του ελλείμματος του ΟΣΕ από τα 230 εκατομμύρια ευρώ στα 55 εκατομμύρια και λίγο αργότερα η εταιρία να γίνεται κερδοφόρα.

Σύμφωνα με όσα γράφει στα σημερινά «Νέα» ο Ηλ. Κανέλλης, ο καθηγητής «έβαλε φρένο στις σπατάλες συντήρησης του δικτύου και στις κλοπές των υλικών, κατήγγειλε συμβάσεις, χρησιμοποίησε τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού, περιέκοψε ζημιογόνα δρομολόγια, δημιούργησε σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων, δρομολόγησε εκσυγχρονισμό του δικτύου, ενεργοποίησε τον προαστιακό της Πάτρας, έδωσε έμφαση στο μεταφορικό έργο της εταιρείας, έκανε συμφωνία με την Cosco στον Πειραιά και άλλα πολλά.

Σύγκρουση με ΣΥΡΙΖΑ

Αφού έμεινε στο πόστο του και επί της κυβένρησης Σαμαρά, ήρθε η πρώτη σύγκρουση με τον Χρ. Σπίρτζη  υπουργού Υποδομών επί πρωθυπουργίας Τσίπρα. Ο κ. Σπίρτζης, γράφει ο Ηλίας Κανέλλης, «περιέκοψε το μπάτζετ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όχι μόνο αδρανοποίησε τη συμφωνία με την COSCO αλλά επιπλέον, μετά τα capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών, ζήτησε από τον κ. Ζηλιασκόπουλο να μεταφέρει δωρεάν τους επιβάτες όπως είχαν κάνει και οι αστικές συγκοινωνίες. Αρνήθηκε ο κ. Ζηλιασκόπουλος και άρχισε η κόντρα.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή.

Αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα.

Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κος Μητσοτάκης: Ότι όλα είναι ένα «τραγικό ανθρώπινο λάθος» και «διαχρονικές οι ευθύνες».

Τα αίτια όμως που οδήγησαν στην τραγωδία δε θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις Επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές».

Το βιογραφικό του

Γεννήθηκε στο Θούριο Έβρου το 1960. Μετά την απόκτηση του διδακτορικού του διπλώματος, εργάστηκε στο Department of Civil Engineering του Ohio State University των ΗΠΑ, όπου κατείχε θέση Assistant Professor από το 1994 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2003 εργάσθηκε στο Department of Civil Engineering του Northwestern University των ΗΠΑ όπου κατείχε θέση Assistant και αργότερα Associate Professor (Louis Berger Junior Chair). Ταυτόχρονα, εργάσθηκε στο Transportation Research Center και συνεργάσθηκε με το Department of Industrial Engineering and Management Sciences του ιδίου πανεπιστημίου.

Ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος μιλάει στο συνέδριο του The Economist στην Θεσσαλονίκη το 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Από το 2003, εργάζεται στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών -αρχικά ως Αναπληρωτής Καθηγητής, και σήμερα Καθηγητής Βελτιστοποίησης Συστημάτων Παραγωγής/Μεταφορών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βελτιστοποίησης Συστημάτων — όπου διδάσκει μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Logistics”. Την περίοδο 2010-2015 διετέλεσε Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την περίοδο 2013-2015 ήταν μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Logistics. Από το 2020 είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν πρότυπα ισορροπίας και βελτιστοποίησης δικτύων, αλγορίθμους βέλτιστης διαδρομής, τεχνολογίες πληροφοριών, συστήματα ελέγχου, Logistics, διαχείριση κυκλοφορίας, και δρομολόγησης εμπορευματικών μεταφορών.

Στους 52 οι ταυτοποιημένοι νεκροί

«Η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών με τη μέθοδο DNA συνεχίζεται εντατικά από τα ειδικά εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέχρι στιγμής από τα δείγματα DNA που έχει λάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν ταυτοποιηθεί 52 νεκροί. Από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και τους ειδικούς ψυχολόγους έχουν ενημερωθεί ήδη 14 οικογένειες θυμάτων.

Διευκρινίζεται ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε να ολοκληρωθεί τάχιστα η συνολική ταυτοποίηση κάθε σορού, μέσω της εξέτασης όλων των δειγμάτων που έχουν ληφθεί, και στη συνέχεια να αποδοθεί στους συγγενείς, καθώς κάποιες σοροί βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Επίσης, στο Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών έχουν συγκεντρωθεί προσωπικά αντικείμενα επιβατών, τα οποία περισυλλέχθησαν τις προηγούμενες ημέρες με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας από τον τόπο του δυστυχήματος.

Συγκροτήθηκε η 3μελής Επιτροπή επιστημόνων που θα διερευνήσει τα γιατί της τραγωδίας στα Τέμπη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: