Ποιές είναι οι προθέσεις του; Το μεγάλο τεστ για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είναι τα σκάνδαλα της κυβέρνησης του Αναστασιάδη

FILE PHOTO: Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέδωσε την Προεδρία της Δημοκρατίας στον νέο Πρόεδρο της χώρας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και μέλη της οικογένειάς τους. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, Φιλελεύθερος -Λευκωσία

Προκλητική και συνάμα ανίκανη μέχρι την τελευταία της στιγμή αποδεικνύεται η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Με απόφαση ημερομηνίας 18/01/2023, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 17/02/2023, πέντε ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές, ενέκρινε την αίτηση εταιρείας, για χορήγηση προσωρινής πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου και εξουσιοδότησε την Πολεοδομική Αρχή να χορηγήσει πολεοδομική άδεια.

Η απόφαση αφορά την εκ των υστέρων νομιμοποίηση δύο επιπλέον ορόφων που έχουν ήδη ανεγερθεί στη μικτή τουριστική ανάπτυξη «Sun City Spa Resort & Residences» στον Δήμο Σωτήρας.

Όπως αποκάλυψε σε ρεπορτάζ στον «Φιλελεύθερο» ο συνάδελφος Άγγελος Νικολάου, ο διευθυντής Τμήματος Πολεοδομίας κακώς προώθησε την εν λόγω αίτηση για εξέταση στο Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων (ΣΥΜΕΠΑ), το ΣΥΜΕΠΑ κακώς εξέτασε την αίτηση χωρίς να διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και κακώς εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία την έγκρισή της.

Ακολούθως, ο υπουργός Εσωτερικών κακώς πήρε την πρόταση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο κακώς έλαβε την απόφαση να εξουσιοδοτήσει την Πολεοδομική Αρχή να χορηγήσει πολεοδομική άδεια.

  • Πού εντοπίζεται η γκάφα ολκής της απελθούσης Κυβερνήσεως, η οποία θα αποτελέσει σκάνδαλο εάν δεν υπάρξει διόρθωση; Το κατάγγειλε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προς τους διευθυντές του Τμήματος Πολεοδομίας και του Τμήματος Περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να εγκριθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι πρέπει τάχιστα να προωθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε η εν λόγω απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ανακληθεί. Ο λόγος είναι οι όροι της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης του Ιουνίου 2021, «οι οποίοι είναι αδιαμφισβήτητα νομικά δεσμευτικοί, στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου, που υπερέχει έναντι τυχόν διατάξεων του εθνικού δικαίου».

Προσθέτει ότι «δεν έπρεπε να είχε εγκριθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους καθορισμένους συντελεστές ανάπτυξης, αλλά αντίθετα έπρεπε να εφαρμοστούν οι πρόνοιες τις νομοθεσίας για άρση των παρανομιών».

Γιατί θεωρείται σκανδαλώδης αυτή η γκάφα; Διότι η ανέγερση επιπρόσθετων ορόφων στο εν λόγω ξενοδοχείο έχει ολάκερη ιστορία πίσω της. Είχε φτάσει σε σημείο να εκδοθεί διάταγμα για κατεδάφιση των παράνομων ορόφων.

Έκτοτε, όμως, η ιδιοκτήτρια εταιρεία προσπάθησε με διάφορους τρόπους, αντί να εφαρμόσει το διάταγμα, να πετύχει τη νομιμοποίησή τους. Γεγονός το οποίο έγινε κατορθωτό με την προαναφερθείσα απόφαση. Ακόμη και με παραβίαση των νόμιμων διαδικασιών.

Όπως έγραφε προ διετίας ο «Φ», στις 15/10/18 η Πολεοδομική Αρχή αρνήθηκε την προσθήκη δύο ορόφων στο κτήριο. Στις 23/11/18 υποβλήθηκε ιεραρχική προσφυγή για προσθηκομετατροπές. Στις 11/1/19 η Πολεοδομία αρνήθηκε τη χορήγηση καλυπτικής άδειας. Στις 21/2/19 υποβλήθηκε συμπληρωματική ιεραρχική προσφυγή εναντίον της απόφασης για άρνηση της πολεοδομικής άδειας.

Στις 22/7/2020, το Τμήμα Πολεοδομίας εισηγήθηκε τη μερική αποδοχή της ιεραρχικής προσφυγής σχετικά με την προσθήκη ενός ορόφου. Ωστόσο, μετά από δύο επιτόπιες επισκέψεις του Τμήματος, διεφάνη ότι είχαν ήδη ανεγερθεί δύο επιπλέον όροφοι.

Το Τμήμα Πολεοδομίας εισηγήθηκε προς τη Διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 12/10/2020, την απόρριψη της ιεραρχικής προσφυγής και την επιβολή άμεσων μέτρων προς αποκατάσταση της νομιμότητας, όπως και έγινε. Η απόφαση ήταν τελεσίδικη.

Ακολούθως, εκδόθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας ειδοποίηση επιβολής για άρση των παράνομων προσθηκομετατροπών και άλλων αυθαίρετων επεκτάσεων.

Με την επίδοση της ειδοποίησης επιβολής, ημερ. 21/10/2020, καλούνται ο όμιλος Τζιοβάνη και η εταιρεία «Jim Chang Cyprus Developing Ltd», να επαναφέρουν εντός πέντε ημερών τις οικοδομές στη βάση της πολεοδομικής άδειας που εξασφαλίστηκε. Συνεπεία αυτού, έπρεπε οι δύο επιπλέον όροφοι, να κατεδαφίζονταν αμέσως.

Αντ’ αυτού, φτάσαμε δύο χρόνια μετά, στην σκανδαλώδη απόφαση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Η υπόθεση αυτή αποτελεί ένα πρώτο σοβαρό τεστ για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Καλείται να ανακαλέσει την απόφαση, η οποία ελήφθη κατά παράβαση της ισχύουσας νομιμότητας. Καλείται να σεβαστεί τους νόμους και δη, το κοινοτικό κεκτημένο. Καλείται να αποδείξει ότι δεν θα υποκύπτει στις όποιες πιέσεις και στην όποια απαίτηση του όποιου επιχειρηματία, που λειτουργεί χωρίς άδεια. Ιδού η Ρόδος κύριε Χριστοδουλίδη…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αυτό το διεφθαρμένο σύστημα σκοτώνει τα παιδιά του: Το κέρδος υποβαθμίζει την ανθρώπινη ζωή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: