O γενικός διευθυντής της Pulse Market Research ξεκαθαρίζει: “Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι αυτό που έψαχνε ο (Κύπριος) ψηφοφόρος’

γενικός διευθυντής της Pulse Market Research, Παναγιώτης Παναγιώτου. Φωτογραφία Omega




Της ΑΝΔΡΟΥΛΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Oι προεδρικές εκλογές διαφοροποιούν κάποιες σταθερές, για χρόνια, των κυπρίων πολιτών. Η εκλογική κουλτούρα αλλάζει όχι με μεγάλα βήματα. Μεγαλώνει η κινητικότητα μεταξύ των επιλογών που έχει το εκλογικό σώμα ενώ ξεθωριάζει η κομματική ταύτιση.

Ο γενικός διευθυντής της Pulse Market Research, Παναγιώτης Παναγιώτου αποτιμά στον «Φιλελεύθερο», το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών, τα μηνύματα των ψηφοφόρων και το αποτύπωμα των υποψηφίων.

Εξηγεί πως κινήθηκαν οι δημοσκοπήσεις σε μια τόσο μακράς διάρκειας προεκλογική εκστρατεία, τις τάσεις και τις δυναμικές που δημιουργήθηκαν. Σημειώνει ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης είναι σαφώς ο νικητής της αναμέτρησης, αφού έχει την εικόνα και την προσωπικότητα που οι ψηφοφόροι έδειξαν από νωρίς, ότι αποζητούσαν.

Ήταν συνεπής σε όσα έλεγε, απέφυγε μεγάλα λάθη και διαχειρίστηκε σωστά τις όποιες προκλήσεις βρέθηκαν μπροστά του. Θετική είναι η αποτίμησή του για το δεύτερο μονομάχο Ανδρέα Μαυρογιάννη στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών που ήταν πολυσυλλεκτικός ενώ συνέβαλε στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ που δεν ψήφισαν το 2021.

Αναφέρεται στις απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων που όμως δεν κεφαλαιοποιεί κανένα παραδοσιακό κόμμα, στην αύξηση της επιρροής του ΕΛΑΜ όπως και στο γεγονός ότι ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό που ξεπερνά το 10%. Σχολιάζει την εκλογική συμπεριφορά των συναγερμικών και αγγίζει το πρόβλημα της αποχής.

  • -Πως πήγαν οι δημοσκοπήσεις σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

-Γενικά, οι δημοσκοπήσεις πήγαν αρκετά καλά στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.  Διαμόρφωσαν την προσδοκία αποτελέσματος, όπως καταγράφεται στην παράσταση νίκης, κατέγραψαν σωστά την πρόβλεψη του νικητή, έδωσαν την διάσταση της δυναμικής που είχαν οι κύριοι Μαυρογιάννης και Νεοφύτου, καθώς και την σημαντική αθροιστική επιρροή των μικρότερων σε εκλογικά μεγέθη υποψηφίων.

Υπάρχει, κατά την άποψη μου, μια σύγχυση όσο αφορά την δυνατότητα των δημοσκοπήσεων να μετρούν το εκλογικό σώμα σε μια δεδομένη στιγμή και στη δυνατότητα τους να προβλέπουν το αποτέλεσμα των εκλογών.  Η εκλογική περίοδος έχει έντονο στοιχείο δυναμικής, το οποίο διαφοροποιεί τις εκλογικές ισορροπίες, άρα μια μέτρηση μήνες πριν τις εκλογές είναι πιθανό να είναι σωστή αλλά να απέχει από το τελικό αποτέλεσμα.

Αυτό που συζητείται και κατά κύριο λόγο αδικεί τις δημοσκοπήσεις είναι η μεγάλη διαφορά που είχε δημοσκοπικά ο κ. Χριστοδουλίδης κάποιους μήνες πριν τις εκλογές και οι σχετικά μικρές διαφορές που είχαμε στα τελικά αποτελέσματα.  Στις δημοσκοπήσεις καταγράφηκαν οι τάσεις δυναμικής των κυριών Μαυρογιάννη και Νεοφύτου και η ταυτόχρονη σχετική πτώση του κ. Χριστοδουλίδη.

Οι τάσεις αυτές ήταν κάπως «αργές» και οι ρυθμοί αλλαγής δεν ήταν τόσο έντονοι.  Την ίδια ώρα στις αναλύσεις δημοσκοπήσεων μιλήσαμε αρκετές φορές για την μεγαλύτερη χαλαρότητα ψήφου που παρατηρούσαμε στους υποστηρικτές του κ. Χριστοδουλίδη.

Τα πάρα πάνω, σε συνδυασμό με την έντονη κινητοποίηση των μηχανισμών των δύο μεγάλων κομμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έφεραν την τελική διαφορά στα επίπεδα που είδαμε.  Αυτό τεκμηριώνεται και από το Exit Poll που διενεργήσαμε σαν Pulse Market Research για το Omega, όπου περίπου το 30% όσων ψήφισαν τον πρώτο γύρο, μας ανάφεραν ότι την τελική τους απόφαση την πήραν τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σε αυτούς τώρα, η εκτίμηση του Exit poll είναι ότι το 29% επέλεξε το κ. Μαυρογιάννη, το 27% τον κ. Νεοφύτου και το 26% τον κ. Χριστοδουλίδη.  Στο υπόλοιπο 70% που αποφάσισε παλαιότερα, η εκτίμηση είναι ότι το 35% ψήφισε τον κ. Χριστοδουλίδη.

  • -Σωστή η πρόβλεψή σας για τον νικητή των προεδρικών. Τι καθόρισε τη νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη με βάση τα ευρήματα των ερευνών σας;

-Με βάση τα ευρήματα των ερευνών, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την εικόνα και την προσωπικότητα που από νωρίς έψαχνε ο Κύπριος ψηφοφόρος, σε χαρακτηριστικά τόσο της δικής του προσωπικότητας σαν άνθρωπος αλλά και σαν πολιτικός.  Αυτό συνέβαλε στην πολύ ψηλή αποδοχή και εκλογική επιρροή του κυρίου Χριστοδουλίδη από νωρίς στον προεκλογικό.  Στην πορεία, κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να είναι συνεπής με την προεκλογική του υπόσχεσή και είτε απέφυγε μεγάλα λάθη, είτε διαχειρίστηκε σωστά τις όποιες προκλήσεις βρέθηκαν μπροστά του.

  • – Το ζητούμενο βεβαίως είναι πως θα συμπεριφερθούν οι πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή, όπου θα απαιτείται πλειοψηφία για να υπάρχει νηνεμία και σταθερότητα. Εξάγονται συμπεράσματα από την στάση των πολιτικών δυνάμεων και την εκλογική συμπεριφορά;

-Οι έρευνες δεν έχουν καταδείξει στοιχεία για την πιθανή συμπεριφορά των πολιτικών δυνάμεων, αλλά καταγράφουν σαφώς την ανάγκη του εκλογικού σώματος για υπευθυνότητα από όλους τους εκφραστές των πολιτικών δυνάμεων.

  • -Αυτή η αναμέτρηση εκτός από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην προεδρία της Δημοκρατίας ανέδειξε και άλλους νικητές; 

-Σαφώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ο μεγάλος νικητής με την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.  Σαν δεύτερο νικητή θα χαρακτήριζα το ΕΛΑΜ, που με την υποψηφιότητα του προέδρου του και απέναντι σε τρεις «δεξιές» υποψηφιότητες κατάφερε να κρατήσει τόσο τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών αλλά και την πραγματική του εκλογική δύναμη σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Επίσης θετικά πρέπει να αποτιμάται και η παρουσία του κ. Μαυρογιάννη τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών και κατά συνέπεια η επιλογή του ΑΚΕΛ.

  • -Αλλάζει θα λέγατε η εκλογική κουλτούρα των κυπρίων ψηφοφόρων; Ξεθωριάζει η κομματική ταύτιση των εκλογέων;

-Αλλάζει, ναι η εκλογική κουλτούρα.  Ίσως όχι με τα πιο μεγάλα βήματα, αλλά καταγράφονται αλλαγές.  Ξεθωριάζει η κομματική ταύτιση όπως την ξέραμε πριν 20 χρόνια και μεγαλώνει η κινητικότητα του εκλογικού σώματος μεταξύ των επιλογών που έχουν.  Παρατηρείται επίσης μια αναχαίτιση της αυξητικής πορείας της αποχής που και αυτό συμβάλει στην αλλαγή της εκλογικής κουλτούρας.

  • -Το γεγονός ότι είχαμε πολλούς υποψηφίους και ότι αθροιστικά συγκέντρωσαν 12,5% ποσοστό ψηλό, σημαίνει κάτι; Είναι ψήφος διαμαρτυρίας, απαξίωσης;

-Η πρώτη φορά που ξεπερνούν το 10% οι υποψήφιοι που ουσιαστικά δεν είχαν προοπτικές δεύτερου γύρου.  Δεν θεωρώ ότι ήταν ψήφος διαμαρτυρίας ούτε και απαξίωσης.  Οι τέσσερεις υποψήφιοι που συγκέντρωσαν το 11% από το συνολικό 12,5%, είχαν πολιτικές θέσεις και προτάσεις που υιοθετήθηκαν από όσους τους ψήφισαν.

  • – Ποια ήταν τα βασικά κριτήρια για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας;

-Τα κριτήρια επιλογής ψήφου σε προεδρικές εκλογές συνήθως αφορούν είτε την προσωπικότητα των υποψηφίων, είτε τις ικανότητες τους να διαχειριστούν τις πτυχές μια διακυβέρνησης.

Στις πρόσφατες εκλογές ο κάθε υποψήφιος πατούσε και σε κάτι διαφορετικό.  Ο κ. Χριστοδουλίδης ξεχώριζε κυρίως στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του όπως η εντιμότητα και η διάθεση συναίνεσης, ο κ. Μαυρογιάννης για την εργατικότητα του και τη δυνατότητα του να χειριστεί το Κυπριακό και ο κ. Νεοφύτου για την αποτελεσματικότητα του και την ικανότητα του να διαχειριστεί την οικονομία.  Αυτά ήταν και σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια που ακολούθησαν οι υποστηρικτές του κάθε υποψηφίου.

  • – Το προφίλ των δύο μονομάχων του δεύτερου γύρου και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους πόσο μέτρησαν στο εκλογικό σώμα, και πόσο μέτρησε η κομματική προτροπή από τις δυνάμεις που τους στήριζαν;

-Δεδομένου ότι στον δεύτερο γύρο δεν υπήρξε κάποια επίσημη υποστήριξη υποψηφίου ούτε από ΔΗΣΥ αλλά ούτε και από ΕΛΑΜ, οι υποστηρικτές του κ. Νεοφύτου και του κ. Χρίστου κινήθηκαν χωρίς κομματική προτροπή, αλλά η μεγαλύτερη μερίδα αυτών επέλεξαν την πιο ιδεολογικά «συγγενική» υποψηφιότητα, που ήταν ο κύριος Χριστοδουλίδης.

Ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των ψηφοφόρων ο νέος Πρόεδρος

  • – Εξήγηση υπάρχει για την συρρίκνωση των ψηλών ποσοστών του Νίκου Χριστοδουλίδη όλο το διάστημα του προεκλογικού στην κάλπη και πως έγινε ένα παρ’ ολίγον ντέρμπι η δεύτερη Κυριακή;

-Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε από την αρχή ανταποκριθεί στις προσδοκίες μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων.  Αυτό καταγράφηκε δημοσκοπικά και ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκινούσε με ψηλή εκλογική επιρροή.  Οι κύριοι Μαυρογιάννης και Νεοφύτου έχτισαν την δική τους εκλογική επιρροή και δυναμική σταδιακά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.  Αυτό, οδήγησε σε σταδιακή άνοδο των δύο και σταδιακή πτώση του κ. Χριστοδουλίδη.  Δημοσκοπικά, αυτό φάνηκε τον τελευταίο ένα μήνα.

Εμφανής η αποδυνάμωση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ

  • -To εκλογικό σώμα έκανε την ανατροπή που θέλει για χρόνια τα δύο μεγάλα κόμματα να είναι ρυθμιστές και ενίοτε στην κυβερνώσα παράταξη. Σημαίνει αποδυνάμωση ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ; Αλλάζει το κομματικό σκηνικό; Ο δικομματισμός φαίνεται λαβωμένος όμως δεν κεφαλαιοποιεί άλλη δύναμη τις απώλειες…

-Οι ενδείξεις του λαβωμένου δικομματισμού έχουν φανεί εδώ και αρκετά χρόνια.  Υπολογίστε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα το 2011 πήραν αθροιστικά 67% περίπου και 270,000 ψήφους, ενώ το 2021 πήραν 50% και 180,000 ψήφους.  Η αποδυνάμωση τους είναι εμφανής και έτσι φτάσαμε και την πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια όπου αναδείχτηκε πρόεδρος χωρίς την στήριξη ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα από τον πρώτο γύρο.

Τις πιο πάνω διαχρονικές απώλειες δεν τις κεφαλαιοποίησαν οι άλλες δύο παραδοσιακές κομματικές δυνάμεις ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, όμως δόθηκε η ευκαιρία σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς να εδραιώσουν την παρουσία τους στο κοινοβούλιο (ΕΛΑΜ και Οικολόγοι), νέες πολιτικές δυνάμεις όπως η ΔΗΠΑ να μπουν στο Κοινοβούλιο αλλά και σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς να δοκιμάσουν για την εισδοχή τους.

Το 2021, ένα 15% των εγκύρων κατέληξε σε σχηματισμούς και ανεξάρτητους που δεν εκπροσωπήθηκαν στη  Βουλή.  Για χάρη συζήτησης, αν το μέτρο στις εκλογές του 2021 ήταν της απλής αναλογικής όπως ήταν παλιά, τότε θα είχαμε δέκα-κομματική Βουλή.

Πολυσυλλεκτικός ο Μαυρογιάννης

  • – Το ψηλό ποσοστό για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη πιστώνεται και στο ΑΚΕΛ ή μιλούμε για πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα;

-Με βάση τις εκτιμήσεις από το exit poll που διενεργήσαμε για το Omega, για τον πρώτο γύρο των εκλογών, περίπου το 60% των ψήφων του κ. Μαυρογιάννη προήλθε από ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ το 2021.  Το υπόλοιπο 40% προήλθε κατά κύριο λόγο από την δεξαμενή της ευρύτερης Αριστεράς όπως την αποκαλούμε. Δηλαδή πιθανότατα παλαιότερους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ που στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είτε ψήφισαν κάτι άλλο, είτε απείχαν.

Υπενθυμίζω ότι το ΑΚΕΛ το 2011 στις βουλευτικές ξεπέρασε τις 130,000 ψήφους ενώ στις πρόσφατες βουλευτικές του 2021 περιορίστηκε περίπου στις 80,000 ψήφους.  Αυτή η διαφορά των 50,000 ψήφων σε κάποιο βαθμό ενεργοποιήθηκε και κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό προς τον κ. Μαυρογιάννη. Το είχαμε εντοπίσει στις δημοσκοπήσεις μας προεκλογικά και είχαμε αναφέρει από τότε ότι η πρόσθετη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές πιθανό να κουβαλά διαφορετικά χαρακτηριστικά.  Έτσι και έγινε.  Και πάλι από το exit poll μας, στους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν το 2021, ο κ. Μαυρογιάννης ήταν πρώτος.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Μαυρογιάννης είχε καταγράψει στον πρώτο γύρο και σημαντικές εισροές από κόμματα που δεν τον υποστήριξαν, όπως 12% από το ΔΗΚΟ, 18% από την ΕΔΕΚ, 10% από την ΔΗΠΑ και 25% από τους Οικολόγους.

Άρα και πολυσυλλεκτικός ήταν ο κ. Μαυρογιάννης και κατάφερε να συσπειρώσει σε μεγάλο βαθμό (84%) τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ το 2021, αλλά και να ενεργοποιήσει απέχοντες ψηφοφόρους.

Η ανθρωπογεωγραφία του ΔΗΣΥ
  • -Στο δεύτερο γύρο είχαμε σύγκρουση Δεξιάς- Αριστεράς. Αυτό σημαίνει αναβίωση της σύγκρουσης ή ήταν συγκυριακή μάχη; 

-Νομίζω παρόμοια εικόνα είχαμε στο δεύτερο γύρο στις τελευταίες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.  Παρά την αποδυνάμωση τους, οι ιδεολογικές αφετηρίες παραμένουν σημαντικός παράγοντας στην πολιτική στην Κύπρο.

  • -Πώς κατανεμήθηκαν οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ στον πρώτο και πως στο δεύτερο γύρο; Και ποια ήταν η στάση όσων επέλεξαν τον Αβέρωφ Νεοφύτου την πρώτη Κυριακή; 

-Με βάση το exit poll μας, στον πρώτο γύρο 64% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ το 2021, ψήφισε τον κύριο Νεοφύτου και 26% τον κύριο Χριστοδουλίδη.  Στον δεύτερο γύρο το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισαν τον κύριο Χριστοδουλίδη και το 25% τον κύριο Μαυρογιάννη.

Από όσους ψήφισαν τον κύριο Νεοφύτου τον πρώτο γύρο, στον δεύτερο γύρο το 60% ψήφισε τον κύριο Χριστοδουλίδη και το 40% τον κύριο Μαυρογιάννη.

Η αποχή να απασχολήσει την Πολιτεία

  • -Η προσοχή στράφηκε στο ΔΗΣΥ όμως η αποχή εξακολουθεί να παραμένει ψηλή. Αν δε λάβουμε υπόψη και όσους δεν έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο, θα έχουμε εκλογές πολιτειακών αξιωματούχων από το ένα τρίτο ή λιγότερο του εκλογικού σώματος;

-Ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία πιο θεσμικά για να δοθούν λύσεις τόσο σε αυτούς που δεν έχουν εγγραφεί αλλά και σε όσους απέχουν.  Πρέπει να γίνουν εκσυγχρονιστικές κινήσεις, θεωρώ ότι χρειάζεται τεχνολογική αναβάθμιση της όλης διαδικασίας για να υπάρξουν λύσεις.  Στο εξωτερικό έχουν ήδη εφαρμοστεί τέτοιες λύσεις.  Σήμερα δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να αναλύσουμε το προφίλ των απεχόντων από επίσημα στοιχεία και βασιζόμαστε μόνο στα exit polls.

*Ευχαριστούμε τον τηλεοπτικό σταθμό Omega για την παραχώρηση των καρτών του exit poll  για τις συσπειρώσεις γύρω από τους δύο υποψηφίους του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών. 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο τετραγωνισμός του κύκλου δεν είναι βιώσιμος: Τα πρώτα μηνύματα του νέου υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: