“Μην κάνετε το λάθος”: Ο Σούνακ σκληραίνει τα μέτρα κατά της παράνομης μετανάστευσης- Προβλέπονται επιστροφές στη Ρουάντα

FILE PHOTO An illegal immigrant holds one of the 20 numbers that are daily issued for a shower at the Catholic Relief Fund facility, where four shower booths serve 500 illegals, in Calais, France, EPA/LUCAS DOLEGA




Ο Rishi Sunak πρόκειται να ανακοινώσει νέους νόμους που εμποδίζουν τους ανθρώπους που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη να ζητήσουν άσυλο, με τον πρωθυπουργό να λέει: «Μην κάνετε λάθος, αν έρθετε εδώ παράνομα, δεν θα μπορείτε να μείνετε».

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών του θα θέσουν σε εφαρμογή τη νομοθεσία αυτή την εβδομάδα, ως μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να «καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση», μια από τις κύριες προτεραιότητές της.

Ο νέος νόμος, που ονομάζεται προσωρινά νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση, αναμένεται να επιδιώξει να καταστήσει απαράδεκτες τις αιτήσεις ασύλου από όσους ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη. Θα συνεπαγόταν το καθήκον του υπουργού Εσωτερικών να απομακρύνει «το συντομότερο δυνατό», στη Ρουάντα ή σε μια «ασφαλή τρίτη χώρα», όποιον φτάνει με ένα μικρό σκάφος. Όσοι φτάσουν θα αποτραπούν επίσης από το να ζητήσουν άσυλο όσο βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με σχέδια να τους απαγορεύεται επίσης να επιστρέψουν μόλις απομακρυνθούν.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να απελάσει ανθρώπους στη Ρουάντα έχουν μπλοκαριστεί από τα δικαστήρια μέχρι στιγμής βάσει της νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν έντονα τα σχέδια. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναχωρήσει καμία πτήση που να μεταφέρει ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι έχει βρει έναν τρόπο να ξεπεράσει τα νομικά εμπόδια, εφαρμόζοντας ένα «φρένο δικαιωμάτων» στη νομοθεσία. Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για το πώς αυτό θα παρακάμψει τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Σουνάκ και η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, θα μεταβούν στη Γαλλία την Παρασκευή για μια σύνοδο κορυφής με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όπου αναμένεται να συζητηθούν τα μικρά σκάφη.

Το Σαββατοκύριακο, ο Sunak είπε στη Mail on Sunday: «Από τότε που έγινα πρωθυπουργός, έχω θέσει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης μία από τις πέντε κορυφαίες προτεραιότητές μου, δεσμευόμενος να σταματήσω τα σκάφη μια για πάντα.

«Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι δίκαιη για τους Βρετανούς φορολογούμενους, δεν είναι δίκαιη για όσους έρχονται εδώ νόμιμα και δεν είναι σωστό να επιτρέπεται στις εγκληματικές συμμορίες να συνεχίσουν το ανήθικο εμπόριο. Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω την υπόσχεσή μου να σταματήσω τα σκάφη. Επομένως, μην κάνετε λάθος, αν έρθετε εδώ παράνομα, δεν θα μπορείτε να μείνετε».

Η Braverman είπε στη Sun την Κυριακή: «Φτάνει πια. Ο βρετανικός λαός θέλει να λυθεί αυτό. Εχει βαρεθεί τη σκληρή συζήτηση και την ανεπαρκή δράση. Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εγώ και ο πρωθυπουργός εργαζόμαστε σταθερά για να προωθήσουμε τους απαραίτητους και αποτελεσματικούς νόμους που θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, μια για πάντα».

Οι Εργατικοί απάντησαν στα νέα σχέδια επικρίνοντας τις μέχρι τώρα προσπάθειες της Μπράβερμαν. Πηγή του κόμματος είπε: «Είναι ένα αστείο για την υπουργό Εσωτερικών να λέει αρκετά, όταν η αποτυχία του τμήματός της και της κυβέρνησής της είναι που οδήγησε σε εκτοξεύσεις στα κανάλια, αυξανόμενη συσσώρευση ασύλου και ολοκληρωτική κατάρρευση των αποφάσεων ασύλου, ενώ εγκληματικές συμμορίες σκοτώνουν ζωές.

«Έχει δίκιο όμως: το κοινό έχει χορτάσει, αρκετά από αυτή την ανίκανη συντηρητική κυβέρνηση και τις αποτυχημένες ιδέες τους».

Ο γραμματέας της Βόρειας Ιρλανδίας, Chris Heaton-Harris, αμφισβητήθηκε στο Sophy Ridge του Sky News την Κυριακή σχετικά με την έλλειψη εναλλακτικών ασφαλών και νόμιμων οδών για τους αιτούντες άσυλο να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από αυτούς που υποβάλλουν αίτηση από την Ουκρανία, το Αφγανιστάν και το Χονγκ Κονγκ. από τη Συρία ή άλλες κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές του κόσμου. Είπε ότι πιστεύει ότι θα διατεθούν «περισσότερες διαδρομές».

Τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι 2.950 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη με μικρά σκάφη ήδη φέτος.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα 12 συνδικάτων δημοσίευσε μια κοινή επιστολή κατηγορώντας την κυβέρνηση για συνέργεια στις βίαιες επιθέσεις σε ξενοδοχεία που φιλοξενούν πρόσφυγες. «Η κυβέρνηση είναι συνένοχη σε αυτές τις επιθέσεις», είπε η ομάδα, η οποία περιλάμβανε τα συνδικάτα FBU και GMB. «Η πολιτική της Ρουάντα δεν έχει νόημα ως μέσο διακοπής των διελεύσεων μικρών σκαφών –και αποτυγχάνει με τους δικούς της όρους– αλλά ταιριάζει με μια μακροχρόνια εκστρατεία ρητορικής και δαιμονοποίησης».

Με πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Μεγάλη πυρκαγιά σε καταυλισμό για πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές: Καταφύγιο για 1 εκατομμύριο ανθρώπους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: