Η παγκόσμια τρέλα για κολλαγόνο αποψιλώνει τα δάση στη Βραζιλία: Τα σφαγεία, οι πολυεθνικές και η… Τζένιφερ Ανιστον

Photo by THIS IS ZUN via Pexels




Τα δεκάδες χιλιάδες βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες στη Βραζιλία και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κολλαγόνου -το γνωστό δραστικό συστατικό των συμπληρωμάτων υγείας και διατροφής- συνδέονται με την αποψίλωση των  δασών, δείχνει νέα έρευνα που αναδεικνύει μία παράπλευρη απώλεια της «παγκόσμιας τρέλας για ευεξία», όπως την χαρακτηρίζει ο Guardian.

Το κολλαγόνο εξάγεται από ψάρια, χοίρους και βοοειδή. Οι πλέον φανατικοί των οπαδών του, ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη πρωτεΐνη είναι επωφελής για τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια και τις αρθρώσεις, ενώ υποστηρίζεται ότι επιβραδύνει και τη διαδικασία γήρανσης.

Εκτός από τα προϊόντα ομορφιάς και ευεξίας, το κολαγόνο χρησιμοποιείται επίσης από φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και εταιρίες που παράγουν συστατικά τροφίμων. Η συνολική βιομηχανία αποτιμάται στα 4 δισ. δολάρια παγκοσμίως.

Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian δείχνει ότι τα εκτρεφόμενα σε φάρμες βοοειδή και ευθύνονται για την αποψίλωση των δασών υποβλήθηκαν σε επεξεργασία σε σφαγεία που εξυπηρετούσαν διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού κολλαγόνου. Με λίγα λόγια τα προϊόντα κολλαγόνου αυξάνουν πρωτογενώς τη ζήτηση για εκτροφές βοοειδών που συνδέονται -ούτω ή άλλως- με την αποψίλωση δασών του Αμαζονίου.

Κάποιο μέρος αυτού του κολλαγόνου ανιχνεύθηκε σε προϊόντα της Vital Proteins ιδιοκτησίας της Nestlé, μίας από τις κορυφαίες παραγωγούς συμπληρωμάτων κολλαγόνου προερχομένου από βοοειδή. Η σειρά κολλαγόνου της Vital Proteins είναι παγκοσμίως γνωστή και προοωθείται μέσω της Τζένιφερ Ανιστον, (είναι διευθύντρια δημιουργικού). Η ηθοποιός στο πλαίσιοο των διαφημιστικών καθηκότων της ίσως, έχει αποκαλέσει το κολλαγόνο ως την «κόλλα που συγκρατεί τα πάντα» και ισχυρίζεται ότι το χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια, προσθέτοντάς το στον πρωινό καφέ της.

Είναι επωφελές το κολλαγόνο;

Ειναι αλήθεια ότι υπάρχουν μελέτες που υποδεικνύουν ότι η λήψη κολλαγόνου από το στόμα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος. Ωστόσο η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ προειδοποιεί ότι πίσω από αυτές τις έρευνες ίσως υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς οι περισσότερες αν όχι όλες οι έρευνες είτε χρηματοδοτούνται από τη βιομηχανία είτε διεξάγονται από επιστήμονες που συνδέονται με αυτήν.

Οι εταιρείες κολλαγόνου δεν έχουν καμία υποχρέωση να παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής του, σημειώνει ο Guardian. Σε αντίθεση με το βόειο κρέας, τη σόγια, το φοινικέλαιο και άλλα προϊόντα διατροφής, το κολλαγόνο δεν καλύπτεται επίσης από μια επικείμενη νομοθεσία στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών.

Η Nestlé απορρίπτει τους ισχυρισμούς  και σημειώνει ότι λαμβάνει μέτρα για να «διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της θα είναι απαλλαγμένα από πρακτικές αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2025.

Το κολλαγόνο βοοειδών περιγράφεται ως υποπροϊόν (δευτερεύον προϊόν) της βιομηχανίας βοοειδών, βιομηχανία που στη Βραζιλία ευθύνεται συνολικά για το 80% όλων των απωλειών των δασών του Αμαζονίου.

Οι έρευνες

Αλλά το “υποπροϊόν”, σχολιάζει ο Guardian, είναι ένας παραπλανητικός όρος, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Τα μη κρεατικά προϊόντα, από τα οποία το δέρμα και το κολλαγόνο είναι τα πιο πολύτιμα, αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό βάρος μιας σφαγμένης αγελάδας και μπορούν να δημιουργήσουν έως και το 20% των εισοδημάτων των συσκευαστών κρέατος, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Επομένως, λένε οι ερευνητές, η ζήτηση για βόειο κρέας, δέρμα και κολλαγόνο ουσιαστικά συνεισφέρει στην παγκόσμια ζήτηση που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει όλο και περισσότερα δάση να έχουν αποψιλωθεί και να αντικατασταθούν από βοσκότοπους, με ολόκληρα κομμάτια γης να καταλαμβάνονταο συχνά παράνομα για τέτοιες χρήσεις.

Η όλο και μεγαλύτερη αποψίλωση των δασών που προκαλείται από τα ζώα μπορεί να αποδοθεί σε έμμεσους προμηθευτές εταιρειών, λέει ο Ricardo Negrini, ομοσπονδιακός εισαγγελέας στην πολιτεία Pará της Βραζιλίας που παρακολουθεί τις κλιματικές δεσμεύσεις των μεταποιητών βοείου κρέατος.

  • Τα βοοειδή συχνά μετακινούνται από φάρμα σε φάρμα για διαφορετικά στάδια εκτροφής, έτσι μια αγελάδα που γεννιέται σε αποψιλωμένη γη μπορεί να παχυνθεί για σφαγή σε ένα «καθαρό» ράντσο. Αλλά ο εισαγγελέας δηλώνει ότι, σήμερα, όλες οι εταιρείες κρέατος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την προέλευση των βοοειδών που αγοράζουν.

Η περιγραφή του O Joio e O Trigo, του βραζιλιάνικου ιστότοπου που συμμετέχει στην έρευνα μαζί με το βρετανικό ITV και τα  Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau of Investigative Journalism) και το Κέντρο Ανάλυσης της Κλιματικής Αλλαγής (Center for Climate Crime Analysis) μεταφέρει και μερικές εικόνες από τη βιομηχανία του κολλαγόνου,

Γράφει: «Η άσχημη μυρωδιά αναγγέλλει ότι τα φορτηγά πλησιάζουν. Είναι φορτωμένα με δέρματα, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από τα βοοειδή που είχαν σφαγεί μέρες πριν. Οι μύγες ακολουθούν τα οχήματα, πιθανότατα έλκονται από την έντονη δυσάρεστη μυρωδιά και το σάπιο υγρό που στάζει μέσα από τις ρωγμές των μη κλιματιζόμενων αυτοκινήτων.

Η σκηνή δεν είναι όμορφη. Οπως δεν φαίνεται να είναι όμορφη ούτε η ζωή των κατοίκων της ημιβιομηχανικής γειτονιάς του Arcadas, στο Amparo, στην πολιτεία του Σάο Πάολο. Εκεί κατευθύνονται τα φορτηγά. Κάππια στιγμή η μυρωδιά του σάπιου κουφαριού εξασθενεί στην πολύ πιο διάχυτη, ενοχλητική μυρωδιά του βρασμένου ζώου.

Αυτό συμβαίνει επειδή στη γειτονιά λειτουργεί το εργοστάσιο Rousselot, μια εταιρεία που ανήκει στη North American Darling Ingredients, η οποία ειδικεύεται στην εξαγωγή ζελατίνης και κολλαγόνου, που μπορούν να ληφθούν από ψάρια, χοίρους και βοοειδή.(…) Πίσω από τη δημοφιλή «βόεια» εκδοχή του κολλαγόνου, υπάρχει μια αδιαφανής βιομηχανία που οδηγεί την αποψίλωση των δασών και τροφοδοτεί τη βία κατά των αυτόχθονων πληθυσμών στον Αμαζόνιο και στο Cerrado.

Ερευνα που διεξήχθη σε συνεργασία του O Joio e O Trigo με το The Bureau of Investigative Journalism, με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian και με το επίσης βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV αποκαλύπτει ότι δεκάδες χιλιάδες βοοειδή που εκτρέφονται σε φάρμες που εμπλέκονται στην αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο σφαγιάστηκαν σε μεγάλα σφαγεία που συνδέονται με τη διεθνή αλυσίδα κολλαγόνου.

Η έρευνά μας μπόρεσε να εντοπίσει την πορεία μέρους αυτού του κολλαγόνου στην ελβετική πολυεθνική Nestlé, η οποία εμπορεύεται την πρωτεΐνη με το εμπορικό σήμα Vital Proteins με την ηθοποιό Jennifer Aniston ως δημιουργική διευθύντρια και ‘κορίτσι αφίσας’. Στη Βραζιλία, τα Vital Proteins πωλούνται σε πολλά φαρμακεία και μπορούν να βρεθούν εύκολα. Σε όλο τον κόσμο, μπορεί να αγοραστεί διαδικτυακά, στο Amazon και σε σούπερ μάρκετ όπως η Walmart και η Costco στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Holland & Barrett and Boots στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Με πληροφορίες από Guardian,  O Joio e O Trigo 

Ανυποχώρητοι οι Ουκρανοί στην κόλαση της Μπαχμούτ: Δεν εγκαταλείπουμε – ενισχύουμε τις δυνάμεις μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: