Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου: Στα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής οι πρωτοβουλίες για Κυπριακό και το σ/ν για τις εκποιήσεις

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η καταψήφιση από τη Βουλή της πρότασης για νέα τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων, το Κυπριακό, η κατάργηση των τετραμήνων, η κατάσταση των προσφυγικών πολυκατοικιών, είναι από τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

H «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Τέρμα οι αναστολές και οι αναβολές, το κράτος να αναλάβει την ευθύνη» και γράφει ότι καταψηφίστηκε από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ η πρόταση για νέα τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων.

Αλλού αναφέρει ότι εντείνονται οι φωνές από ΕΤΕΚ, διαμένοντες σε συνοικισμούς και βουλευτές για ακατάλληλες προσφυγικές πολυκατοικίες. Γράφει επίσης ότι ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε την πρόταση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Ο «Πολίτης» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Ανάβει ‘κόκκινο’ στην αλλαγή ωραρίου στην εκπαίδευση» με την μελέτη ειδικών να καταλήγει ότι δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό όφελος για άμβλυνση του κυκλοφοριακού τυχόν μετατόπιση των ωραρίων στην εκπαίδευση.

Γράφει επίσης ότι οι 4 συνεργάτιδες του Νίκου Αναστασιάδη δεν έφυγαν τελικά και παραμένουν στο Δημόσιο. Αλλού αναφέρει ότι λόγω καθυστερήσεων και γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας ναυάγησε η συμφωνία των 9,5 εκατ. ευρώ μεταξύ ΚΟΑ και Δήμου Στροβόλου που ο οργανισμός οφείλει από το 2007 για δικαιώματα φόρου θεάματος από ποδοσφαιρικές συναντήσεις στο ΓΣΠ.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Τριμερής με ΝτιΚάρλο στο τραπέζι» γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πρότεινε κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με την Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο την ερχόμενη εβδομάδα και ότι στόχος είναι η εξεύρεση λύσης στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο.

Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μίλησε για κατάργηση των τετραμήνων με νομοθετική ρύθμιση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αλλού αναφέρει ότι η νέα Υπουργός Υγείας απέσυρε από τη Βουλή για να μελετηθούν εκ νέου όπως τον Συνήγορο του Ασθενή, πανεπιστημιακές κλινικές, ασθενοφόρα και υπηρεσίες αποκατάστασης.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Πρώτη πράξη των συγκυβερνώντων κομμάτων η συνέχιση των εκποιήσεων» και γράφει ότι η πλειοψηφία της Βουλής καταψήφισε την πρόταση νόμου που έδινε ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες.

Αναφέρεται επίσης σε εκτόξευση των κρατικών εσόδων λόγω της ακρίβειας και φόρων. Αλλού αναφέρει ότι επανέρχεται στην Επιτροπή Προσφύγων η επείγουσα ανάγκη αφαίρεσης αμιάντινων κατασκευών σε προσφυγικές πολυκατοικίες ενώ τίθεται και θέμα για τη στατική επάρκειά τους.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στο κύριο θέμα της με τίτλο «Η Βουλή καταψήφισε την πρόταση νόμου για τις εκποιήσεις» γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε πρόταση νόμου για νέα τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων, που είχε κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Αλλού αναφέρει ότι τον ερχόμενο Αύγουστο και Σεπτέμβριο η Λάρνακα θα περιλαμβάνεται στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Λάρνακας – Πειραιά. Προβάλλει επίσης τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο δημοτικό σχολείο Πεύκιος Γεωργιάδης όπου μίλησε με το προσωπικό και τους μαθητές.

Η «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Έρχεται νέο, μεγάλο τσουνάμι κόκκινων δανείων» μιλά για αργό θάνατο για τα νοικοκυριά με χιλιάδες νέους δανειολήπτες στον μακρύ κατάλογο με κόκκινα δάνεια.

Γράφει επίσης ότι ο υπουργός Αμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας στρατιωτικοποιεί το Κυπριακό. Αλλού αναφέρει ότι η μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022 καταγράφηκε στον ηλεκτρισμό με ποσοστό 42,2%.

«Το Κυπριακό Ποντίκι» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Νέα σελίδα στον ΔΗΣΥ από αύριο» γράφει ότι μετά την επιτυχημένη προεδρία του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο νέος Πρόεδρος του κόμματος θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα και ανοικτά μέτωπα και πολιτικά και κομματικά.

Γράφει αλλού ότι αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για δάνεια από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης λόγω υψηλών επιτοκίων. Αλλού αναφέρει ότι ο ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε τη συνδρομή Frontex για περιορισμό των ροών μεταναστών μέσω της πράσινης γραμμής.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Επιδιώκουμε πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού: Τι είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην ΕΡΤ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: