Η Ελλάδα έχει… σφυγμό: Συγκλονισμένη η χώρα ασχολείται μόνον με την τραγωδία στα Τέμπη- Εθνική ανάγκη η εύρεση και τιμωρία όλων των ενόχων [όλες οι εξελίξεις – videos]

File Photo Φοιτητές έχουν τοποθετήσει 57 καρέκλες, όσα και τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, έξω από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, σε μία διαμαρτυρία με αίτημα τον καταλογισμό ευθυνών, τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Μια εβδομάδα μετά την αδιανόητη τραγωδία των Τεμπών με το σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή δεκάδων επιβατών και εργαζομένων όλη η Ελλάδα ευτυχώς ασχολείται μόνον με αυτό αναζητώντας απαντήσεις και τιμωρία όλων των ενόχων.

Ίσως για πρώτη φορά στη χώρα θα αναζητηθούν ευθύνες και η έρευνα θα φτάσει στο τέλος, Αυτό δεν είναι απαίτηση μόνο στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας αλλά κυρίως είναι εθνική ανάγκη. Για να επιστρέψει στοιχειωδώς ο αυτοσεβασμός μας αλλά και η στοιχειώδης εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία.

Η υπόθεση σε Εφέτες

Την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Λάρισας δρομολογεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος, με έγγραφό του, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ζητά από το Σώμα να λάβει απόφαση προκειμένου να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή η έρευνα για την ανείπωτη τραγωδία.

Η έρευνα, η οποία αναμένεται να ανατεθεί σε εφέτη ειδικό ανακριτή, θα κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, πλην του ήδη κατηγορούμενου σταθμάρχη, σε υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΣΕ, επιθεωρητή κυκλοφορίας και άλλους, που θα ελεγχθούν για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την εποπτεία και ρύθμιση του δικτύου και μάλιστα σε ημέρα που θα υπήρχε αυξημένη επιβατική κίνηση.

Παράλληλα, η Οικονομική Εισαγγελία προσανατολίζεται να ξεκινήσει άμεσα έρευνα, είτε με την ανάσυρση υποθέσεων από το αρχείο είτε με αυτοτελή νέα έρευνα, για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων υποδομής για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Στο πλαίσιο της έρευνας θα ελεγχθούν οι συμβάσεις, η υλοποίηση ή μη των όρων τους, καθώς και οι λόγοι τη μη τήρησης χρονοδιαγραμμάτων που ορίζονταν σε κάθε ανάθεση αλλά και τα δαπανηθέντα χρήματα σε κάθε φάση.




Επιμερίζει την ευθύνες ο σταθμάρχης- Ποια είναι η υπερασπιστική του στρατηγική

“H δική του ευθύνη, στο μέτρο που υπάρχει, καλύπτει ένα μικρό μόνο μέρος του όλου φάσματος εγκληματικών ελλείψεων, λαθών και παραλείψεων που συνδέονται με το τραγικό αυτό δυστύχημα”, αναφέρει σε δήλωση του ο καθηγητής Νομικής Αριστοτέλης Χαραλαμπάκης που μαζί με τους δύο συναδέλφους του δικηγόρους της Λάρισας έχει αναλάβει την υπεράσπιση του σταθμάρχη.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις έρευνες της ανάκρισης, της Εισαγγελίας αλλά και των λοιπών αρμοδίων οργάνων σχετικά με τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος, αναφέρει ο κ. Χαραλαμπάκης.

Ο κ. Χαραλαμπάκης αναφέρει στην δήλωση του τα εξής:

Από τους συναδέλφους μου δικηγόρους Λάρισας κ. Στ. Παντζαρτζίδη και κ. Φ. Κωστούλη ζητήθηκε η συνδρομή μου στην υπεράσπιση του σταθμάρχη Λάρισας κ. Σαμαρά, κυρίως λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης σοβαρών νομικών ζητημάτων που άπτονται της υπόθεσης.

Οι ασφυκτικές προθεσμίες που θέτει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για την απολογία του κατηγορουμένου στα επ’ αυτοφώρω καταλαμβανόμενα κακουργήματα, όπως το προκείμενο, είναι προφανές ότι δεν αφήνουν αρκετό χρόνο για την οργάνωση μιας πλήρους και τεκμηριωμένης υπεράσπισης. Εξάλλου, την παρούσα στιγμή τα στοιχεία της δικογραφίας είναι ακόμα ισχνότατα.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις έρευνες της ανάκρισης, της Εισαγγελίας αλλά και των λοιπών αρμοδίων οργάνων σχετικά με τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος αλλά κυρίως και με τις σοβαρές, όπως έχει ήδη καταδειχθεί, παθογένειες του συστήματος σε υποδομές, οργάνωση και λειτουργία που είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κοινωνία για ένα ευρωπαϊκό κράτος του 21ου αιώνα.




Όπως θα διαπιστώσατε ήδη ο κ. Σαμαράς τόσο κατά την προανακριτική του κατάθεση όσο και κατά την απολογία του δεν ακολούθησε κάποια επιτηδευμένη υπερασπιστική γραμμή, αλλά με αυθορμητισμό, ευθύτητα και συναίσθηση της ευθύνης του απάντησε με ευκρίνεια και ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις. Είναι προφανές ότι η δική του ευθύνη, στο μέτρο που υπάρχει, καλύπτει ένα μικρό μόνο μέρος του όλου φάσματος εγκληματικών ελλείψεων, λαθών και παραλείψεων που συνδέονται με το τραγικό αυτό δυστύχημα. Αυτά όμως θα αναδειχθούν τις επόμενες ημέρες μέσα από τις σχετικές έρευνες.

Η επιστολή Μητσοτάκη στον Ντογιάκο

Απόλυτη προτεραιότητα στις ποινικές έρευνες για την τραγωδία στα Τέμπη και την ανάθεσή τους στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο ζητεί ο πρωθυπουργός από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Σε επιστολή του προς τον κ. Ντογιάκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ζητεί επίσης από τον να προχωρήσει ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων από διοικητική και τεχνική άποψη.

Επίσης, αναφέρει ότι αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό δυστύχημα.




Υπόσχεση για βοήθεια από την Κομισιόν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το πρωί της Δευτέρας η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα το πρωί συζήτησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για περαιτέρω τεχνική υποστήριξη που μπορεί να παράσχει η ΕΕ στην Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της και τη βελτίωση της ασφάλειάς τους» αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν με ανάρτησή της στο twitter.

Χαμηλοί τόνοι και υποσχέσεις από την κυβέρνηση

«Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια του σοκ που έχει προκαλέσει το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. «Ο πόνος, η θλίψη, η οργή περισσεύουν καθώς κανείς δεν έχει ακόμη καταφέρει να εκλογικεύσει και να διαχειριστεί το φρικτό, το αποτρόπαιο αυτό συμβάν.

«Η σκέψη όλων μας είναι στις οικογένειες αυτών που έχασαν τους ανθρώπους τους τόσο άδικα, τα παιδιά, τους γονείς, τα αδέρφια τους, είναι στους ανθρώπους που έχασαν φίλους και συναδέλφους. Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες συμπονούμε και συμπαραστεκόμαστε στο απερίγραπτο δράμα που έφερε αβάσταχτο πόνο σε δεκάδες οικογένειες και στους οικείους τους. Στην τραγωδία που πάντα θα βασανίζει τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική μας μνήμη», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επεσήμανε ότι εξακολουθεί να λαμβάνεται μέριμνα υλική και συναισθηματική για τους τραυματίες, αναφέρθηκε στην ανάρτηση του πρωθυπουργού μέσω της οποίας ζήτησε μια μεγάλη και βαθιά συγγνώμη τόσο προσωπικά όσο και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια καθώς όπως είπε η Ελληνική Πολιτεία, έχει παρελθόν, έχει παρόν και φυσικά έχει και μέλλον.

«Γιατί πράγματι -όπως είπε ο πρωθυπουργός- στην Ελλάδα του 2023 δε γίνεται δύο τρένα να κινούνται αντίθετα στην ίδια γραμμή και να μην το’ χει αντιληφθεί κανείς. Δεν μπορούμε, δε θέλουμε και δεν πρόκειται να κρυφτούμε -όπως είπε ο πρωθυπουργός- πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων στις οποίες θα προβεί τις επόμενες μέρες ο κ. Γεραπετρίτης, μέχρι να ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης. Επίσης θα ζητήσει αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά κι από άλλες φίλες χώρες τη συνδρομή τους σε τεχνογνωσία για να αποκτήσουμε το ταχύτερο δυνατό ένα ακόμη πιο ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο.

Είπε επίσης ότι θα προτείνει σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν από τώρα ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος στην επόμενη Βουλή να συσταθεί Ειδική Επιτροπή δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων την τελευταία εικοσαετία.

«Χρέος όλων μας -όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός- είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ ένα τέτοιο τραγικό γεγονός. Επίσης αποτελεί προτεραιότητα να διερευνηθεί πλήρως κάθε πτυχή και να μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας έτσι ώστε αφενός να αποκλειστεί η επανάληψή της κι αφετέρου να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν».

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη στις 11 θα γίνει η τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για θέματα Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Γεραπετρίτη για τα ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος, θα συζητηθούν ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλονται για κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.




Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

Την Πέμπτη στις 11.00 θα γίνει η τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα υπάρξει ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα υποδομών και μεταφορών, τον κ. Γεραπετρίτη, για τα ζητήματα του τραγικού δυστυχήματος. Θα συζητηθούν ενδεχόμενες θεσμικές κινήσεις και παρεμβάσεις που επιβάλλονται για κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα.

Απεργία από την ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση την κήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας για την Τετάρτη, 8 του Μάρτη 2023, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία.

“Για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών” αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, την ίδια ημέρα, στις 12:30, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη διοργανώνονται σε πολλές πόλεις αυτήν την εβδομάδα

Αναλυτικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, θα γίνει την Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023 στη Σπάρτη. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, στις 7 το απόγευμα. Διοργανωτής, σύμφωνα με την αφίσα της ανακοίνωσης, είναι τοι Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Λακωνίας. Έχουν δηλώσει συμμετοχή σωματεία, σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Εν’ τω μεταξύ, διαμαρτυρία θα γίνει σήμερα Δευτέρα, σε Τρίπολη και Ναύπλιο, ενώ την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη και νέα διαμαρτυρία.




Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει στην Κόρινθο και το Εργατικό Κέντρο της περιοχής. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, 6 Μαρτίου 2023. Το ραντεβού είναι έξω απ’ τον παλαιό σταθμό του ΟΣΕ, στην Κόρινθο.

  • Δέκα σύλλογοι και σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, διοργανώνουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας, σήμερα Δευτέρα 6/3, στις 19:00, στην πρώην Νομαρχία Καστοριάς.
  • Φοιτητές και πολίτες της Εορδαίας καλούν τον κόσμο σε διαμαρτυρία σήμερα Δευτέρα 6.3.2023, στις 17:00 στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας.
  • Ο σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας πραγματοποιεί συλλαλητήριο την Τρίτη 7/3/2023 στη 1 το μεσημέρι στην κεντρική πελατεία της Πτολεμαΐδας, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής, προς όλες τις γυναίκες, τους φορείς και τη νεολαία της περιοχής.
  • Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών, Μηχανολόγων μηχανικών και Μηχανικών σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων Κοζάνης διοργανώνουν συγκέντρωση φοιτητών-μαθητών-εργαζομένων την Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 13:00 στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, ενώ κλειστές θα είναι την ίδια ημέρα οι σχολές.
  • Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας καλεί ολόκληρη την τοπική κοινωνία, τους φορείς, τους συλλόγους και τα σωματεία, σε κινητοποίηση την Τετάρτη 08/03/2023 στις 12:00 στο Αμύνταιο απέναντι από τα παλιά Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (στις γραμμές του τρένου στην είσοδο του Αμυνταίου από Πτολεμαΐδα), όπου οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα συμμετέχουν με τα τρακτέρ τους.

Οι κάμερες, ο ρόλος του δεύτερου στη βάρδια, τα κρίσιμα λεπτά και τα μοιραία λάθη: Στη φυλακή μετά την απολογία του ο σταθμάρχης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: