Δεν λειτούργησε έξω από το κουτί ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου: Το μόνο που τήρησε ήταν η μη υπουργοποίηση προσώπου από την Αριστερά

Πραγματοποιήθηκε η τελετή διαβεβαίωσης των νέων μελών της Κυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Διακρίνεται (δεξιά) η σύζυγός του Φιλίππα. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO, ΚΥΠΕ




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη σε όλη την πορεία του προς το Προεδρικό Μέγαρο. Προκάλεσε απαιτήσεις από το εκλογικό σώμα με τις απανωτές δηλώσεις του, μετά την 12η Φεβρουαρίου και την εκλογή του στον προεδρικό θώκο. Δημιούργησε προσδοκίες υπέρμετρες, και κέρδισε την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας του κόσμου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αυτοεγκλωβίστηκε σε όσα έλεγε δύο και τρεις φορές την ημέρα. Ο ορυμαγδός των δεσμεύσεων, λειτούργησε αρνητικά για τον ίδιο, από την ώρα που το τοπίο δεν επέτρεπε την απολυτότητα των θέσεων για ούτε, ούτε… Δυστυχώς. Κρίνετε, για όσα ο ίδιος έβαλε στο τραπέζι…

Σίγουρα το ούτε που τήρησε ήταν η δέσμευση του προς το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να μην υπουργοποιήσει κανένα επώνυμο από το κόμμα της Αριστεράς. Τελικά δεν υπουργοποιήθηκε ούτε  και ένα πρόσωπο και από την ευρύτερη Αριστερά ανκαι είχε ότι υπήρχε το όνομα γνωστού πανεπιστημιακού… στο μαύρο μπλοκάκι.

Ο νέος Πρόεδρος επέλεξε την Κυριακή, όταν θα έβαζε τις τελευταίες πινελιές στο Υπουργικό του Συμβούλιο, να λειτουργήσει με βάση την πεπατημένη.

  • Συγκάλεσε συνεδρία με τους προέδρους των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων που στήριξαν από την αρχή την υποψηφιότητά του, και εκεί προτάχθηκαν βέτο, προβλήθηκαν ενστάσεις με αποτέλεσμα να μην είναι συνεπής σε όσα διακήρυσσε. Επέλεξε να συμβιβαστεί με τις επιλογές των κομματαρχών αντί να λειτουργήσει έξω από το κουτί.

Ότι κομματικό σήμερα ισούται με μίασμα. Δεν πρέπει να λησμονεί ότι είναι το κομματικό πάρε – δώσε ου απαξίωσαν οι πολίτες, γιατί προφανώς αποδείχθηκε ότι δεν επιλέγονται οι πλέον άξιοι, αλλά οι καταφερτζήδες, οι επιτήδειοι κι αυτό φαίνεται ότι συντηρήθηκε…

Δυστυχώς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σύρθηκε κάτω από τον πήχη, το ύψος του οποίου ο ίδιος καθόρισε… γκριζάροντας από την πρώτη πράξη την εικόνα του, αντί θα ανοίξει μια νέα σελίδα.

Η ανθρωπογεωγραφία του νέου Υπουργικού αποκρυπτογραφεί πως κινήθηκαν τα κόμματα και φορτώνει την ευθύνη στον ίδιο τον Πρόεδρο που υπέκυψε στα θέλω τους και στα δεν τους και αθέτησε κριτήρια που ο ίδιος έθεσε.

Οι κομματάρχες καθόρισαν και την επικοινωνιακή διαχείριση της ανακοίνωσης της σύνθεσης της κυβέρνησης αφού με το που τους γνωστοποιήθηκε έσπευσαν να διοχετεύσουν τα ονόματα  για να τα έχουν καλά με τα Μέσα Ενημέρωσης και να τυγχάνουν ανάλογης προβολής! Εξού και το όνομα του Υφυπουργού Καινοτομίας άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες.

Προφανώς αυτό που μέτρησε στις προεδρικές αποφάσεις ήταν η ελαχιστοποίηση κρίσεων με τις πολιτικές δυνάμεις που τον στήριξαν, παρά η αξιοσύνη και η αποτελεσματικότητα των επιλογών του…

Μια μικρής έντασης κρίση πάντως προκλήθηκε εξού και η παραίτηση της Ελένης Θεοχάρους από την προεδρία της Αλληλεγγύης, αφού έμεινε έξω από την όποια ενημέρωση για την υπουργοποίηση του Μιχάλη Γιωργάλλα στο Υπουργείο Άμυνας, με… «νονά» την ΕΔΕΚ.

  • Ο νέος Πρόεδρος ελέγχεται και για την απόφασή του να φύγουν και οι 164 δημόσιοι υπάλληλοι και αποσπασμένοι, από το Προεδρικό Μέγαρο και από σήμερα να αναλάβουν καθήκοντα οι αντικαταστάτες τους.

Σε αυτή την απόφασή του παρέμεινε αμετακίνητος ανκαι του υπεδείχθη από άτομα της εμπιστοσύνης του ότι θα ήταν πολύ πιο σοφό να γίνει αντικατάσταση σταδιακά προκειμένου να δοθεί χρόνος προσαρμογής των νέων με αξιοποίηση της εμπειρίας των παλιών. Προφανώς θέλησε να «απο- αναστασιαδιοποιήσει» το Προεδρικό εκ βάθρων.

Σίγουρα θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα ο νέος Πρόεδρος αν δεν δημιουργούσε τις εξαρτήσεις από τις οποίες διακήρυσσε ότι θα απαλλαγεί και για τις οποίες ο κόσμος τον εμπιστεύθηκε από την αρχή. Κοντά του υπήρχαν προσωπικότητες που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά. Αλλά έμεινε «εγκλωβισμένος στο κουτί».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Απαιτούνται ανοιχτά χαρτιά και καθαρές προθέσεις από τους δύο υποψήφιους: Ανθρωποθυσίες… στο Κολοσσαίο του Δημοκρατικού Συναγερμού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: