Ανεμοστρόβιλος – φονιάς στον Μισσισσιπή: Έσβησε από τον χάρτη μια ολόκληρη πόλη * βίντεο από drone

FILE PHOTO: James Ezell looks through the remains of a destroyed home the day after a tornado in the small rural community of Wren, Mississippi, USA, 25 March 2023. At least 25 people have been killed after an overnight tornado and severe weather outbreak tore through the US state of Mississippi. EPA/THOMAS GRANING




Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μισισιπήκαι την Αλαμπάμα μετά από ανεμοστρόβιλο που έπληξε τις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται και η κυβέρνηση του Μισισιπή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο Rolling Fork, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, τούβλα και σπασμένα γυαλιά στους δρόμους – η πόλη στην κυριολεξία εξολοθρεύθηκε.

Ένας κάτοικος είπε στο BBC ότι ήταν τυχερός που επιβίωσε αφού αναζήτησε καταφύγιο στην μπανιέρα του.

Πλησιάζοντας τη γειτονιά στη δυτική κομητεία Sharkey, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για κάτι ασυνήθιστο. Η καταπράσινη χωράφια που την περιβάλλουν είναι εντελώς ανέγγιχτα, τα δέντρα δεν είναι καν λυγισμένα από τον αέρα.

Τότε, ξαφνικά, βλέπεις τα σπίτια που βρίσκονταν στο μονοπάτι του ανεμοστρόβιλου.
Έχουν εξαλειφθεί τελείως.

Σε αυτήν την αγροτική πόλη των μόλις 2.000 κατοίκων, όπου το ένα πέμπτο ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δεκάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί από τη μανία του ανεμοστρόβιλου.

Σπίτια όπου οικογένειες και φίλοι είχαν συγκεντρωθεί λιγότερο από 24 ώρες πριν, έτοιμοι για το Σαββατοκύριακο, έχουν γίνει ερείπια.

Τα ξύλινα πλαίσια έχουν κοπεί σε κομμάτια. Υπάρχουν αναποδογυρισμένα πλυντήρια ρούχων, αλλά είναι αδύνατο να εντοπιστεί οτιδήποτε μπορεί να ήταν κουζίνα.

Ανάμεσα στα ερείπια, υπάρχουν οχήματα που έχουν εκτιναχθεί τριγύρω. Υπάρχει εδώ κι εκεί ένα παιδικό παιχνίδι και άλλα σημάδια της ζωής –  λίγες ώρες νωρίτερα.
Ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε στη μέση της νύχτας – ο κόσμος κοιμόταν και δεν είχε ακούσει τις ειδοποιήσεις.

Για πολλούς η πρώτη ένδειξη ότι κάτι τρομερό συνέβαινε ήταν ο θόρυβος.

Ο Francisco McKnight είπε στο BBC ότι ήταν θαύμα που είναι ζωντανός. Η μόνη προειδοποίηση που είχε ήταν ο ήχος, είπε – δεν είχε ακούσει ποτέ κάτι σαν τον θόρυβο του ανέμου την Παρασκευή το βράδυ και δεν θα ήθελε ποτέ να τον ξανακούσει.

Έριξε μια ματιά έξω και μετά έτρεξε στο μπάνιο του και μπήκε στην μπανιέρα. Είπε ότι αυτό ήταν που τον έσωσε.

Το μόνο μέρος του σπιτιού του που στέκεται ακόμα είναι τμήματα από τους τοίχους του μπάνιου.

Ο ανεμοστρόβιλος διήρκεσε μόλις πέντε με 10 λεπτά, είπε, και κάθισε στη μπανιέρα καθώς το υπόλοιπο σπίτι του είχε καταστραφεί. Προς το παρόν, μένει σε ένα από τα καταφύγια που έχουν στηθεί στην περιοχή.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μισισιπή, Tate Reeves, επισκέφθηκε το Silver City και τη Winona το Σάββατο για να συναντήσει τους πληγέντες κατοίκους που είχαν πληγεί από την οργή του ανεμοστρόβιλου.

Μοιράζοντας μια ενημέρωση στο Twitter, ο Ριβς περιέγραψε την κατάσταση ως «τραγωδία», γράφοντας:  «Θα πολεμήσουμε σαν την κόλαση για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους σε αυτήν την περιοχή».

Οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστούν στο Μισισιπή, καθώς περισσότερες καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν περιοχές της Αλαμπάμα και της Τζόρτζια νωρίς την Κυριακή και πιθανώς να φέρουν μεγάλου μεγέθους χαλάζι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσέφερε επίσης την υποστήριξή του στην πληγείσα περιοχή. Περιέγραψε τις εικόνες που βγήκαν από το Μισισιπή ως «σπαραχτικές».

Την Κυριακή, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε ομοσπονδιακή βοήθεια για την υποστήριξη των τοπικών προσπαθειών ανάκαμψης σε περιοχές που επλήγησαν από τους ανεμοστρόβιλους, συμπεριλαμβανομένων επιχορηγήσεων για προσωρινή στέγαση, επισκευές κατοικιών και δάνεια χαμηλού κόστους για την κάλυψη ανασφάλιστων απωλειών περιουσίας.

Με πληροφορίες από BBC

Από τους ανεμοστρόβιλους στην πολιτεία του Μισισίπι: Τουλάχιστον 25 νεκροί, πολλοί τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: