Το μεγάλο ερώτημα είναι εύκολο με πολύ δύσκολη την απάντηση: Θα στηρίξει ο Αβέρωφ τον Χριστοδουλίδη; Ο λόγος στον Αναστασιάδη… (video)

Ο τέως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προσέρχεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Πηγή ΚΥΠΕ




Μεγάλη προβλέπεται η μάχη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή (12/2) μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη οι οποίοι κατάφεραν να λάβουν το εισητήριο από τον πρώτο γύρο.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου παραδέχθηκε την ήττα του και καλείται τώρα να λάβει σημαντικές, αλλά πολύ δύσκολες, αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα τελικά παγκύπρια αποτελέσματα, ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε 32,04% των ψήφων (127.305 ψήφοι) ακολουθούμενος από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με 29,60% (117.627). Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Αβέρωφ Νεοφύτου έλαβε 26,11% των ψήφων (103.755).

Τα επόμενα βήματα του ΔΗΣΥ θα καθοριστούν από τα συλλογικά όργανα του κόμματος όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Μάλιστα, έσπευσε στο Προεδρικό Μέγαρο αμέσως μετά την παραδοχή της ήττας, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο τελευταίος του ζήτησε να υποστηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Φέρεται να του είπε ότι αν δεν το πράξει ο ίδιος και τα στελέχη του κόμματος, θα προχωρήσει σε ανακοίνωση υποστήριξης του κ. Χριστοδουλίδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει σε όποιον τον ακούει, ότι εάν δεν στηριχθεί ο Χριστοδουλίδης, ο ΔΗΣΥ θα διαλυθεί.

Θα στηρίξει Νίκο Χριστοδουλίδη στον Β γύρο το κόμμα του ΔΗΣΥ; Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται.

Πάντως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, άφησε αιχμές προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της χθεσινής του δήλωσης με τη χαρακτηριστική φράση «μην με συγχύζετε με άλλους».

Τόνισε πως θα λάβει τις αποφάσεις του ο ΔΗΣΥ για το πώς θα προχωρήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών συλλογικά ενώ παράλληλα, προανήγγειλε την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο:
Η μετάβαση στο Προεδρικό του Αβέρωφ Νεοφύτου μαζί με στελέχη του κόμματος, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης, η αντιπρόεδρος του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο διευθυντής του Ιδρύματος Γλαύκου Κληρίδη Μιχάλης Σοφοκλέους.

Στη πολύ σύντομης διάρκειας σύσκεψη, καθορίστηκαν ουσιαστικά οι κατευθυντήριες γραμμές για τη δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, που θα γινόταν λίγη ώρα αργότερα. Κοινή θέση όλων ήταν ότι η απόφαση για τα επόμενα βήματα πρέπει να ληφθεί συλλογικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, παρά το ότι δεν εξέφρασε ξεκάθαρα τη θέση του, με τη στάση και τα λεγόμενα του, έδειξε ότι προκρίνει στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη. Φέρεται μάλιστα πώς είπε ότι δεν είναι εύκολο ο ΔΗΣΥ να πάρει απόφαση στήριξης υποψήφιου που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Ουσιαστικά δηλαδή, αν ισχύει αυτό, ο ίδιος αποκλείει Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Παρότι οι πληροφορίες έλεγαν ότι είχε ληφθεί απόφαση να αποφευχθούν προσωπικές τοποθετήσεις και να αναμένουν πρώτα να γίνει η συζήτηση εντός συλλογικών οργάνων, εντούτοις, κάποιοι έσπευσαν να τοποθετηθούν δημόσια.

Γεγονός που όπως σχολίαζαν κύκλοι της Πινδάρου, είναι μια αρνητική εξέλιξη, που δείχνει συμπτώματα εσωστρέφειας. Η σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, θα πρέπει να εκτονώσει την κατάσταση.

Ένα ακόμα στοιχείο της ψεσινής νύκτας στην Πινδάρου ήταν η δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου η οποία δεν περιορίστηκε ουσιαστικά μόνο στην επόμενη μέρα, αλλά ουσιαστικά άνοιξε παράλληλα και το θέμα της κομματικής προεδρίας δηλώνοντας «παρών», προκαταλαμβάνοντας προφανώς, προθέσεις.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε σε συσχετισμό με τη σύσκεψη του Προεδρικού και τις πληροφορίες για τη θέση που φέρεται να εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης,.

Ουσιαστικά δηλαδή, θεωρήθηκε ως ένα ανεπίσημο «deal». Στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη στον β’ γύρο, όπως επιθυμεί το Προεδρικό, με αντάλλαγμα την εσωκομματική στήριξη του Αβέρωφ Νεοφύτου, για παραμονή στην Προεδρία. Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση χθες το βράδυ και οτιδήποτε άλλο λέγεται πρόκειται για αυθαίρετες ερμηνείες.

Η συζήτηση στο ΔΗΣΥ ξεκινά ουσιαστικά σήμερα το απόγευμα. Η ώρα συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου δεν έχει καθοριστεί και θα αποφασιστεί σήμερα το πρωί, με τα μέλη να ενημερώνονται με email για την ώρα και τον τόπο. Η συζήτηση ουσιαστικά περιστρέφεται γύρω από το εξής δίλημμα, με βάση τις τάσεις που επικρατούν:

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Έφορος εκλογών ολοκληρώθηκε ομαλά η διαλογή και η καταμέτρηση των ψήφων στο σύνολο των εκλογικών κέντρων στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Ο συνολικός αριθμός ψηφισάντων είναι 404.321 από σύνολο 561.273 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή ποσοστό 72,04%. Η αποχή ανήλθε σε ποσοστό 27,96%, που αντιστοιχεί σε 156.952 ψηφοφόρους, τα άκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 5.333 ή ποσοστό 1,32% και τα λευκά σε 1.671 ή ποσοστό 0,41%. Συνεπώς, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 397.317 ή ποσοστό 98,27%.

Για σκοπούς σύγκρισης, θα ήθελα να αναφέρω, ότι στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών του 2018, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 71,88%. Δηλαδή, παρατηρείται αύξηση 0,16 ποσοστιαίων μονάδων.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι βέβαιος για τη νίκη στον β’ γύρο των Προεδρικών Εκλογών της Κύπρου: Όσοι δεν μας ψήφισαν δεν είναι αντίπαλοι μας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: