Θρίλερ με το κινέζικο κατασκοπευτικό αερόστατο: Άλλαξε πορεία προς στις κεντρικές ΗΠΑ, λέει το Πεντάγωνο * Σαφής παραβίαση εναέριου χώρου [videos]

Στιγμιότυπο από βίντεο με το κινεζικό αερόστατο που προβλήθηκε στο CNN.




Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξε πορεία και πλέον κατευθύνεται ανατολικά σε ύψος περίπου 60.000 ποδών πάνω από το κεντρικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο , προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα βρίσκεται πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες για λίγες μέρες ακόμα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε πως η Ουάσιγκτον γνωρίζει ότι πρόκειται  για αερόστατο «παρακολούθησης» που «παραβιάζει τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και το διεθνές δίκαιο», απορρίπτοντας τον προηγούμενο ισχυρισμό της Κίνας ότι το αερόστατο είναι «πολιτικό αερόπλοιο» για έρευνα που παρέκκλινε από την πορεία του. Το Πεντάγωνο επανέλαβε ότι το μπαλόνι δεν αποτελεί τρέχουσα απειλή καθώς το παρακολουθούν οι ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ αρνήθηκε να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται το μπαλόνι πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι δεν ήθελε να μπει σε έναν κύκλο ενημερώσεων “ώρα με την ώρα”.

Πρόσθεσε ότι όποιος θέλει, μπορεί να κοιτάξει ψηλά στον ουρανό…

 

Πώς ξεκίνησε το ¨”θρίλερ” – πως έγινε διπλωματικό επεισόδιο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι παρακολουθεί ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν εγείρει κάποια «απειλή».

  • Μάλιστα κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο εξέτασε το ενδεχόμενο να καταρρίψει το αερόστατο.

Αποφασίστηκε όνως να μη δοθεί το «πράσινο φως» σε μαχητικά F-22, λόγω του κινδύνου που θα είχε μια κατάρριψη για τους ανθρώπους στο έδαφος από τα συντρίμμια, όπωςτουλάχιστον εξήγησε (ανωνύμως_ ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το γεγονός πως το μπαλόνι ανήκει στην Κίνα», διευκρίνισε.

«Θεωρήσαμε πως είναι αρκετά μεγάλο και ότι τα συντρίμμια θα προκαλούσαν ζημιές» εάν καταρριπτόταν πάνω από κατοικημένη περιοχή, σημείωσε.

«Αποσταθεροποιητική ενέργεια»

Η Ουάσιγκτον έθεσε ζήτημα στους Κινέζους. «Αναφερθήκαμε στη βαρύτητα του συμβάντος», είπε ο αξιωματούχος. «Τους είπαμε καθαρά πως θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τον λαό μας και την επικράτειά μας»

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατήγγειλε χθες Πέμπτη την «αποσταθεροποιητική ενέργεια» της Κίνας που «περιφρονεί» την «εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ». Απαίτησε ο κ. Μπάιντεν να μην παραμείνει «σιωπηλός» και να ενημερώνονται τα μέλη του Κογκρέσου.

Ανέβαλε το ταξίδι στην Κίνα ο Μπλίνκεν

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα παραδέχθηκε το μεσημέρι σήμερα ότι το αερόστατο  είναι όντως κινεζικό. Πρόσθεσε όμως ότι πρόκειται για προϊόν «πολιτικής» (σσ: μη στρατιωτικής) δραστηριότητας.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το αερόστατο παρασύρθηκε προς τον εναέριο χώρο των Ηνωμένων Πολιτειών και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός.

Παρά ταύτα, το περιστατικό λίγες ώρες αργότερα, εξελίχθηκε σε διπλωματικό επεισόδιο καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλ , όπως έγινε σήμερα γνωστό, το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα.

 

 

 

Με πληροφορίες από CNN

Το αερόστατο έφερε διπλωματικό επεισόδιο: Ο Μπλίνκεν ανέβαλε την επίσκεψή του στην Κίνα παρά τις «εξηγήσεις» του Πεκίνου περί ΄μετεωρολογικού σταθμού’

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: