Θλιβερές πραγματικότητες αποτελούν τροχοπέδη για την ειρήνη και τη διασφάλιση της κυριαρχίας των κρατών-μελών του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. UN Photo, Eskinder Debebe




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Νέα Υόρκη

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτό το μήνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η τραγικότερη αλήθεια είναι ότι δεν διαφαίνεται κάποια πιθανότητα τερματισμού του πολέμου. Ο εισβολέας δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει και ο αμυνόμενος δεν είναι διατεθειμένος να παραδοθεί.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να εμφανίζεται ανήμπορη μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να προκύψουν ακόμη χειρότερες εξελίξεις για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η Ρωσία επέδειξε μια πρωτοφανή βαρβαρότητα με τη διάπραξη εγκλημάτων κατά του άμαχου πληθυσμού και η Δύση πέρασε «κόκκινες γραμμές», που, η ίδια είχε θέσει από την αρχή, προβάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς το επιχείρημα ότι αν αφεθεί η Ουκρανία να ηττηθεί θα είναι και δική της ήττα.

  • Αυτός ο πόλεμος είναι πλέον μία υπαρξιακή μάχη για το καθεστώς Πούτιν, για την Ουκρανία, για την Ευρώπη, για τη Δύση. Στο τέλος, μπορεί κανείς να μην κερδίσει και όλοι να υποστούν πολυεπίπεδες συνέπειες, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει και ένα μεγαλύτερο κακό, που, στην ουσία απεύχονται να συμβεί.

Οι λαοί και των δυο πλευρών είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Οι αριθμοί για τις απώλειες της Ουκρανίας και της Ρωσίας είναι «κρατικό μυστικό» και στις δυο χώρες. Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν, προσφυγοποιήθηκαν και καταστράφηκαν. Τουλάχιστον είκοσι και πλέον χιλιάδες άμαχοι σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με το BBC, oι απώλειες της Ρωσίας φθάνουν τις 117.000. Με βάση εκτιμήσεις αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αν συνυπολογισθούν οι νεκροί και οι τραυματίες, οι συνολικές ρωσικές απώλειες έχουν υπερβεί τις 188.000.

Πώς και πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος παραμένει άγνωστο. Στο μεταβαλλόμενο σκηνικό, γεγονότα που σήμερα φαίνονται απίθανα, αύριο μπορεί να γίνουν πιθανά.

Η αναζήτηση της ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων μοιάζει τώρα σαν μακρινός στόχος. Αυτός ο πόλεμος έγινε «προσωπική υπόθεση» του Βλαντιμίρ Πούτιν, παίζοντας ρωσική ρουλέτα για την χώρα του.

Ο παραλογισμός του όμως έχει πλέον αναμιχθεί με διάφορα πανίσχυρα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα άλλων δυνάμεων, με το σύστημα διαφθοράς σε Ρωσία και Ουκρανία, καθώς και με τον «αναπόφευκτο εθνικισμό» πολλών Ρώσων, γιατί θεωρούν πια ότι πρόκειται για θέμα εθνικής επιβίωσης και υπερηφάνειας.

Αν υπάρξουν κι άλλες ρωσικές ήττες στην Ουκρανία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε εντονότερη δυσαρέσκεια και να μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο πραξικοπήματος ή απομάκρυνσης του Πούτιν από την εξουσία. Η αλλαγή προσώπων στη Μόσχα μπορεί όμως να περιέχει και τον κίνδυνο εμφάνισης ενός πιο απρόβλεπτου και φιλοπόλεμου καθεστώτος. Όλα τα σενάρια είναι πιθανά.

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί δεν αναμένεται να συμβιβαστούν με νέο εδαφικό ακρωτηριασμό της πατρίδας του. Παράλληλα, μερικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες στη Δύση βλέπουν αυτό τον πόλεμο ως «ευκαιρία» για να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το γεωπολιτικό παιχνίδι σε βάθος χρόνου.

  • Όλα λοιπόν τα δεδομένα συνηγορούν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο, με περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου. Ο αριθμός των νεκρών, των τραυματιών, των ξεριζωμένων, των δυστυχισμένων θα αυξάνεται συνεχώς και ο πυρηνικός τρόμος θα πλανάται πάνω από τον πλανήτη.

Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών παραμένει ανύπαρκτος και αυταρχικά καθεστώτα, όπως της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την αναποφασιστικότητα της Δύσης απέναντί τους, καθώς και την εφαρμογή δυο μέτρων και δυο σταθμών για το διεθνές δίκαιο και τις δημοκρατικές αξίες.

Κι αυτές οι θλιβερές πραγματικότητες στη διεθνή σκηνή αποτελούν τροχοπέδη για την επικράτηση της ειρήνης και τη διασφάλιση της κυριαρχίας όλων των κρατών – μελών του ΟΗΕ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σε περιόδους έντασης και εκλογών, στην Αθήνα και τη Λευκωσία συζητούν για παραχωρήσεις, ενώ στην Τουρκία προβάλλουν κι άλλες διεκδικήσεις

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: