Σκάνδαλο «Xόρχε»: Γάλλος δημοσιογράφος απολύθηκε επειδή μετέδιδε την προπαγάνδα του




Το πιο δημοφιλές ειδησεογραφικό κανάλι της Γαλλίας, το 24ωρο BFMTV, απέλυσε έναν από τους μακροβιότερους παρουσιαστές του και ξεκίνησε εσωτερική έρευνα για πακέτα ειδήσεων που συνδέονται με την ισραηλινή μονάδα παραπληροφόρησης την λεγόμενη «Ομάδα Χόρχε».

Ο Rachid M’Barki, παρουσιαστής στο BFMTV από την έναρξη της λειτουργίας του το 2005, τέθηκε σε άδεια και τελεί υπό έρευνα για διάφορα ρεπορτάζ που μεταδίδονταν από την εκπομπή του, Le journal de la nuit.

Ο M’Barki απολύθηκε τον περασμένο μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι μέλος της Ομάδας Χόρχε βρισκόταν κρυφά πίσω από ένα ρεπορτάζ ειδήσεων του BFMTV σχετικά με τη βιομηχανία γιοτ του Μονακό.

Το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε πέρυσι υποστήριζε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον Ρώσων ολιγαρχών βλάπτουν τη βιομηχανία ιστιοπλοΐας στο πριγκιπάτο της Μεσογείου.

Όταν ένας ρεπόρτερ πλησίασε το BFMTV για να κάνει ερωτήσεις σχετικά με την ακεραιότητα αυτού του ρεπορτάζ αλλά και πολλών άλλων που μεταδόθηκαν από το κανάλι, ο M’Barki τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Η ομάδα Χόρχε φέρεται να πουλούσε υπηρεσίες hacking αλλά και παραπληροφόρησης σε πολιτικούς και εταιρικούς πελάτες που θέλουν να διεξάγουν μυστικές εκστρατείες επιρροής. Η ομάδα αποκαλύφθηκε από τον Guardian και μια διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων με επικεφαλής τον γαλλικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Forbidden Stories.

Ο αρχηγός της μονάδας, Ταλ Χανάν, πρώην πράκτορας των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Χόρχε», βιντεοσκοπήθηκε να καυχιέται για την ικανότητά του να χειραγωγεί τα μέσα ενημέρωσης για να διαδίδει προπαγάνδα.

Σε μια κρυφά μαγνητοσκοπημένη συνάντηση, ο Χανάν είπε στους δημοσιογράφους ότι μπορούσε να περάσει τα «ρεπορτάζ» του στη Γαλλίαέ και προς απόδειξη του ισχυρισμού του έπαξε ένα βίντεο.

Τα όσα περιέχονταν στο βιντεο κλιπ αναγνωρίστηκαν σε ρεπορτάζ του M’Barki που μεταδόθηκε στο BFMTV.

Ακολούθησε εσωτερική έρευνα, και στις 11 Ιανουαρίου ο M’Barki αποσύρθηκε από τον αέρα και τέθηκε σε άδεια.

Με πληροφορίες από Guardian

Η επισκόπηση του ελληνικού Τύπου: Tα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τετάρτης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: