Πρωτόγνωρες κατάστασεις στον ΔΗΣΥ: Ελπίδα του κόμματος η Αννίτα Δημητρίου, θα πάρει αποφάσεις τις επόμενες ημέρες

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα. Credit: ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, /PIO




Δύσκολη είναι η επόμενη μέρα των εκλογών για τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), ο οποίος ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία όχι μόνο έμεινε εκτός του β’ γύρου, αλλά καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και μια νέα πολιτική πραγματικότητα, μετέδωσε το κανάλι Omega.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ συνέρχεται το απόγευμα της Δευτέρας (13/02) στη σκιά της ήττας τόσο της περασμένης Κυριακής, όσο και του επίσημου αποτελέσματος που εξέλεξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναμένεται να συζητηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν από εδώ και πέρα, με βάση το καταστατικό του κόμματος.

Πάντως σε δηλώσεις της μετά την κάλπη χθες η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ερωτηθείς αν σκέφτεται να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, απάντησε πως θα λάβει τις αποφάσεις της εντός των επόμενων ημερών, αφότου φυσικά συνεδριάσει και το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ.

Ενώ από πλευράς του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά την ήττα του στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, εξήγγειλε τη διεξαγωγή Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ στις 11 Μαρτίου, για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος και ανέφερε ότι θα ζητήσει ανανέωση της εντολής.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του χθες μετά την επίσημη εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη, δήλωσε πως ο νέος Πρόεδρος, μπορεί να στηρίζεται πάνω στον ΔΗΣΥ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Στον απόηχο του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών και της ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός εισέρχεται και τυπικά σε μια εσωκομματική διαδικασία η οποία θα οδηγήσει ανάδειξη νέου προέδρου του, όπως εξήγγειλε την περασμένη Τρίτη ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το έναυσμα των διαδικασιών θα δώσει το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ το οποίο θα συνέλθει, το απόγευμα Δευτέρας, στα κεντρικά γραφεία στην Πινδάρου.

Η ατζέντα συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες μοναδικό θέμα θα είναι το εκλογικό συνέδριο το οποίο ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Άγνωστο παραμένει, επίσης, αν στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές το μόνο ζητούμενο θα είναι η εκλογή προέδρου του κόμματος ή του συνόλου της ηγετικής πυραμίδας.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου όταν ανακοίνωσε το εκλογικό συνέδριο είχε αναφερθεί μόνο σε εκλογή προέδρου κάνοντας γνωστό πως θα είναι ένας εκ των υποψηφίων.

Οι ενδιαφερόμενοι

Ο Χάρης Γεωργιάδης αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, από το βήμα του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου της περασμένης Τρίτης, πέρα από την αυτοκριτική που είχε ζητήσει να γίνει για τη συνολική παρουσία του ΔΗΣΥ στις Προεδρικές Εκλογές, είχε διερωτηθεί αν το κόμμα θα πρέπει να πάει άμεσα σε εκλογή μόνο προέδρου και μετά από δυο μήνες να εκλέξει και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του κόμματος.

Πέραν του Αβέρωφ Νεοφύτου που εξήγγειλε υποψηφιότητα για ανανέωση την προεδρικής θητείας, στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο, ουδείς άλλος έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Ωστόσο οι εκλογικές διαδικασίες στην κορυφή του Συναγερμού δεν φαίνεται να αφήνουν αδιάφορους πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος όπως ο Χάρης Γεωργιάδης αλλά και ο Δημήτρης Δημητρίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, τι θα πράξει και ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Κ», τον περασμένο Μάιο, ευθαρσώς είχε παραδεχθεί πως δεν τον αφήνει αδιάφορο η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ.

Μίλησε για πλάνο για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό: Σχηματισμός Υπουργικού και επαφές με κόμματα στις προτεραιότητες του Χριστοδουλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: