«Πούτιν, είσαι λίγο πριν την κατάρρευση!» φωνάζει γενναία Ρωσίδα δημοσιογράφος στο δικαστήριο * Τη βασάνισαν και τη στέλνουν 6 χρόνια σε γκούλαγκ [videos]

FILE PHOTO: Η 44χρονη Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρία Πονομαρένκο καταδικάστηκε γιατί έγραψε για τα εγκλήματα του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη. Photo via Twitter/SOTA




Σε έξι χρόνια σε σωφρονιστική αποικία καταδικάστηκεη δημοσιογράφος Μαρία Πονομαρένκο επειδή κατηγόρησε τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που βομβάρδισαν το θέατρο – καταφύγιο αμάχων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη τον περασμένο Απρίλιο.

Η 44χρονη δημοσιογράφος, μητέρα δύο παιδιών, είχε γράψει στο Telegram μετά την επίθεση τον Μάρτιο:

  • «Είναι αδύνατο να μείνεις σιωπηλός, γνωρίζοντας τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Οι υγιείς άνθρωποι είναι υπέρ της ειρήνης».

Έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας κατέληξε ότι ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν έγκλημα πολέμου πλήττοντας το θέατρο.

Το περιφερειακό δικαστήριο στην πόλη της Σιβηρίας Μπαρνάουλ απαγόρευσε επίσης στην 44χρονη Μαρία Πονομαρένκο να εργάζεται ως δημοσιογράφος για μια πενταετία, σύμφωνα με ανακοίνωση της δικαστικής υπηρεσίας.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να της επιβληθεί εννεαετής κάθειρξη.

Πριν την κατάρρευση το καθεστώς Πούτιν

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ο Πονομαρένκο χλευάζοντας τον Πούτιν, δήλωσε: «Κανένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν ήταν ποτέ  τόσο ισχυρό όσο πριν καταρρεύσει…».

Κατηγόρησε τον Ρωσο πρόεδρο ότι εξαθλιώνει τη Ρωσία ρίχνοντας κρατικά χρήματα και πόρους στον πόλεμο σε μια κίνηση που «ξεσκίζει» τη χώρα.

«Αν είχα διαπράξει πραγματικό έγκλημα, τότε θα μπορούσα να ζητήσω επιείκεια, αλλά…δεν το έκανα», είπε.

«Για να αποδείξω την αθωότητά μου, αρκεί να ανοίξω το Σύνταγμα και να το διαβάσω».

Η Πονομαρένκο αναρωτήθηκε: «Τι συμβαίνει στη χώρα μας; Εάν υπάρχει πόλεμος, πείτε τον πόλεμο με το όνομά του – πόλεμο. Τότε εφαρμόστε στρατιωτική λογοκρισία », αναφερόμενη στην εμμονή του Πούτιν να χαρακτηρίζει τον αιματηρό του πόλεμο “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” .

  • “Αν είναι πόλεμος τότε ονόμασέ τον έτσι. Πρόκειται για ένα κρατικό έγκλημα εις βάρος του στρατού. Είναι σαν να φτύνεις στους τάφους των βετεράνων”, είπε η ίδια μέσα από έναν μεταλλικό κλωβό στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για την πατρίδα και η αγάπη για την πατρίδα κάποιου δεν θα πρέπει να εκφράζεται ενθαρρύνοντας το έγκλημα. Η επίθεση στον γείτονά σου είναι έγκλημα“, δήλωσε η Πονομαρένκο ενώπιον του δικαστηρίου προτού της ανακοινωθεί η απόφαση, σύμφωνα με το RusNews όπου εργάζεται.

Το Περιφερειακό Θέατρο Δράματος του Ντονέτσκ στη Μαριούολη καταστράφηκε το πρωί της 6ης Μαρτίου του 2022 από ρωσική αεροπορική επίθεση. Είχε χρησιμοποιηθεί ως καταφύγιο για τους αμάχους στη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις.

 Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε το θέατρο, ενώ η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι ανατινάχθηκε από ουκρανούς εθνικιστές. Το Κίεβο λέει ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο θέατρο.

  • Η Πονομαρένκο συνελήφθη τον Απρίλιο για τις διαδικτυακές αναρτήσεις της με βάση νόμους που εισήχθησαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η νομοθεσία προβλέπει βαριές ποινές για όσους δυσφημούν τις ένοπλες δυνάμεις.

  • Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, είπε στο RusNews ότι η ποινή φυλάκισης είναι ένα «κομμάτι ψωμί από το τραπέζι του κυρίου [του Πούτιν]».

Και ενέσεις με άγνωστη ουσία…

Ευρισκόμενη υπό κράτηση, η Πονομαρένκο πριν από τη δίκη της είχε διαταχθεί να υποβληθεί σε ψυχιατρική «αξιολόγηση» σε ασφαλή εγκατάσταση.

Εκεί λέει ότι  δύο φορές άνδρες φρουροί την ακινητοποίησαν και της έκαναν ένεση με μια άγνωστη ουσία μετά την οποία δεν θυμόταν τίποτα για τρεις ημέρες.

«Ζήτησα προσωπικά ρούχα, μαχαιροπίρουνα, σερβιέτες και βασικά είδη καθαριότητας», είπε.

«Μου έκαναν μετά βίαια ένεση με κάποια άγνωστη ουσία.

«Θα έπρεπε να με ηρεμήσει – το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θυμάμαι καθόλου τρεις μέρες από τη ζωή μου.. Ξέρετε πώς το κάνουν; Τρεις νεαροί άντρες από τη σωφρονιστική υπηρεσία σε πιέζουν από τα πόδια και τα χέρια σε ένα κρεβάτι. Τότε μια νοσοκόμα κάνει την ένεση. Ενώ συνέβαινε αυτό, η συγκρατούμενή μου εκδιώχθηκε από το κελί ».

Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Myagkaya Sila – ή Soft Power – είπε ότι η Πονομαρένκο είναι το «πιο πρόσφατο θύμα της λεγόμενης «τιμωρητικής ψυχιατρικής», η οποία αναβιώνει στη σύγχρονη Ρωσία για να πολεμήσει τους ανθρώπους που αντιτίθενται στο καθεστώς.

Τέτοια μεταχείριση ήταν συνηθισμένη στη σοβιετική εποχή.

«Το πιο απαίσιο είναι ότι αυτή η πρακτική μπορεί να μετατρέψει έναν υγιή άνθρωπο σε ψυχικά άρρωστο», είπε η Myagkaya Sila.

«Αυτό που συνέβη στη Μαρία στην κλινική είναι βασανιστήρια πλήρους κλίμακας».

 

Με πληροφορίες από The Daily Mail

«Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και θέλει να καταστρέψει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής»: Σφοδρή επίθεση Βέμπερ στον Ρώσο πρόεδρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: