Όπλα και πυρομαχικά περνούν οι μουλάδες του Ιράν στη Συρία: “Μεταμφιέζουν” νταλίκες σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους

FILE PHOTO: Nταλίκες με βοήθεια προς τη Συρία από την “Χεζμπολάχ” του Λιβάνου. EPA, WAEL HAMZEH




Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποιούν ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι το Ιράν εκμεταλλεύεται τον σεισμό στη Συρία για να διακινήσει λαθραία όπλα “μεταμφιεσμένα”  σε ανθρωπιστική βοήθεια για σεισμόπληκτους άστεγους πολίτες.

Πηγές του Ισραηλινού Στρατού υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια πιο περίπλοκη μυστική και επιχειρησιακή πρόκληση από ό,τι συνήθως, επειδή το Ιράν ισχυρίστηκε πριν από τον σεισμό περισσότερες από μία φορές ότι το Ισραήλ επιτίθεται σε ανθρωπιστικές νηοπομπές που προορίζονται να προμηθεύσουν τον συριακό λαό με τρόφιμα.

Τώρα, λένε οι πηγές, το Ιράν έχει νομιμοποιηθεί να διευρύνει το εύρος των αυτοκινητοπομπών φορτηγών που περνούν από το Ιράν μέσω του Ιράκ στη Συρία περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι την τελευταία εβδομάδα, φορτηγά πέρασαν από αυτή τη διαδρομή, αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν τι μετέφεραν .

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, ο τότε αρχηγός του επιτελείου του IDF Aviv Kohavi ανέλαβε την ευθύνη για μια ισραηλινή επίθεση σε νηοπομπές όπλων  στα σύνορα Ιράκ- Συρίας.

 «Δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε πριν από λίγες εβδομάδες για τη συριακή αυτοκινητοπομπή που περνά από το Ιράκ στη Συρία, της οποίας και τα  25 φορτηγά  μετέφεραν όπλα», είπε. «Εκεί πρέπει να στείλουμε τα αεροπλάνα να επιτεθούν, να χτυπήσουν και να επιστρέψουν».

Στην επίθεση για την οποία μιλούσε ο Kohavi, βομβαρδίστηκαν τα οχήματα της συνοδείας και τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν – οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, σύμφωνα με τα αραβόφωνα μέσα.

Μετά την επίθεση, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αυτοκινητοπομπή που δέχτηκε επίθεση στα σύνορα Ιράκ-Συρίας δεν μετέφερε μόνο καύσιμα αλλά και όπλα και πυρομαχικά.

  • Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του καθεστώτος στην Τεχεράνη ότι επρόκειτο για ανθρωπιστική παράδοση .

Με πληροφορίες από The Jerusalem Post

Έμεινε ζωντανή στα ερείπια 203 ώρες: Ανασύρθηκε από τα συντρίμμι σπιτιού στην Χατάι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: