FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κομματικό ακροατηριο του στη Σαμσούντα Πηγή Τουρκική Προεδρία
Το Council on Foreign Relations σε άρθρο του Henri J. Barkey με τίτλο Massive Earthquake Could Reshape Turkish and Syrian Politics σημειώνει ότι o Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο Σύριος Πρόεδρος Άσαντ θα μπορούσαν να δουν ευκαιρίες για να επεκτείνουν την εξουσία τους στην καταστροφή που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες και ώθησε τα συστήματα παροχής βοήθειας στα όριά τους.
Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε περισσότερους από τριάντα έξι χιλιάδες τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί ο πλήρης αντίκτυπος.
Στη Συρία, ο σεισμός και οι μετασεισμοί του έπληξαν την Idlib, την περιοχή που έχει καταστραφεί περισσότερο από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας και ένα από τα τελευταία εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Αυτό προσθέτει περισσότερη δυστυχία, ειδικά επειδή το καθεστώς θα δώσει προτεραιότητα στα δικά του συμφέροντα σε βάρος των πληγέντων πληθυσμών. Παραδόξως, η Τουρκία, η οποία βρίσκεται στα ίδια γεωλογικά ρήγματα με τη Συρία, είναι ο κύριος ανταγωνιστής της Δαμασκού στην ίδια την περιοχή που επλήγη από τον σεισμό.
Ωστόσο, η Τουρκία τον τελευταίο καιρό κάνει ελιγμούς, για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Συρία. Η κοινή καταστροφή θα μπορούσε να προσφέρει το απαραίτητο πρόσχημα για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία.
Η Idlib έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος της καταστροφής. Μέχρι στιγμής, με τη βοήθεια του ΟΗΕ να περιορίζεται σε μία μόνο συνοριακή διέλευση, η ροή των προμηθειών βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Συρίας ήταν πενιχρή ή ανύπαρκτη.
Τα White Helmets, η κύρια μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) που δραστηριοποιείται στην περιοχή, έχουν κατηγορήσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν παρέχουν αρκετή βοήθεια. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ θα μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει αυτή την καταστροφή, για να επανενώσει τη χώρα υπό τον έλεγχό του.
Έχει ήδη επισημάνει ότι επιθυμεί να συντονιστεί όλη η ανακούφιση με την κεντρική κυβέρνηση της Δαμασκού, παρά το γεγονός ότι δεν ελέγχει τους πιο πληγέντες πληθυσμούς. Για να διευκολυνθούν οι προσπάθειες ανακούφισης, οι αξιωματούχοι του καθεστώτος και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διεξάγουν συζητήσεις για το άνοιγμα εκ νέου συνοριακής διάβασης που είναι κλειστή από το 2013.
Όσον αφορά την Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι η χώρα είχε μάθει τα μαθήματά της από τον σεισμό του 1999, η κλίμακα της τρέχουσας καταστροφής δείχνει ότι οι αρχές ήταν αρκετά αδιάφορες στις προετοιμασίες τους.
Τα δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες που εισέπραξε η κυβέρνηση μέσω ειδικού φόρου για τους σεισμούς προφανώς δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση των υποδομών της πληγείσας περιοχής ή των δυνατοτήτων του συστήματος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της χώρας.
Στην πραγματικότητα, ο προϋπολογισμός της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), της κύριας οργάνωσης διάσωσης, μειώθηκε κατά 33% στον εθνικό προϋπολογισμό του 2023.
Η τεράστια συμφορά έχει ξεκάθαρα ταρακουνήσει τον Ερντογάν. Του πήρε λίγο χρόνο για να εμφανιστεί δημόσια και πολλές από τις δηλώσεις και τα ταξίδια του στις πληγείσες περιοχές επικεντρώθηκαν στην προστασία του κράτους και της διοίκησής του. Όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισε να ψάχνει για «τους υπαίτιους», δηλαδή κακούς οικοδόμους και λεηλατητές, που μπορεί να κατηγορήσει και έτσι να αποφύγει την ευθύνη.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η περιοχή μπορεί να ανακάμψει επαρκώς για τη διεξαγωγή εκλογών. Δεν είναι μόνο η καταστροφή περιουσίας και η απώλεια ζωών που αποτελεί πρόκληση, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι είναι πιθανό να διασκορπιστούν σε όλη την Τουρκία, αναζητώντας καταφύγιο με την οικογένεια και τους φίλους τους.
Από τις τέσσερις επαρχίες που επλήγησαν – Adiyaman, Gaziantep, Hatay, and Kahramanmaras – μόνο στη Hatay το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν δεν κέρδισε την πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018. (Ήταν ακόμα το νούμερο ένα κόμμα.) Αυτές είναι οι ψήφοι για να χάσει στις επόμενες εκλογές.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν είναι ότι μπορεί να αναβάλει τις εκλογές μόνο για τις 18 Ιουνίου, την απόλυτη τελευταία δυνατή ημερομηνία. Ένας επιπλέον μήνας δεν θα βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες. Το σύνταγμα ορίζει ότι μόνο σε κατάσταση πολέμου μπορούν να αναβληθούν οι εκλογές, έως και ένα έτος.
Ωστόσο, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν σε ένα χρόνο από τώρα μαζί με τις προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές. Έχει τον πλήρη έλεγχο των θεσμών του κράτους και της κοινωνίας, ιδιαίτερα του δικαστικού σώματος. Επομένως, θα μπορούσε να επινοήσει μια λύση προς όφελός του.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πορεία των πολιτικών μετασεισμών αυτού του σεισμού. Θα ακολουθήσουν πολλά περισσότερα και είναι απίθανο να είναι γραμμικά και προβλέψιμα.
Με μυριάδες οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Ερντογάν βρισκόταν ήδη στη μέση του πιο σκληρού αγώνα επανεκλογής του πριν από τον σεισμό, αν και φαινόταν να κρατά τη θέση του, χειραγωγώντας το νομικό σύστημα και εξαλείφοντας αντιπάλους, πολιτικούς και κόμματα.
Ο σεισμός σίγουρα και τραγικά θα ανατρέψει τους υπολογισμούς των ψηφοφόρων. Παρά τις πολιτικές του ικανότητες, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει ένα αδυσώπητο τσουνάμι δυσαρέσκειας.
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE