Ο όλεθρος του σεισμού μετρά πάνω από 33.000 νεκρούς: Αντιμέτωποι με τις λεηλασίες, το κρύο και τις αρρώστιες οι επιζώντες

Γυναίκα θρηνεί τους συγγενείς της σε μια περιοχή ομαδικού ενταφιασμού μετά από μεγάλο σεισμό στο Adiyaman της νοτιοανατολικής Τουρκίας, 11 Φεβρουαρίου 2023. EPA,SEDAT SUNA




Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία ανήλθε σήμερα σε 33.179, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε σε 29.605 ενώ στη Συρία σε 3.574.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τον σεισμό αυτό το χειρότερο γεγονός που έχει συμβεί στην περιοχή εδώ και έναν αιώνα, ενώ προέβλεψε ότι ο αριθμός των νεκρών «τουλάχιστον θα διπλασιαστεί».

«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Tην ίδια ώρα, η κατάσταση για τους επιζώντες δείχνει να χειροτερεύει εξαιρετικά. Υπάρχουν αναφορές για συγκρούσεις σε ορισμένες περιοχές, καθώς οι άνθρωποι τσακώνονται για τις ποσότητες των τροφίμων και του νερού, γεγονός που έχει σταματήσει τους εργαζομένους στον τομέα της βοήθειας να βοηθούν όσους επλήγησαν από την καταστροφή.

Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν αναφέρει ότι οι προσπάθειες αρωγής θα έχουν «μακρά ουρά», με δωρεές που χρειάζονται για μήνες ή και χρόνια μετά το τέλος της επιχείρησης διάσωσης και ανάκαμψης.

  • Δύο γερμανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους λόγω προβλημάτων ασφαλείας και ο αυστριακός στρατός διέκοψε επίσης τις εργασίες.

Χθες Σάββατο η διασώστρια Γκιζέμ από τη νοτιοανατολική επαρχία Σανλιούρφα δήλωσε ότι είδε ανθρώπους να επιδίδονται σε λεηλασίες . «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε, καθώς οι περισσότεροι κρατούν μαχαίρι», πρόσθεσε.

Θα πεθάνουμε από τις αρρώστιες ή τα τραύματα

Η αστυνομία και στρατιώτες προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη, να ελέγξουν την κυκλοφορία και να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και διανομής τροφίμων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περίπου 80.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, ενώ οι άστεγοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Με τις βασικές υποδομές να έχουν καταστραφεί, οι επιζώντες ανησυχούν για την εμφάνιση ασθενειών.

«Αν οι άνθρωποι δεν πεθάνουν εδώ, κάτω από τα συντρίμμια, θα πεθάνουν από τα τραύματα. Διαφορετικά από τις ασθένειες», τόνισε η Γκιζέμ. «Δεν υπάρχουν τουαλέτες εδώ. Είναι μεγάλο πρόβλημα».

Με πληροφορίες από SkyNews

«Σφαγή» εργολάβων κατόπιν εορτής για τα χάρτινα κτίρια στην Τουρκία: Ενταλμα σύλληψης για 113 κατασκευαστές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: