Ο Μακρόν πηγαίνει στην Κίνα τον Απρίλιο: Θα ζητήσει, λέει, άσκηση πίεσης στην Ρωσία * Μήπως συζητήσει το κινεζικό σχέδιο ειρήνευσης;

FILE PHOTO: Εικόνα από τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Πρόεδρος της Κίνας για την Ουκρανία, λίγες μέρες μετά την ρωσική εισβολή, στις 8 Μαρτίου 2022. EPA, BENOIT TESSIER POOL




Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί στις αρχές του Απριλίου την Κίνα, ζητώντας από το Πεκίνο «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης επί της Ρωσίας» για τον τερματισμό της επίθεσης και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Την επομένη της δημοσίευσης από την Κίνα εγγράφου που απευθύνει έκκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες και «πολιτική λύση» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι η ειρήνη δεν είναι εφικτή παρά με «τον τερματισμό της ρωσικής επίθεσης, απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων και σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας του ουκρανικού λαού».

«Το γεγονός ότι η Κίνα συμμετέχει στις ειρηνευτικές προσπάθειες είναι πολύ θετικό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας καλώντας το Πεκίνο «να μην στείλει κανένα όπλο στην Ρωσία» και «να μας βοηθήσει να ασκήσουμε πίεση προς την Ρωσία ώστε να μην κάνει ποτέ χρήση ούτε χημικών ούτε πυρηνικών όπλων και να σταματήσει την επίθεση ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

  • Το κινεζικό σχέδιο ειρήνευσης ακολούθησε την πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνας ότι προσπαθεί να ενεργήσει ως μεσολαβητής στον πόλεμο που έχει αναζωπυρώσει τις δυτικές συμμαχίες που θεωρούνται από το Πεκίνο και τη Μόσχα αντίπαλοι.

Το έγγραφο απηχεί τις ρωσικές καταγγελίες ότι οι δυτικές κυβερνήσεις ευθύνονται για την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και επικρίνει τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Στη συνάντηση του Μονάχου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν εξέφρασε σκεπτικισμό για τη θέση του Πεκίνου πριν από την κυκλοφορία του σχεδίου.

Είπε ότι η Κίνα έχει παράσχει μη στρατιωτική βοήθεια που υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες ότι το Πεκίνο «εξετάζει την παροχή πολεμικής υποστήριξης». Η Κίνα χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «λασπολογία» και είπε ότι στερείται αποδεικτικών στοιχείων.

 

Οι κινεζικές προτάσεις

Η πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς και τον τερματισμό των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Λέει ότι «οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να καταχρώνται μονομερείς κυρώσεις» και «να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία».

Αναφέρει ότι η κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να τηρηθεί, αν και δεν διευκρινίζει πώς θα συνέβαινε αυτό για την Ουκρανία και τα εδάφη που αφαιρέθηκαν από αυτήν από τότε που η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014.

Η πρόταση καταδικάζει μια «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου», μια επίπληξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ και της στρατιωτικής συμμαχίας ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η ασφάλεια μιας περιοχής δεν πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή την επέκταση στρατιωτικών μπλοκ», αναφέρει η πρόταση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ζητήσει προ της εισβολής εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Αλλα σημεία της πρότασης απαιτούν κατάπαυση του πυρός, ειρηνευτικές συνομιλίες, προστασία των αιχμαλώτων πολέμου και διακοπή των επιθέσεων κατά αμάχων, διατήρηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών και διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η Κίνα έγινε ξαφνικά ο μέγας ειρηνοποιός; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που προτείνει σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: