Ο Ερντογάν έβαλε τους… λαγούς του να φτιάξουν κλίμα για αναβολή των εκλογών ως το 2024: Φοβάται πλέον τη συντριβή

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφίζεται σε νοσοκομείο με θύματα των σεισμών. Και δεν ντρέπεται… Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Οι φονικοί σεισμοί, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, άστεγους και συντρίμμια πόλεων πυροδοτούν πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Στην Άγκυρα, το ενδεχόμενο της αναβολής των εκλογών έρχεται στην πολιτική ημερήσια διάταξη.

Ο πρώην πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπουλέντ Αρίντς τοποθετήθηκε δημοσίως για την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών αναφέροντας ότι «οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν επειγόντως, ώστε η κρατική γραφειοκρατία να επικεντρωθεί στην επούλωση των πληγών των πολιτών μας. Αυτό δεν αποτελεί προτίμηση αλλά αναγκαιότητα».

Ο κ. Αρίντς δημοσίευσε μια δισέλιδη δήλωση στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία αναφέρει ότι «οι ταπεινές μου σκέψεις σχετικά με την αναβολή των εκλογών είναι οι εξής. Η πρώτη μου προτίμηση- οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 2024 μπορούν να συνδυαστούν. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στο παρελθόν. Με τη μέθοδο αυτή, το κοινό θα έχει επιπλέον επιλογές».

Προσθέτει ότι «η δεύτερη προτίμησή μου είναι η αναβολή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και η διεξαγωγή τους τον Νοέμβριο του 2023».

Η τρίτη προτίμησή μου, συνεχίζει ο κ. Αρίντς στην ανάρτησή του, «είναι ότι, εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία στις δύο πρώτες επιλογές, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για μια άλλη ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα».

Η παρέμβαση του κ. Αρίντς προκάλεσε πολιτικούς κλυδωνισμούς στην Άγκυρα. Ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ, Αλί Ιχσάν Γιαβούζ, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα εκλογών, δήλωσε ότι την παρούσα στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διάσωση ζωών και η αντιμετώπιση των συντριμμιών. Ο κ. Γιαβούζ μιλώντας στην «Χιουριέτ», άφησε να εννοηθεί ότι η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει ακόμη αποφασιστεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Δεν μπορούν να αναβληθούν λέει η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας στον τουρκικό Τύπο ανέφερε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αναβληθούν.

«Το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές. Οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο σε περίπτωση πολέμου. Εφόσον δεν υπάρχει πόλεμος, οι εκλογές δεν μπορούν να αναβληθούν. Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν μοναδικό νομικό κανόνα επινοώντας δικαιολογίες εκτός του Συντάγματος και των νόμων», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης, Σελαχαττίν Ντεμίρτας, τοποθετούμενος για το θέμα ανέφερε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ όλοι επικεντρώνονταν στην καταστροφή, μια ομάδα νομικών έλαβε εντολή να εργαστεί για την αναβολή των εκλογών. Για άλλη μια φορά, ετοιμάζονται να αγνοήσουν το Σύνταγμα με ένα τετελεσμένο γεγονός».

Σύμφωνα με το δίκτυο «Αρτί», ο κ. Ντεμίρτας πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος, οι εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο με απόφαση του Κοινοβουλίου και σε περίπτωση επίσημα κηρυχθείσας εμπόλεμης κατάστασης. Δεν υπάρχει εξαίρεση σε αυτό. Η αγνόηση του Κοινοβουλίου και η απόφαση για αναβολή των εκλογών είναι σαφώς πολιτικό πραξικόπημα». 

Την άποψη των κ. Κιλιτσντάρογλου και κ. Ντεμίρτας συμμερίζονται στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι εστιάζουν επίσης στον κίνδυνο ενός «πολιτικού πραξικοπήματος» κατά το επόμενο διάστημα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Νικόλαος Στέλγιας
Λευκωσία, Κύπρος

Θα φέρουν οι σεισμοί την πολυπόθητη ειρήνη μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου; Έχουμε εμπιστοσύνη ότι δεν θα δούμε ξανά τον “πολέμαρχο” Ερντογάν; (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: