Νεκρές φάλαινες στις ακτές της Κύπρου: Tις αποπροσανατόλισαν οι σεισμοί σε Τουρκία-Συρία; [video]

Οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι του Τμήματος Αλιείας πιθανολογούν ότι αιτία του φαινομένου είναι ο μεγάλος σεισμός σε Τουρκία και Συρία που αποπροσανατόλισε τα εν λόγω κήτη ενώ βρίσκονταν στα ανοιχτά της Κύπρου. Screenshot via YouTube




Φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές στις βόρειες ακτές της Κύπρου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, σε ένα φαινόμενο που πιθανώς να συνδέεται με τους πανίσχυρους σεισμούς στη γειτονική Τουρκία και Συρία.

Συγκεκριμένα, τέσσερα φαλαινοειδή του είδους «ζιφιός» χθες και άλλα πέντε σήμερα, είναι ο απολογισμός της πρωτοφανούς στα χρονικά εμφάνισης των μεγάλων κητωδών στις ακτές της Κύπρου.

Οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι του Τμήματος Αλιείας πιθανολογούν ότι αιτία του φαινομένου είναι ο μεγάλος σεισμός σε Τουρκία και Συρία που αποπροσανατόλισε τα κήτη ενώ βρίσκονταν στα ανοιχτά της Κύπρου.

Οι ισχυροί σεισμοί της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία, οι οποίοι έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, είχαν γίνει έντονα αισθητοί και στο νησί.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών την Πέμπτη καταγράφηκαν συνολικά εκβρασμοί τεσσάρων κητωδών του είδους Ζιφιός στην παραλιακή περιοχή Πόλης, Αργάκας, Γυαλιάς και όχι μόνο ένας, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό.

Σύμφωνα με το ΤΑΘΕ, μετά από σχετική ενημέρωση το απόγευμα της συγκεκριμένης μέρας από τον Κοινοτάρχη Αργάκας, υπάλληλοι του Τμήματος και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών μετέβηκαν άμεσα στην περιοχή όπου εντοπίστηκε σε παραλία ένας Ζιφιός. Ήταν ζωντανός χωρίς εξωτερικές κακώσεις και με την βοήθεια της Νεολαίας Πόλης Χρυσοχούς και κατοίκων των κοινοτήτων της περιοχής επαναπροωθήθηκε στη θάλασσα.

« Αργότερα λάβαμε πληροφόρηση ότι εντοπίστηκαν ακόμα τρία άτομα του είδους αυτού σε παραπλήσιες παραλίες», τονίζεται στην ανακοίνωση. « Δύο από αυτά ήταν ζωντανά και μετά από πολλές προσπάθειες σε δύσκολες συνθήκες επαναπροωθήθηκαν στη θάλασσα. Το τρίτο δυστυχώς ήταν ήδη νεκρό όταν είχε εντοπιστεί».

Η σπάνια εμφάνιση του συγκεκριμένου φαλαινοειδούς συνεχίσθηκε και σήμερα. Άλλα πέντε άτομα του είδους εκβράσθηκαν στην ίδια περιοχή, με δυστυχώς τέσσερα εξ αυτών να είναι ήδη νεκρά, ενώ το πέμπτο υποβοηθήθηκε να ξαναπάει στην ανοιχτή θάλασσα.

Ήδη από το πρωί διενεργούνται νεκροψίες και συλλογή δειγμάτων για περεταίρω εργαστηριακές εξετάσεις από τα νεκρά κήτη, σε συνεργασία με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Επίσης, στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας του Τμήματος Αλιείας με την εξειδικευμένη στην προστασία των κητωδών Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση ARION θα αποσταλούν πρόσθετα δείγματα για περεταίρω εξειδικευμένες εξετάσεις.

Μέσα από τις εξετάσεις και τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα γίνει προσπάθεια επιβεβαίωσης των αιτιών και λόγων που παρατηρήθηκε αυτός ο μαζικός εκβρασμός ζιφιών στα παράλια της Κύπρου, αναφέρει το ΤΑΘΕ, το οποίο ευχαριστεί τη Νεολαία Περιφέρειας Πόλις Χρυσοχούς και τους κατοίκους των κοινοτήτων της περιοχής για τη βοήθεια και τη συμβολή τους στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε κάτω από δύσκολές συνθήκες για τη διάσωση των Ζιφιών.

 

 

 Με πληροφορίες από “Φιλελεύθερος”

“Κόλαση” το έκαναν το ¨μαγαζί” στον ΔΗΣΥ: Ο Τορναρίτης επιτέθηκε στον Αβέρωφ από τον “αέρα” του καναλιού Σίγμα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: