Μετά το δραματικό Brexit διαφαίνεται επαναπροσέγγιση ΕΕ-Βρετανίας: Η φον ντερ Λάιεν στο Λονδίνο, συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία

epa10493788 A general view on Palace of Westminster in London, Britain, 27 February 2023. UK and EU are close to deal on Brexit checks in Northern Ireland. European Commission President Ursula von der Leyen is holding talks with British Prime Minister Rishi Sunak in Windsor to finalise the deal. EPA/ANDY RAIN




«Προσβλέπω στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις διπλωματικές σχέσεις με τον εταίρο και φίλο μας», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την άφιξή της στην Βρετανία.

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ επιδιώκοντας την οριστικοποίηση των διευθετήσεων της νέας συμφωνίας σχετικά με την Βόρεια Ιρλανδία στις συναλλαγές με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit. Οι δύο πλευρές σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.

Ο κ. Σούνακ θα ενημερώσει αργότερα το απόγευμα το υπουργικό του συμβούλιο και εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία, τότε μαζί με την κα Φον ντερ Λάιεν θα παραχωρήσει αργότερα συνέντευξη Τύπου.

Ενδεχομένως να υπάρξει και δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως ο Ρίσι Σούνακ θέλει να διασφαλίσει πως η οποιαδήποτε συμφωνία «θα διορθώνει τα πρακτικά προβλήματα στο έδαφος, θα εξασφαλίζει την ελεύθερη ροή εμπορίου εντός ολοκλήρου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα προστατεύει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στην Ένωσή μας και θα επαναφέρει την κυριαρχία στους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας».

Το πρωτόκολλο προκαλεί μεγάλες εντάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς προβλέπει  ελέγχους σε προϊόντα που διακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Β. Ιρλανδία, ως τρόπο αποφυγής της επαναφοράς «σκληρών συνόρων» μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η οποία αποτελεί μέλος της ΕΕ και της ενιαίας αγοράς.

Οι έλεγχοι αυτοί καταδικάζονται από τους Ενωτικούς στη Β. Ιρλανδία και από την πιο δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος με το επιχείρημα οπτι δημιουργούν ντα φάκτο σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, υπονομεύοντας την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας σε αυτό.

Το απόγευμα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Εκπρόσωπος του Μπάκιγχαμ δήλωσε ότι «ο βασιλιάς έχει την ευχαρίστηση να συναντά οποιονδήποτε διεθνή ηγέτη επισκέπτεται την Βρετανία και, κατά την γνώμη της κυβέρνησης, πρέπει να το κάνει».

Mε πληροφορίες από AFP Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ και skai.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

«Παράλογες» οι νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει η Ρωσία: «Δεν θα ενοχλήσουν τα πρόσωπα τα οποία στοχεύουν»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: