Με τα προεδρικά αεροπλάνα του Πούτιν, στα κρυφά και λίγα λίγα φέρνουν πίσω στη Ρωσία τα φέρετρα των νεκρών της Ουκρανίας [photos, videos]

FILE PHOTO: Φωτογραφία που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από κηδεία Ρώσου στρατιώτη που σκοτώθηκε στην Ουκρανία, σε άγνωστη τοποθεσία της Ρωσίας. Photo via Twitter




Ο προεδρικός εναέριος στόλος της Ρωσίας χρησιμοποιείται για τον επαναπατρισμό των πτωμάτων των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, αποκαλύπτει έρευνα του ανεξάρτητου ρωσικού ιστότοπου The Moscow Times.

Ο στόλος των αεροσκαφών του Βλαντιμίρ Πούτιν διοχετεύει  σε τοπικά νεκροτομεία τις σορούς των στρατιωτών σε μικρούς αριθμούς ανά ημέρα για να αποτραπούν αντιδράσεις του κοινού, μετέδωσε η ρωσική υπηρεσία του ανεξάρτητου ρωσικού ιστότοπου Moscow Times σήμερα Δευτέρα, επικαλούμενη στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων, μαρτυρίες εργατών σε νεκτροτομεία και συγγενείς των στρατιωτών .

  • Η Rossiya Airlines, θυγατρική του κρατικού ομίλου Aeroflot, διαχειρίζεται 68 τζετ και ελικόπτερα για το Κρεμλίνο στα οποία περιλαμβάνεται και το αντίστοιχο ρωσικό Air Force One.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της κεντρικής ρωσικής δημοκρατίας του Ταταρστάν κινηματογράφησαν ένα από τα αεροσκάφη, ένα αεροσκάφος Tu-134a-3 με αριθμό κυκλοφορίας RA-65911, που επέστρεφε τον πρώτο νεκρό στρατιώτη της περιοχής στις 2 Μαρτίου 2022.

Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πετάξει με αεροπλάνο με τον ίδιο αριθμό ουράς RA-65911 σε μια γειτονική ρωσική περιοχή το 2016, σύμφωνα με τοπική εφημερίδα που φωτογράφισε την προσγείωσή του.

  • Τα εργαλεία παρακολούθησης πτήσεων έχουν εντοπίσει αρκετά από τα αεροσκάφη Rossiya, τα οποία αποτελούν το Ειδικό Απόσπασμα Πτήσεων της αεροπορικής εταιρείας, να διέρχονται από και προς τις ρωσικές περιοχές μεταξύ Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου 2023.

Οι Moscow Times εντόπισαν συσχέτιση μεταξύ των αφίξεων αυτών των πτήσεων και της τοπικής ειδησεογραφικής κάλυψης των κηδειών στρατιωτών που ακολούθησαν.

Ένα αεροσκάφος Rossiya με τον αριθμό RA-61720 προσγειώθηκε στην κεντρική πόλη του Αικατερινούμπουργκ στις 23 Ιανουαρίου, ενώ ακολούθησαν αναφορές για έναν στρατιώτη και έναν μισθοφόρο της Wagner που θάφτηκαν εκεί τις επόμενες 24 ώρες.

Στη συνέχεια, η FlightRadar κατέγραψε το RA-61720 που πετούσε στην Ούφα, την πρωτεύουσα της γειτονικής δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, στις 13 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα που ο Πούτιν ταξίδεψε εκεί.

Ένα αεροσκάφος RA-87972 με αριθμό ουράς προσγειώθηκε στην πόλη Νιζνεκαμσκ του Ταταρστάν στις 25 Ιανουαρίου, με το όνομα AA Yangibayev να φαίνεται σε ένα από τα 11 φέρετρα από ψευδάργυρο που καταγράφηκαν σε βίντεο.

Μια εβδομάδα αργότερα, κάτοικοι των Τατάρων δημοσίευσαν τα νέα για την κηδεία του Γιανγκιμπάγιεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το ίδιο μοτίβο πτήσεων προεδρικών αεροσκαφών ακολουθούμενες από κηδείες στρατιωτών παρατηρήθηκε στις 26 Ιανουαρίου στις βορειοδυτικές περιοχές του Αρχάγγελσκ και της Βόλογκντα και μεταξύ 8 και 12 Φεβρουαρίου στις περιοχές Όρενμπουργκ και Τσελιάμπινσκ.

Ενώ πολλά αεροσκάφη Rossiya αναχωρούν από τη Μόσχα, άλλα ενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους πάνω από την περιοχή Λιπέτσκ, η οποία βρίσκεται σε ίση απόσταση από τη Μόσχα και τα ουκρανικά σύνορα, και τη γειτονική περιοχή Ταμπόβ, μικρή περιοχή ρωσικών εδαφών όπου ισχύουν απαγορεύσεις πτήσεων εν καιρώ πολέμου.

  • Είναι αδύνατο να εξακριβωθεί η ακριβής τοποθεσία απ’ όπου ανασύρθηκαν τα πτώματα των στρατιωτών.

Ωστόσο, οι συγγενείς των σκοτωμένων στρατιωτών είπαν στη ρωσική υπηρεσία των The Moscow Times ότι διανεμήθηκαν από ένα στρατιωτικό νοσοκομείο στη νότια πόλη Ροστόφ – ον – Ντον, λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από την ανατολική Ουκρανία.

«Ενώ ήμουν εκεί, είδα έξι μεγάλα φορτηγά ιατροδικαστών που μύριζαν σήψη και πτώματα», είπε ο γιος ενός νεκρού στρατιώτη που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του για την επίσκεψή του το περασμένο φθινόπωρο στο νοσοκομείο του Ροστόφ-ον-Ντον για να αναγνωρίσει τον πατέρα του.

«Τα είδα να τα ξεφορτώνουν, ολόκληρα αυτοκίνητα με πτώματα, φέρετρα από τσίγκο πάνω σ’ άλλα φέρετρα.  Ήταν μια τρομακτική εικόνα για μένα, παρόλο που εργάζομαι στην εντατική και έχω δει πτώματα. Αλλά δεν έχω ξαναδεί τόσα πολλά», είπε.

Οι Moscow Times απέστειλαν αιτήματα για σχόλια στο γραφείο προεδρικών υποθέσεων της Ρωσίας και στο υπουργείο Άμυνας σχετικά με τα ευρήματα.

Ρώσοι στρατιωτικοί και εμπειρογνώμονες της αεροπορίας δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν την εμπλοκή του προεδρικού στόλου στις πτήσεις επαναπατρισμού.

 

Μια ανώνυμη πηγή του υπουργείου Άμυνας είπε στη ρωσική υπηρεσία των The Moscow Times ότι δύο από τα πτητικά αποσπάσματα της συμμετέχουν σε πτήσεις επαναπατρισμού παράλληλα με την παράδοση όπλων και ανθρώπινου δυναμικού. 

Από τα 60 από αυτά τα στρατιωτικά αεροσκάφη που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της FlightRadar, τα 46 ήταν ενεργά τον περασμένο χρόνο.

Οι εργαζόμενοι στο νεκροτομείο είπαν στη ρωσική υπηρεσία των The Moscow Times ότι οι δημοτικές αρχές τους διέταξαν να δίνουν όχι περισσότερα από ένα ή δύο πτώματα την ημέρα σε μέλη οικογενειών.

«Η δική μας είναι μια μικρή πόλη, οπότε η διανομή τόσο πολλών νεκρών ταυτόχρονα θα δημιουργούσε πανικό», δήλωσε στους The Moscow Times ένας υπάλληλος νεκροτομείου στην περιοχή του Όρενμπουργκ.

«[Οι αρχές] θέλουν επίσης να αποφύγουν μια κατάσταση όπου συγγενείς θα στριμώχνονται το νεκροτομείο με παραταγμένους τους νεκρούς. Θα μπορούσαν να υπάρξουν λιποθυμίες και σκάνδαλα. Σε γενικές γραμμές, αποφάσισαν να μην κλιμακώσουν την κατάσταση», είπε ο υπάλληλος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε για τελευταία φορά τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών τον περασμένο Σεπτέμβριο σε λιγότερους από 6.000.

Δυτικοί αμυντικοί αξιωματούχοι λένε ότι έως και 180.000 Ρώσοι στρατιώτες  πρέπει να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μέσα στο έτος από τότε που έλαβαν εντολή να εισβάλουν στην Ουκρανία.

 

 

Mε πληροφορίες από The Moscow Times

Βλέπουν το τέλος του Πούτιν κι ακονίζουν μαχαίρια: Μισθοφορικό στρατό ετοιμάζει και ο Τσετσένος Καντίροφ: Με με τον “αδελφό” αρχηγό της Wagner [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: