Εξαλλοι στη Σόφια: Ταπεινωτική και απαράδεκτη η συμπεριφορά των Σκοπίων στις εκδηλώσεις για τον Γκότσε Ντέλτσεφ

Hungary’s President Katalin Novak (R) pays respect on the grave of the revolutionary Goce Delcev, one of the masterminds of an anti-Ottoman rising in Macedonia in 1903, at the garden of the Orthodox church St Spas in Skopje, North Macedonia, 06 February 2023. Hungary’s President Novak is on a one-day official visit to North Macedonia. EPA, GEORGI LICOVSKI




Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κοσταντίν Κοτζαμπάσεφ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο δίκτυο bTV δήλωσε ότι οι λόγοι των Σκοπίων να εμποδίσουν τους Βούλγαρους πολίτες να αποτίσουν φόρο τιμής στο μνημείο του Γκότσε Ντέλτσεφ στις 4 Φεβρουαρίου δεν ήταν καθόλου πειστικοί και έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες υποσχέσεις.

Πρόσθεσε ότι η στάση προς τη Βουλγαρία και τον βουλγαρικό λαό των αρχών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας είναι ταπεινωτική και απαράδεκτη.

Ο εορτασμός της 151ης επετείου από τη γέννηση του Γκότσε Ντέλτσεφ στα Σκόπια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την επίσημη θέση της Σόφιας στις 4 Φεβρουαρίου, η οποία παραμένει αμετάβλητη. “Τέτοιες ενέργειες αντικατοπτρίζουν την αποτυχία της εκπλήρωσης προηγούμενης δέσμευσης για παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης σε όλους τους καλόπιστους πολίτες που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο επαναστάτη Γκότσε Ντέλτσεφ”, τόνισε ο Κοτζαμπάσεφ.

Κατά την άποψή του, οι ενέργειες των αρχών στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχουν βλάψει σοβαρά τη διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης, παρότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Γκάλαμπ Ντόνεφ ξεκίνησε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης σε μια μάλλον δύσκολη κατάσταση. Ο Κοτζαμπάσεφ δήλωσε ότι οι επισκέψεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ στα Σκόπια στις 30 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου ήταν ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

“Γίνεται σίγουρα όλο και πιο δύσκολο για εμάς να δούμε βούληση για την οικοδόμηση της απαραίτητης εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας στη συμπεριφορά της κυβέρνησης στα Σκόπια”, τόνισε ο Κοτζαμπάσεφ.

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, επομένως ένα βέτο είναι άτοπο, δήλωσε. “Αυτή η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο εάν εκπληρωθεί ένας επιτακτικός όρος που θέτει η Βουλγαρία — η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να συμπεριλάβει στο Σύνταγμά της τους Βούλγαρους, τους κατοίκους της χώρας με βουλγαρική αυτοσυνειδησία. Μόνο τότε μπορούμε να μιλήσουμε για έναρξη των διαπραγματεύσεων (των Σκοπίων) με την ΕΕ και μετά από αυτό μπορούμε ενδεχομένως να μιλήσουμε για βέτο εάν χρειαστεί”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Tο Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μίλκοφ συνομίλησε με την πρέσβυ της Βόρειας Μακεδονίας στη Σόφια, Αγκνέζα Ρούσι Πόποβσκα, με αίτημα τη σθεναρή παρέμβαση της πρέσβεως και των Σκοπίων και την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μετά τα προβλήματα που άρχισαν στα σύνορα, υπενθύμισε ο Κοτζαμπάσεφ.

‘Οσον αφορα την επιστροφή του Βούλγαρου πρέσβη στα Σκόπια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Σόφια κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να κρατήσει ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους και να διατηρήσει την επικοινωνία. “Καθοδηγούμαστε από την αίσθηση ότι χρειάζεται κατηγορηματική αποκλιμάκωση της έντασης, δεν έχουμε συμφέρον για περαιτέρω κλιμάκωση και επιπλοκή του διμερούς πολιτικού διαλόγου”.

Ο Κοτζαμπάσεφ δήλωσε επίσης: “Η Βουλγαρία θα αντιδρά πάντα όταν θίγονται τα δικαιώματα και η ασφάλεια των Βούλγαρων πολιτών και πολιτών με βουλγαρική αυτοσυνειδησία. Αυτό είναι το κατηγορηματικό μας αίτημα και η βορειομακεδονική πλευρά το γνωρίζει πολύ καλά”, είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΒΤΑ
Σόφια, Βουλγαρία

Τουρκία: Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο λιμάνι του Ισκεντερούν μετά τον σεισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: