“Αρένα” το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ: Αποδοκιμάζουν όσους δεν συμφωνούν, επιτέθηκαν στο δημοσιογράφο Άρη Βικέτο

FILE PHOTO: Ο Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Χάρη Γεωργιάδη και την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στη σύνοδο του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», Λευκωσία 7 Φεβρουαρίου 2023. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Οργιώδες παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) ενόψει των αποφάσεων του Πολιτικού Γραφείου για το πως θα κινηθεί το κόμμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Παρασκήνιο το οποίο διαφαίνεται μέσα και από αναρτήσεις στελεχών του κόμματος.

Επικρατέστερα σενάρια, η κατά συνείδηση ψήφος ή στήριξη στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Επισήμως ωστόσο αφήνονται ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Π.Γ. προκλήθηκε ένταση, όταν ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου -εξερχόμενος της αίθουσας- δέχθηκε επίθεση, επειδή τάχθηκε ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΡΙΚ επίθεση δέχθηκε και ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος.

Ίδια πληροφόρηση αναφέρει ότι στη συνέχεια παρενέβη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για να ηρεμήσει τα πνεύματα, αγκαλιάζοντας τον δημοσιογράφο και ζητώντας από τους εμπλεκόμενους να απολογηθούν.Μάλιστα, τους υπέδειξε ότι είναι 40 χρόνια φίλος με τον Βικέτο.

Επόμενος σταθμός για τον ΔΗΣΥ είναι η διαχείριση της εκλογικής ήττας και οι σκληρές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν οι συναγερμικοί, ενόψει του β΄γύρου των Προεδρικών Εκλογών. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αν και αρχικά θα ήταν παρών στη συνεδρία, εντούτοις έκανε δεύτερες σκέψεις και δεν πήγε.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει τον πρώην υπουργό του των Εξωτερικών, Νικο Χριστοδουλίδη, και αναμένεται να εκδηλώσει δημόσια την προτίμηση του στη βάση της θεωρίας του να μην επανέλθει στην εξουσία το ΑΚΕΛ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος τα έχει βάλει με το κομμουνιστικ΄πο κόμμα, λόγω των κατηγοριών εναντίον του για τα γεγονότα στο Κραν Μοντανά, αλλά και για το θέμα της διαφθοράς.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τις συσκέψεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες με συναγερμικά στελέχη της ηγεσίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η κατεύθυνση που υπεδειξε ο ίδιος ήταν ψήφο κατά βούληση, με σαφή προσανατολισμό προς Νίκο Χριστοδουλίδη χωρίς την επίσημη συμμετοχη του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση, προκειμένου να ανακοπεί ο δρόμος για την άνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία.

  • Ψήφο κατά βούληση προκρίνει το πολιτικό γραφείο – Δεν συμμετέχει σε Κυβέρνηση

Όπως όλα δείχνουν, η απόφαση που θα ληφθεί από το Πολιτικό Γραφείο αφορά στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του β΄γύρου των Προεδρικών Εκλογών, ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο. Σε ότι αφορά την στάση που θα τηρήσει ο ΔΗΣΥ στον β΄γύρο η απόφαση θα είναι κατά βούληση.

Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, μετά την ανάγνωση του κειμένου συναντίληψης μεταξύ των κ. Αβέρωφ και Αναστασιάδη, θα ψηφίσουν δια ανάτασης χειρός.

Όπως πληροφορούμαστε, στο κείμενο συναντίληψης τονίζεται πως ο ΔΗΣΥ παραμένει πιστός στις Αρχές του, χωρίς τον αυτοσκοπό της εξουσίας, με τα μέλη του κόμματος να ασκούν επικοδομητική αντιπολίτευση, όποιος και αν εκλεγεί.

  • Υιοθετεί την πρόταση Αβέρωφ ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα

Την παρουσία του και στις δύο μετεκλογικές συναντήσεις, επιβεβαίωσε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, τονίζοντας πως κάποιοι άλλαξαν γνώμη.

“Κάποιοι από εδώ, οι νέοι μας, παλεύαμε μέχρι το τελευταίο λεπτό να μαζέψουμε 1000 ψήφους περισσότερους. Είναι ντροπή, σημείωσε, για κάποιους που είναι αναμεσά μας και ξέρουμε ποιοι είναι που δεν στήριξαν το κόμμα μας.

  • Η παρέμβαση Προδρόμου στο Πολιτικό Γραφείο

Ο Πρόδρομος Προδρόμου στην δική του παρέμβαση στο Πολιτικό Γραφείο ανέφερε πως το κόμμα δεν πρέπει να παρασυρθεί από συναισθηματισμούς.

Ο κ. Προδρόμου, κάλεσε τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου να μην σκέφτονται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι αποστάτης, αλλά πως δεν πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου το ΑΚΕΛ

  • Οι τάσεις εντός

Στήριξη σε Ανδρέα Μαυρογιάννη προκρίνουν Καίτη Κληρίδου, Λεόντιος Καλλένος και Φαίδωνας Φαίδωνος. Νίκο Χριστοδουλίδη προκρίνουν Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Ονησίφορος Ιορδάνου ενώ σε ψήφο κατά συνείδηση και αντιπολίτευση τάχθηκαν υπερ οι Γιάννης Καρούσος, Χαράλαμπος Πετρίδης, Αναστασιά Ανθούση και Κυριάκος Χατζηγιάννης,

Στην τοποθέτησή του ο Ιωνάς Νικολάου, ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ και τάσσεται υπερ της στάσης αντιπολίτευσης από το κόμμα.

Την πεποίθηση ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να κινηθεί προς ψήφο κατά συνείδηση, ενώ ο ίδιος ανέφερε από το βήμα ότι θα στηρίξει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: