Ανοιγοκλείνει ο εναέριος χώρος της Μολδαβίας μετά την καταγγελία ότι η Μόσχα θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση

epa10464898 President of Moldova Maia Sandu speaks during a press briefing at the presidential palace in Chisinau, Moldova, 13 February 2023. EPA/DUMITRU DORU




Η Μολδαβία έκλεισε προσωρινά το μεσημέρι της Τρίτης τον εναέριο χώρο της, ανακοίνωσε η εθνική αεροπορική εταιρεία της μικροσκοπικής ανατολικοευρωπαϊκής χώρας.

Αυτό συνέβη την επόμενη ημέρα μετά την προειδοποίηση της πρόεδρου της χώρας ότι η Ρωσία σχεδίαζε πραξικόπημα για να ανατρέψει τη φιλοδυτική κυβέρνησή της.

«Αγαπητοί επιβάτες, αυτή τη στιγμή, ο εναέριος χώρος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας είναι κλειστός. Περιμένουμε την επανέναρξη των πτήσεων», ανέφερε η Air Moldova στο Facebook. Κάτι το οποίο συνέβη μερικές ώρες αργότερα, χωρίς κανείς να γνωρίζει ακριβώς τους λόγους για τους οποίους σταμάτησαν οι πτήσεις επί ώρες.

Η ανακοίνωση, πάντως,  έρχεται σε μια περίοδο εντάσεων μεταξύ της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας και της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία μοιράζεται σύνορα με τη Μολδαβία.

Την Τρίτη είδε τη Ρωσία να απορρίπτει με οργή τους ισχυρισμούς της προέδρου της Μολδαβίας για υποτιθέμενη συνωμοσία της Μόσχας για την ανατροπή της κυβέρνησής της και κατηγόρησε τις μολδαβικές αρχές ότι προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού μακριά από τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Η πρόεδρος Maia Sandu δήλωσε τη Δευτέρα ότι η υποτιθέμενη ρωσική συνωμοσία προέβλεπε επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, ομηρίες και άλλες βίαιες ενέργειες από ομάδες σαμποτέρ προκειμένου να τεθεί το έθνος «στη διάθεση της Ρωσίας» και να εκτροχιάσουν τις ελπίδες της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας την Τρίτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απέρριψε τους ισχυρισμούς του Σαντού ως «εντελώς αβάσιμους και αβάσιμους».

«Είναι χτισμένα στο πνεύμα των κλασικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται συχνά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες δυτικές χώρες και την Ουκρανία», είπε η Ζαχάροβα.

«Πρώτον, διατυπώνονται κατηγορίες με αναφορά σε υποτιθέμενες απόρρητες πληροφορίες πληροφοριών που δεν μπορούν να επαληθευτούν και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν τις δικές τους παράνομες ενέργειες», υποστήριξε.

Ο ισχυρισμός της Sandu ήρθε μια εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος της γειτονικής Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε ότι η χώρα του είχε υποκλέψει σχέδια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για την αποσταθεροποίηση και την καταστροφή της Μολδαβίας.

Μολδαβοί αξιωματούχοι πληροφοριών δήλωσαν αργότερα ότι επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς.

Η Ζαχάροβα κατηγόρησε ότι το Κίεβο έκανε τον ισχυρισμό για ένα υποτιθέμενο ρωσικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας προκειμένου να την παρασύρει σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Υποστήριξε ότι οι αρχές της Μολδαβίας χρησιμοποίησαν «τον μύθο για μια ρωσική απειλή για να αποσπάσουν την προσοχή των πολιτών της Μολδαβίας από εσωτερικά προβλήματα που προκύπτουν από μια καταστροφική κοινωνικοοικονομική πορεία της τρέχουσας κυβέρνησης και για να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στη διαφωνία και τους πολιτικούς αντιπάλους».

Η Ζαχάροβα επέμεινε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τη Μολδαβία και ελπίζει να αναπτύξει αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Από τότε που ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία πέρυσι, η Μολδαβία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία περίπου 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων, επιδίωξε να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με τους δυτικούς εταίρους της.

Τον περασμένο Ιούνιο, έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, την ίδια ημέρα με την Ουκρανία.

Τον Δεκέμβριο, η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Μολδαβίας προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια νέα επίθεση με στόχο τη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου μέσω της νότιας Ουκρανίας προς την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Η Υπερδνειστερία αποσχίστηκε μετά από έναν εμφύλιο πόλεμο το 1992, αλλά δεν αναγνωρίζεται από τα περισσότερα έθνη.

Εκτείνεται περίπου 250 μίλια από την ανατολική όχθη του ποταμού Δνείστερου μέχρι τα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει περίπου 1.500 στρατιώτες ονομαστικά ως «ειρηνευτές» στην αποσχισθείσα περιοχή.

Με πληροφορίες από την dailymail /  CHRIS JEWERS

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: